Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Odomykáme: Program kotlebovcov je návratom národného socializmu

.martin Vančo .slovensko

Prešli sme aktivity a vyhlásenia kotlebovcov za posledné štyri roky a načrtli ich možný program do volieb. Okrem toho, že je nereálny, je aj nacionalistický a silno etatistický.

Odomykáme: Program kotlebovcov je návratom národného socializmu SITA/Tomáš Somr

bol rok 2016. Niekoľko mesiacov po tom, ako sa Kotleba nečakane dostal do parlamentu, napísala americká novinárka a držiteľka Pulitzerovej ceny Anne Applebaum, že ideológia národného socializmu sa po 70 rokoch vracia do európskej politiky. 

Jej text sa síce týkal hlavne rakúskych prezidentských volieb, slovenským pozorovateľom však okamžite udrela do očí paralela s Kotlebom. Ukazuje sa, že ideológia národného socializmu najlepšie popisuje aj politické pôsobenie kotlebovcov. Ide o xenofóbny nacionalizmus v kombinácii so silnou úlohou štátu. 

Vracia sa tak ideológia, ktorá dosiahla svoj vrchol v nacistickom Nemecku a o jeho aplikáciu sa snažil aj vojnový slovenský štát, ku ktorému Kotleba vzhliada. Po vojne sa stala nežiaduca a na dlho sa vytratila.

Kotlebovci stále nezverejnili svoj politický program, s ktorým chcú ísť do najbližších volieb. .týždeň sa ho pokúsil poskladať na základe doterajších vyjadrení čelných predstaviteľov strany, návrhov zákonov, ktoré sa snažili presadiť uplynulé štyri roky a obsahu ich straníckeho štvrťročníka. 

17. október 2019 Trenčín: Počas zhromaždenia strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko na Mierovom námestí v Trenčíne si pani číta o víziách a sľuboch kotlebovcov.SITA/Tomáš Somr17. október 2019 Trenčín: Počas zhromaždenia strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko na Mierovom námestí v Trenčíne si pani číta o víziách a sľuboch kotlebovcov.

Program strany nemusíme chápať len ako jeden ucelený dokument, ale aj ako súbor návrhov strany, ktoré sa v rôznych formách pravidelne opakujú. Tento prístup uľahčuje aj to, že kotlebovci boli uplynulé štyri roky vo svojich postojoch mimoriadne konzistentní. 

Výsledný program strany je vo väčšine bodov naivný a nerealistický. Okrem toho mu môžeme dať aj prívlastky ako populistický, nacionalistický, xenofóbny a silno etatistický. 

Nebezpečenstvo spočíva v tom, že kotlebovci sa ani nesnažia svoje mnohé nereálne návrhy podkladať dôkazmi a finančnými kalkuláciami. Volič tak z ich mítingov odchádza s pocitom, že ide o realizovateľné opatrenia. 

Zo strany kotlebovcov ide o cielenú vypočítavosť. Dopredu rátajú so svojou opozičnou úlohou a snažia sa len maximalizovať volebný zisk. Nemusia sa báť, že po voľbách im voliči spočítajú nesplnenie sľubov. Preto sa ani nemusia zaoberať reálnosťou svojich sľubov. 

práca pre 100-tis. ľudí v stavebníctve

Kotlebovci chcú stavať vo veľkom a chcú na to využívať štátne podniky. Začali by s nájomnými bytmi. „Zastavíme rozmáhanie sa zahraničných developerských projektov a nahradíme ich štátnymi projektmi sociálnej výstavby s dlhodobou víziou,“ píšu vo svojom straníckom štvrťročníku. 

Keď sa rozbehne štátny stavebný stroj s nájomnými bytmi, pribudnúť by mali aj diaľnice alebo nemocnice. Predstavujú si, že štátna výstavba bude „obrovským impulzom“ pre ekonomiku a zamestnanosť.

 „Na výstavbe štátnych bytov sa budú môcť podieľať všetci. Obnovením bytovej výstavby dokážeme dať prácu viac ako 100-tisíc ľuďom, dokonca aj tým s najnižším vzdelaním,“ predpovedajú.

V decembri 2019 evidovali naše úrady asi 130-tisíc nezamestnaných. Ak by sa vízie kotlebovcov naplnili, takmer všetci z nich, vrátane žien, by mali ísť na stavby. Realita je však taká, že už teraz majú stavebné firmy problémy získať pracovnú silu a musia ju hľadať v zahraničí. 

.týždeň už v staršom texte vysvetľoval, že v dnešných podmienkach je masívna štátna výstavba bytov nereálna. Kotlebovci dávajú túto tému často emocionálne do kontextu prideľovania nájomných bytov pre Rómov. 

„Keď vie vláda postaviť zadarmo domy ľuďom z osady v Čaklove alebo Soli, ako je možné, že nevie tie isté domy postaviť aj pre vaše deti,“ kričal pred mesiacom Kotleba smerom k davu svojich podporovateľov na mítingu vo Vrábloch. 

mlieko a vajcia len naše

Predstavitelia strany až obsesívne odmietajú všetko cudzie. „Obnovíme potravinovú, hospodársku a energetickú sebestačnosť Slovenskej republiky,“ tvrdia vo svojom desatore, ktoré zverejnili asi pred rokom. 

Ich cieľom je opätovne znárodniť strategické podniky. Predstavy o potravinovej sebestačnosti však idú do absurdných rozmerov. 

„Sme tak závislí od dovozu potravín, že ak by nám zahraničie potraviny nepredalo, tak na Slovensku zavládne hlad. Mäso, vajcia, mlieko a iné potraviny, ktoré sme kedysi dokázali vypestovať sami, dnes dovážame za 4,5 miliardy eur ročne,“ píšu v straníckom časopise. 

V prípade obnovenia potravinovej sebestačnosti by sme vraj dokázali v poľnohospodárstve zamestnať ďalších 150-tis. ľudí. 

migranti do basy

Žiadna iná téma nepriniesla kotlebovcom toľko politických bodov ako migračná kríza. Odmietanie migrantov je pomerne jednoduché, kotlebovci si však aj v tejto téme dokážu dať gól do vlastnej brány. 

Viac analýz, rozhovorov a všetky dôležité informácie k parlamentným voľbám 2020 nájdete na jednom mieste tu.

V parlamente predložili zákon, podľa ktorého by cudzincom za nedovolený vstup na naše územie, hrozilo odňatie slobody 1 až 3 roky. Namiesto súčasného vyhostenia, by sme ich teda museli zadržiavať v našich preplnených väzniciach. 

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite