Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

„Zdravím, mali by ste na pondelok voľné lietadlo?“ Kočnerovi chýbalo k úteku iba pár dní

.martin Vančo .slovensko

Marian Kočner si v deň svojho zadržania dohadoval let do chorvátskeho Splitu aj limuzínu z letiska. V prístave už kotvila jeho jachta.

„Zdravím, mali by ste na pondelok voľné lietadlo?“ Kočnerovi chýbalo k úteku iba pár dní Zdroj: OCCRP

vo štvrtok 28. júna 2018 prišla podvečer pre Mariana Kočnera NAKA. Odvtedy je vo väzbe, z ktorej sa už možno nikdy nedostane. 

V ten istý deň ráno, krátko po ôsmej, napísal ešte nič netušiac cez WhatsApp správu majiteľovi firmy Tatra JET, ktorá zabezpečuje medzinárodnú leteckú prepravu. 

„Zdravím, na pondelok poobede by ste mali voľné lietadlo? Ďakujem.“

Odpoveď prišla o 15 minút. „Pekný deň, áno, máme,“ napísal Peter Beník.

„Ok. 17:00 odlet Ba do Split. 4 pasažieri. Späť prázdny,“ odpísal Kočner. 

Následne si zarezervoval auto, ktoré ho malo čakať na letisku v Splite. „Dobrý deň, prídeme na letisko v pondelok o 18:00. Príďte s Jaguárom,“ napísal Kočner istému Sašovi po chorvátsky. 

Z komunikácie so Sašom je zrejmé, že na Kočnera čakala v prístave jeho luxusná jachta Pegas. Tá aj v minulosti zvykla kotviť práve v Splite.

Saša bol jej kapitánom. Kočner si k lodi zohnal aj novú, pomerne početnú posádku, vrátane mechanika a kuchára.

„Dobrý deň, pán Marian. Len vás chceme informovať, že pokiaľ ide o technickú stránku lode, všetko funguje,“ napísal Saša a pokračoval v technických detailoch. 

Komunikácia cez WhatsApp ohľadom letu a lode sa našla v Kočnerovej knižnici, ktorú pre novinárov vytvorila a spravuje Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Ku Kočnerovi sa mali pripojiť aj jeho ďalší „priatelia“. Zatiaľ je nejasné, o koho šlo, ani kto s ním mal v daný pondelok do Chorvátska letieť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite