Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kočnerovi hrozí doživotie

.tomáš Madleňák .slovensko .politika

Prvé dva týždne súdneho procesu vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej priniesli prelomové výpovede. Počas troch dní pojednávania vo februári sa proces posunul do novej fázy, ktorá je rovnako dôležitá.

Kočnerovi hrozí doživotie MARKO ERD/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 6. február 2020 Pezinok: Marian Kočner počas hlavného pojednávania vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde.

počas prvých šiestich dní procesu s obžalovanými sme si zvykli, že každý deň priniesol minimálne jednu výpoveď, ktorá sa dala označiť za mimoriadne dôležitú. 

Priebeh vraždy detailne opísal človek, ktorý na Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú osobne vystrelil smrtiace rany. Bývalý novinár, bývalý siskár a bývalý Kočnerov kamarát Peter Tóth vypovedal, ako si uňho obžalovaný objednávateľ vraždy objednal sledovanie novinárov. Sprostredkovateľ vraždy potvrdil, že Kuciakove fotky a informácie z tohto sledovania dostal od Aleny Zsuzsovej, keď si uňho objednávala vraždu. Kolegovia Jána Kuciaka upozornili na jeho predošlé články o Marianovi Kočnerovi, bez ktorých by nebol ďalej vyšetrovaný v kauze Donovaly. 

Tri dni pojednávania počas prvého februárového týždňa oproti tomu vyznievajú takmer nudne. Aj to, čo sa na súde v Pezinku počas nich dialo, má však zásadný význam pre ďalší priebeh procesu. Aj pre otázku, ktorá sa v najbližších mesiacoch bude vynárať čoraz častejšie: aký vysoký trest nakoniec vrahovia dostanú?

vylúčený strelec

Za vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vyšetrovatelia zatkli celkovo päť osôb. V hlavnom pojednávaní však už ostali iba traja obžalovaní. Sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó s vyšetrovateľmi spolupracoval od momentu, keď si uvedomil, že kukláči, ktorí k nemu domov vtrhli, ho neprišli zabiť, ale zatknúť. Vyslúžil si za to dohodu o vine a treste s prokurátorom. Ten mu navrhol trest 10 rokov, sudkyňa to však považovala za príliš mierne. Nakoniec vyviazol s odňatím slobody na 15 rokov v zariadení so stredným stupňom stráženia. 

„Bolo ich teda päť, ostali už iba traja, ktorí sa pokúšajú dokázať svoju nevinu.“

S Miroslavom Marčekom prokurátor nemal záujem uzatvoriť podobnú dohodu, aj keď sa priznal už takmer pred rokom. Napriek tomu na hlavnom pojednávaní opäť vyhlásil, že je vinný vo všetkých bodoch obžaloby. Súd sa preto minulý týždeň rozhodol, že nie je dôvod súdiť ho spolu so zvyšnými troma obžalovanými. Keďže vinu nepopiera, nie je potrebné vykonávať proti nemu dôkazy, čo by iba zdržiavalo proces. Marčeka senát teda vylúčil na samostatné konanie, ktoré by nemalo zabrať viac než dva dni. 

Na ňom bude musieť súd zvážiť už iba tie dôkazy, ktoré majú dopad na to, aký trest je preňho primeraný. Za úkladnú vraždu mu hrozí 25 rokov až doživotie. Doživotný trest sa však ukladá iba pre páchateľov, pri ktorých súd neverí v žiadnu možnosť ich nápravy a resocializácie. Napriek emóciám, ktoré sú s týmto prípadom spojené, treba mať na pamäti, že trest uložený súdom nemá byť pomstou spoločnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite