Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ficovo školné je nezmysel. Recept na dostatok lekárov je úplne inde

.martin Vančo .slovensko

Liekom na nedostatok lekárov sú lepšie motivačné stimuly, zvyšovanie počtu študentov medicíny alebo otvorenie sa zahraničným lekárom. Ficovo školné je jedno z tých najhorších riešení.

Ficovo školné je nezmysel. Recept na dostatok lekárov je úplne inde SITA/Milo Fabian

„ak sa rozhodneš po skončení Lekárskej fakulty odísť zo Slovenska, 55-tisíc bude šek. Zaplať 55-tisíc eur a môžeš ísť kam chceš,“ odkázal pred týždňom Robert Fico študentom medicíny. 

Ficova logika tkvie v tom, že štát má právo vymáhať si späť financie za štúdium, pretože absolventi medicíny uprednostňujú svoj vlastný záujem pred verejným. Krajina na to dopláca a občanov nemá kto liečiť. Takýto zjednodušený pohľad na príčiny a riešenia komplikovaného problému je pre Ficov svet typický.

Slovensku momentálne chýba viac ako 3-tisíc lekárov. Nie je to však ojedinelá situácia, lekári chýbajú v mnohých štátoch. Napríklad v porovnaní s krajinami V4 máme viac lekárov na obyvateľa. Problém je v štruktúre lekárov. 

Na rozdiel od štandardov na západe máme príliš veľa špecialistov a málo všeobecných lekárov. Tvrdia to analytici ministerstva financií po tom, ako preskúmali možnosti znižovať výdavky na zdravotníctvo. Svoje tvrdenia dokladajú dátami.

neatraktivita všeobecného lekárstva

Ak teda chceme zlepšiť dostupnosť ambulantnej zdravotnej starostlivosti, mali by sme sa zaoberať motiváciami študentov medicíny. Pre slovenských lekárov je povolanie všeobecného lekára neatraktívne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite