Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Situácia na STU: Dekanka Bieliková sa vrátiť nechce, kompetentní posielajú otvorený list

.redakcia .slovensko

Vedenie Fakulty informatiky a informačných technológií STU ukončilo začiatkom januára pracovný pomer s bývalou dekankou fakulty Máriou Bielikovou.

podľa dekanátu FIIT STU dlhodobo porušovala zákony. Následne vznikla petícia, ktorá vyzýva dekana fakulty Ivana Kotuliaka, aby okamžite zrušil výpoveď Bielikovej. Podpísaných je pod ňou viac ako 1270 ľudí.

Dekanát vo svojom stanovisku pre TASR, uvádza, že skončenie pracovného pomeru nesúvisí s odbornosťou bývalej Bielikovej. „Práve naopak, je to jej odbornosť a vysoký stupeň expertízy v oblasti, ktorej sa venuje, pre ktoré si ju vážime, a je nutné povedať, že pre každú školu je vždy problém, ak stráca ľudí s takouto kvalifikáciou,“ píše sa v stanovisku.

Na druhej strane dekanát dodáva, že dlhodobé porušovanie zákonov v predchádzajúcom období „je také závažné, že fakulta a jej vedenie nemohli tieto zistenia ignorovať. Zohľadňujúc ochranu práv, oprávnených záujmov a dobrého mena fakulty, ako aj s ohľadom na povinnosti, ktoré vedeniu verejnej vysokej školy vyplývajú zo zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, tak nebolo možné, aby pracovný pomer naďalej trval“.

Dekanát dodal, že ide o pracovnoprávnu záležitosť a s ohľadom na ochranu osobných údajov sa nemôže bližšie vyjadrovať ku konkrétnym dôvodom a okolnostiam skočenia pracovného pomeru.

Neskôr pod tlakom študentov a pracovníkov fakulty dekanát výpoveď stiahol, Bieliková sa vyjadrila, že sa však už do zamestnania vrátiť za daných okolností nechce.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite