Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nový Kočnerov moták: Z väzenia posielal rodine pokyny, ako zachrániť majetok

.tomáš Madleňák .slovensko

Peter Tóth tvrdí, že motákov, ktoré Kočner posielal z väzby, boli desiatky. Vyšetrovateľom ale odovzdal iba štyri. My sme našli piaty, ktorý adresoval svojej rodine. Popísal spôsob, ako zachrániť majetky v Bratislave, čo sa Kočnerovcom napokon aj podarilo.

Nový Kočnerov moták: Z väzenia posielal rodine pokyny, ako zachrániť majetok Dixia Sollaris, Boris Németh Luxusné byty na Cintorínskej v bratislavskom Starom meste pôvodne stavala spoločnosť s úverom od banky napojenej na Kremeľ. Neskôr ju odkúpil Kočner. A dodnes "zostala v rodine".

v júni 2018 vzal Najvyšší súd SR Mariana Kočnera do väzby. Dôvodom jeho zadržania bola kauza falšovania zmeniek TV Markíza. Zároveň bol v tom čase vyšetrovaný pre ďalšiu kauzu Donovaly. Pri nej mal podvodmi s DPH pripraviť štát o vyše osem miliónov eur. 

Po zadržaní vydala prokuratúra pokyn na zaistenie Kočnerovho majetku. Šlo o to, aby sa ho nezbavil či neprepísal na iné osoby. Nepodarilo sa to však úplne. Kočner dával z väzenia prostredníctvom „motákov“ pokyny svojej rodine a ďalším osobám a podarilo sa mu časť majetku zachrániť.

Jeden z takýchto motákov sme našli v tzv. „Kočnerovej knižnici“, ktorú sprevádzkovala medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ (OCCRP) a Investigatívne centrum Jána Kuciaka

ahojte rodina

„Pár inštrukcií pre najbližšie obdobie,“ píše Kočner a pokračuje pokynmi pre svoju dcéru Andreu. Plán bol taký, že Andrea Kočnerová ho nahradí v spoločnosti Správa a inkaso pohľadávok, ktorá vlastní luxusné byty a nebytové priestory na Cintorínskej ulici v centre Bratislavy. 

Následne mala dcéra inkasovať platby za nájmy týchto priestorov, ako aj platby za správu. Na to mala založiť účet v novej banke, „buď to VÚB alebo ešte lepšie Unicredit“. 

Nový nájdený „moták“, ktorý poslal z väzby Marian Kočner svojej rodine. Dcéru inštruuje, ako má prebrať vlastníctvo majetkov na Cintorínskej v Bratislave.OCCRPNový nájdený „moták“, ktorý poslal z väzby Marian Kočner svojej rodine. Dcéru inštruuje, ako má prebrať vlastníctvo majetkov na Cintorínskej v Bratislave.

„Postupne k tomu dám ďalšie pokyny podľa vývinu situácie,“ zakončuje svoj odkaz z väzby pre dcéru Marian Kočner. Motákov zrejme potom prišlo viac, pretože majetok na Cintorínskej sa Kočnerovcom podarilo zachrániť. 

ostalo to v rodine

Stalo sa to však trocha inak, než píše v nájdenom motáku Kočner. Konateľom spoločnosti Správa a inkaso pohľadávok sa totiž napokon nestala Kočnerova dcéra Andrea, ale istý Ivo Hricik. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite