Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd s Kočnerom: Zsuzsovej obhajoba prišla s verziou dvoch strelcov, podľa Lipšica ide o absolútnu špekuláciu

.tomáš Madleňák .slovensko

V Pezinku v pondelok pokračoval proces vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a podnikateľa z Kolárova Molnára. Strelca Miroslava Marčeka súd kvôli urýchleniu konania vylúčil na samostatné pojednávanie a obhajcovia Aleny Zsuzsovej špekulovali o možnosti dvoch strelcov.

Súd s Kočnerom: Zsuzsovej obhajoba prišla s verziou dvoch strelcov, podľa Lipšica ide o absolútnu špekuláciu Boris Németh Objednávateľom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka bol podľa obžaloby Marian Kočner. Zabiť ho vraj dal preto, že Kuciak mu vedel prekaziť plány podvodov.

po minulotýždňovej prestávke na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračuje súdny proces s obžalovanými z úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Dôležité momenty pondelkového pojednávania: 

  • súd vylúčil Miroslava Marčeka na samostatné konanie. Chce urýchliť konanie voči ostatným obžalovaným.
  • vypovedala súdna znalkyňa Michaela Randeková, ktorá pripravovala znalecký posudok vo veci vraždy podnikateľa z Kolárova Molnára. 
  • ako dôkazy sa vykonali videozáznamy z Veľkej Mače z 21. februára 2018.
  • vypovedala súdna znalkyňa Oľga Petrusová, ktorá skúmala kamerové záznamy z Veľkej Mače.
  • znalci z Kriminalistického a expertízneho ústavu PZ SR detailne opísali nálezy z miesta činu a rozsah zranení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.
  • počas výpovede balistický znalcov Zsuzsovej obhajcovia prišli s teóriou, že výstreli mohli pochádzať z dvoch zbraní.  Podľa Daniela Lipšica je to absolútna špekulácia.
  • súd bude v utorok pojednávať v Kočnerovej neprítomnosti a je možné, že z pojednávania bude vylúčená verejnosť.

Pondelkové pojednávanie bolo ukončené, ďakujeme vám za priazeň a že ste ho sledovali spolu s nami.

17:25 Súd prerušil hlavné pojednávanie, pokračovať bude zajtra. Až zajtra ráno sa dozvieme aj to, či bude vylúčená verejnosť. Informácie vám však budeme priamo z Pezinku prinášať v každom prípade.

17:23 Daniel Lipšic sa pripája ku Kvasnicovmu návrhu zistiť a zaistiť majetok Mariana Kočnera, ktorý mohol zostať nezaistený. 

V piatok sme informovali o novom motáku, na ktorom Kočner inštruoval svoju rodinu, ako majú „zachrániť“ majetok na Cintorínskej, ktorý prokuratúre unikol. Aj ak nejde o zmenky Penty a Privatbanky, je možné, že Marian Kočner má takéhoto majetku stále viac. Súd preto rozhodol, že sa obráti na všetky relevantné orgány a finančné inštitúcie, aby tieto podozrenia preverili. 

17:20 SME informuje, že Privatbanka pri vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka reportovala iba 24 zmeniek, aj keď v kauze Donovaly prokuratúra zakázala Privatbanke vyplatiť 30 zmeniek. Privatbanka však ešte pred týmto prvým rozhodnutím o zablokovaní majetku vraj 6 zmeniek vyplatila, preto sa ich celkový počet znížil na 24.

„Nesúlad je spôsobený tým, že v kauze Donovaly si polícia dala urobiť výpis zmeniek k novembru 2017, v kauze vraždy si nechala urobiť výpisy na jar 2019,“ píše SME.

17:15 Roman Kvasnica opäť upozorňuje na Kočnerove zmenky Penty.

Kvasnica hovorí, že po šiestom dni pojednávania ho kontaktoval Jaroslav Haščák a dal mu rozhodnutie prokuratúry o zaistení majetku Mariana Kočnera. Zároveň má vraj Kvasnica k dispozícii prílohu tohto rozhodnutia od Privatbanky a.s. Kočner totiž vlastnil zmenky Priivatbanky, ktorá patrí do portfólia Penty. Tieto zmenky mu mali byť zaistené, podľa Kvasnicu však došlo k nezrovnalostiam a zmenky v celkovej výške niekoľko miliónov eur mohli Kočnerovi ostať. 

Konkrétne Kvasnica tvrdí, že porovnaním rozhodnutia Úradu špeciálnej prokuratúry a prílohy od Privatbanky zistil rozpory:

Rozhodnutie Úradu špeciálnej prokuratúry sa vzťahuje na 30 kusov zmeniek bez toho, aby opis týchto cenných papierov bol v súlade s ustanoveniami zákona, je teda nekonkrétne. Sú tam vraj dokonca rozpory v hodnote zmeniek. 

Podľa Kvasnicu zmenkami Kočner naďalej ručil za pôžičky. „Javí sa, že mohli byť uspokojované požiadavky Privatbanky vo výške vyše 3 miliónov eur v čase, keď bol obžalovaný Marian Kočner vo väzbe.“

17:09 Zástupca Aleny Zsuzsovej Neszmery navrhuje, aby bola počas zajtrajšieho pojednávanie vylúčená verejnosť

Dôvodom je, že sa budú čítať znalecké psychologické a psychiatrické posudky a Alena Zsuzsová nedáva súhlas na to, aby boli verejné.

17:02 Zsuzsovej obhajkyňa Vestenická tvrdí, že pokus dokazuje, že skutok sa stal inak, než ako ho popísal Miroslav Marček. „Je tu rozpor medzi zisteným stavom a výpoveďou,“ tvrdí. Obžaloba s ňou nesúhlasí. Lipšic naopak tvrdí, že mierne rozpory sú bežné a podozrivé by naopak bolo, keby pri každej výpovedi povedal úplne a presne to isté. 

Prokurátor pokračuje čítaním zápisnice z ďalšieho pokusu, pri ktorom sa overovala trasa, ktorou mal Marček prejsť od ihriska vo Veľkej Mači k domu Jána Kuciaka a potom naspäť, a koľko by mu to normálnou a zrýchlenou chôdzou trvalo. Zachytili ho pri tom totiž kamery.

16:47 Šimoničova výpoveď sa skončila, súd dnes ešte prečíta niekoľko listinných dôkazov. Prokurátor teraz číta zápisnicu z experimentov, pri ktorých sa testovalo, v akých polohách počas činu mohli byť obete a strelec a či by v takýchto polohách nastali vstrely pod takými uhlami, aké boli na telách zavraždených.

16:34 V rekonštrukcii sú mierne nezrovnalosti. Marček najmä uviedol, že pri odchode strelil ešte jedenkrát Jána Kuciaka do hlavy, ako tzv. „ranu istoty“, a že zreteľne videl, ako mu výstrel odfúkol vlasy. Na tele Jána Kuciaka však zranenie na hlave nebolo. Naopak, našli sa dve strely v jeho hrudi. 

Vysvetliť by sa to dalo tým, že zbraň po neprofesionálnych úpravách nefungovala dobre. Pri prvom výstrele do hrude Jána Kuciaka mohli zo zbrane vyletieť dva projektily, pokiaľ v nej pri predošlej cvičnej streľbe zostal zaseknutý projektil. 

Podľa Šimoniča sa pri neprofesionálne upravovaných zbraniach stáva aj to, že „zadávkujú“, teda vystrelia dvakrát rýchlo po sebe, čo si strelec ani nemusí uvedomiť. 

Pri „rane istoty“ mohla zbraň opäť zlyhať, projektil uviaznuť v hlavni alebo v tlmiči. Pri tom by zo zbrane unikli plyny, čo by vysvetľovalo, prečo Jánovi Kuciakovi podľa Marčeka „zaviali vlasy“.

16:17 Súd pokračuje vo vykonávaní dôkazov. Ďalej vypočúva znalca, odborníka na kriminalistickú balistiku Miroslava Šimoniča. Číta sa ďalší zápis z rekonštrukcie činu, pri ktorej asistoval obžalovaný Miroslav Marček.

16:10 Skutočnosť že dva projektily mali jeden vstrel a jeden strelný kanál podľa Daniela Lipšica v skutočnosti úplne vylučuje možnosť, že by pochádzali z dvoch zbraní. „Tvrdiť, že pochádzali z dvoch zbraní, je absolútna špekulácia,“ hovorí.

16:02 Súd vyhlásil prestávku 15 minút.

15:51 Obhajcovia Aleny Zsuzsovej upozorňujú aj na to, že telom Jána Kuciaka prešli dva projektily, oba však šli tým istým alebo takmer tým istým strelným kanálom. Strelný kanál je priamka od miesta vniknutia projektilu do tela po miesto, kde projektil z tela vyjde alebo kde sa v ňom zastaví.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite