Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Klamár, klamár

.tomáš Madleňák .slovensko .politika

Predseda NR SR a SNS Andrej Danko bol opäť usvedčený z toho, že nehovoril pravdu. V auguste 2019 kontakty s Alenou Zsuzsovou zaprel. „Nie som si toho vedomý,“ povedal, aj keď si toho vedomý mohol a mal byť.

Klamár, klamár Jozef Jakubčo/Petit Press/Profimedia 29. január 2020 Bratislava: Andrej Danko na tlačovke o „porušení základných ľudských práv“.

v roku 2013 mu prvýkrát na mobile zasvietila správa od neznámej ženy. Poslala mu fotku. Profesionálne bol na vzostupe, rok predtým sa stal predsedom Slovenskej národnej strany a mienil sa s ňou opäť dostať do parlamentu. V osobnom živote sa mu až tak nedarilo, rozvádzal sa. Zvodná fotka ho preto potešila a so ženou, ktorá mu ju poslala, ostal v kontakte.

V roku 2016 sa jeho strana dostala nielen do parlamentu, ale dokonca aj do vlády. Z Danka sa stal predseda Národnej rady. Druhý najvyšší ústavný činiteľ štátu, pred ním bol už iba prezident. Pomýšľal na to, že to bude práve on, kto na tróne slovenskej politiky vystrieda Roberta Fica, ktorému čoraz viac dochádzal dych.

S „Babou z Nových Zámkov“, ako si ju uložil do telefónu, bol stále v kontakte. Už si aj telefonovali, sľubovala mu stretnutie. V novembri sa dohodli, že príde do Bratislavy. „Nekonečne sa teším už konečne,“ povedal jej do telefónu. 

Netušil, že sa stal obeťou „medovej pasce“. Babu z Nových Zámkov naňho nasadil človek z mafiánskych zoznamov, Marian Kočner. Netušil ani to, že intímne rozhovory sú nahrávané, že si ich okrem „Baby“ vypočuje aj Kočner. A že o pár rokov si ich vypočuje celé Slovensko.

vládna kríza

„Na Slovensku zabili novinára,“ znie na bratislavskom Námestí slobody vo februári 2018. Tieto slová otriasajú celou republikou aj politikou. Ľudia sa zhromažďujú na námestiach v počtoch, v akých sa naposledy zhromažďovali v roku 1989.

Andrej Danko má pocit, že toto je problém jeho koaličného partnera. Vtedy to mnohí tušia, ale nikto ešte s istotou nevie, že Jána Kuciaka dal zavraždiť práve Marian Kočner. Ten istý Marian Kočner počas tých týždňoch a mesiacov píše svojej spolupracovníčke z juhu, Alene Zsuzsovej, ktorú má Danko uloženú ako „Babu z Nových Zámkov“.

„Skús kontaktnúť Andreja, že či idú ďalej alebo budú nové voľby,“ napísal Zsuzsovej Kočner 4. marca 2018. 

„Oki, ale až zajtra, lebo dnes je nedeľa, je s tou svojou a určite sa chystá na to svoje vystúpenie, takže by mi aj tak neodpovedal,“ odpísala Zsuzsová.

Vláda nakoniec padne i nepadne. Nazvú to „rekonštrukciou“. Roberta Fica v premiérskom kresle vystrieda Peter Pellegrini, vymení sa zopár ministrov, ale koalícia ide ďalej. Andrej Danko môže mať stále pocit, že jeho sa to netýka. 

Nevieme, či stále odpisuje „Babe z Nových Zámkov“ a dohaduje si s ňou stretnutia. Ak aj áno, určite to prestane v momente, keď Alenu Zsuzsovú v súvislosti s vraždou zadržia. V médiách sa píše o „Kočnerovej tlmočníčke z taliančiny“. Vtedy mala Andrejovi Dankovi zasvietiť kontrolka – v telefonátoch sa predsa s „Babou z Nových Zámkov“ bavil o tom, že sa živí tlmočením.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite