Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

ĽSNS podrží Ficovu vládu, núkal Kočnerovi exhovorca kotlebovcov

.tomáš Madleňák .slovensko

Miroslav Belička ponúkal Kočnerovi, že ĽSNS podrží vládu Roberta Fica v prípade hlasovania o nedôvere. Kočner zasa exhovorcovi kotlebovcov písal o tom, ako rozhodne Najvyšší súd SR o podnete generálneho prokurátora na rozpustenie strany.

ĽSNS podrží Ficovu vládu, núkal Kočnerovi exhovorca kotlebovcov SITA/Monika Zaťková Komunikácie Mariana Kočnera cez rôzne aplikácie v jeho telefóne vyšetrovateľ okomentoval slovami, že Kočner je verný strane Smer, Robertovi Ficovi a všemožne mu pomáha.

z jedného zo zaistených telefónov Mariana Kočnera polícia získala aj správy, ktoré si posielal s rôznymi osobami cez aplikáciu WhatsApp. V rokoch 2017 a 2018 si písal aj s Miroslavom Beličkom, bývalým hovorcom Kotlebovej strany. 

Belička síce z ĽSNS vystúpil v roku 2015, no Kočnerovi ešte predvlani, po vražde Jána Kuciaka, ponúkal sprostredkovanie spolupráce s kotlebovcami.

Zo správ vyplýva, že hoci Belička už nebol v strane, ku Kotlebovi mal stále blízko. V správe Kočnerovi píše, že „do Mariana (Kotlebu – pozn. red.) som sa už nechcel pliesť“, ale v tejto situácii sa „stačí ozvať“. 

V marci 2018, keď pre krízu po vražde hrozil pád vlády Roberta Fica, Belička núkal Kočnerovi, že kotlebovci by v prípadnom hlasovaní o nedôvere vlády dodali hlasy. Podmienkou malo byť úplné odmietnutie Istanbulského dohovoru.

Kočner však Beličkovu ponuku odmietol s tým, že vláda nepadne. Správy s Beličkom potvrdzujú, že Marian Kočner mal informácie o tom, že Most-Híd z vlády neodíde.

Upokojoval Beličku, že predčasné voľby nebudú. „Fico odvolá Kaliňáka, keď to inak nepôjde,“ písal Beličkovi Kočner. Pár dní na to, 12. marca 2018, minister vnútra Robert Kaliňák podal demisiu.

Správy medzi Marianom Kočnerom a Miroslavom Beličkom, ktoré si posielali cez WhatsApp. Polícia ich extrahovala z mobilného telefónu Mariana Kočnera, v prílohe spisu sú v excelovej tabuľke. Obsah správ je autentický, grafika .týždeň.OCCRPSprávy medzi Marianom Kočnerom a Miroslavom Beličkom, ktoré si posielali cez WhatsApp. Polícia ich extrahovala z mobilného telefónu Mariana Kočnera, v prílohe spisu sú v excelovej tabuľke. Obsah správ je autentický, grafika .týždeň.

Prístup k týmto správam sme získali vďaka „Kočnerovej knižnici“. V tej sa nachádzajú všetky dáta zaistené počas vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka. Legálnym spôsobom ich získala medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a spolu s Investigatívnym centrom Jána Kuciaka ich sprístupnila niektorým slovenským novinárom. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite