Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Strany a ich vzťah k EÚ: OĽaNO vystupuje nejasne, SNS si protirečí a euroskeptici sú v menšine

.matúš Dávid .slovensko

Politológovia z Univerzity Komenského chcú pomôcť voličom ľahšie sa zorientovať v postojoch strán k Európskej únii. V novej štúdii tvrdia, že v politike máme tvrdých euroskeptikov, no nemáme eurofederalistov.

Strany a ich vzťah k EÚ: OĽaNO vystupuje nejasne, SNS si protirečí a euroskeptici sú v menšine Branislav Bibel/SITA 21. január 2020 Bratislava, Slovensko: Predseda parlamentu za stranu SNS Andrej Danko počas rokovania 57. schôdze Národnej rady SR.

ako sa slovenské strany a hnutia vyjadrujú o Európskej únii? Hovoria politickí lídri v televízii to isté, čo píšu na Facebooku alebo čo majú napísané v programoch? Koľko máme na Slovensku euroskeptikov a sú u nás aj skutoční eurofederalisti?

Nielen na tieto otázky odpovedajú politológovia z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v novej štúdií s názvom „Stranícky euroskepticizmus pred voľbami 2020“.

Traja autori, Marta Králiková, Aneta Világi a Pavol Baboš, niekoľko mesiacov skúmali volebné programy, vystúpenia politikov v televíznych diskusiách a komunikáciu strán alebo ich lídrov na Facebooku v roku 2019. Zdrojov informácií mali dostatok aj preto, že vlani v máji sa konali voľby do Európskeho parlamentu.

„Nie každá negatívna zmienka či kritika EÚ je automaticky euroskeptickým postojom.“

Cieľom politológov bolo vedecky popísať postoje politických subjektov k Európskej únii. Najmä k jej inštitúciám a právnym nariadeniam, ktoré tvoria politický systém EÚ. Okrem toho experti umiestnili strany či hnutia na škále euroskepticizmu. Inými slovami – na základe získaných dát určili, ktorá strana je euroskeptická a ktorá nie. Prečo je to dôležité?

Podľa Anety Világi z bratislavskej katedry politológie sa vo verejnom priestore dlhodobo nálepkujú rôzne politické zoskupenia ako euroskeptické či eurorealistické. Nie vždy sú však tieto označenia správne.

„Rozhodli sme sa vedecky zmapovať situáciu a zistiť, či je konkrétna politická strana naozaj taká, za akú ju zvykneme označovať. Sledovali sme pritom najmä to, ako sa politici vyjadrujú o prípadnej integrácii EÚ,“ hovorí pre .týždeň politologička a prodekanka Filozofickej fakulty UK pre medzinárodné vzťahy.

Škála euroskepticizmu ako konceptuálny diagram pre postoje politických strán k integrácii v rámci EÚ.Autori štúdie/Katedra politológie FiF UKŠkála euroskepticizmu ako konceptuálny diagram pre postoje politických strán k integrácii v rámci EÚ.

kedy je niekto euroskeptik?

Podľa slovníka možno za euroskepticizmus označiť „skeptický postoj k utvoreniu integrovaného federalizovaného európskeho štátu“. Euroskeptik má teda zdržanlivý postoj k európskej integrácii.

Autori štúdie sa odvolávajú na odbornú literatúru aj vlastný výskum a za euroskeptickú považujú takú stranu, ktorá odmieta súčasný stupeň integrácie Slovenska v Európskej únii. 

Nie každá negatívna zmienka o Únii je však automaticky euroskeptickým postojom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite