Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maruniaková ostáva vo funkcii sudkyne, Cviková má výkon pozastavený

.redakcia .slovensko

Súdna rada Slovenskej republiky dnes rozhodovala o budúcnosti sudkýň Zuzany Maruniakovej a Denisy Cvikovej. Funkciu Maruniakovej ani napriek podozreniam nepozastavila, pri Cvikovej naopak vyhovela návrhu ministra Gála.

Maruniaková ostáva vo funkcii sudkyne, Cviková má výkon pozastavený Branislav Bibel/SITA 27. január 2020 Bratislava: Súdna rada zasadá už druhý deň. V pondelok sa uskutočnil ďalší pokus o zvolenie predsedu Najvyššieho súdu SR.

návrh na pozastavenie výkonu funkcie sudcu Zuzane Maruniakovej aj Denisy Cvikovej podal minister spravodlivosti Gábor Gál ešte koncom minulého roka vďaka novému zákonu, ktorý je účinný od 27. decembra 2019. Tento zákon ministrovi spravodlivosti umožňuje podať návrh na dočasné pozastavenie výkonu funkcie bez disciplinárneho konania.

Maruniaková je podozrivá, že rozhodovala v kauze zmeniek v prospech Mariana Kočnera, keď bol celý proces ešte pred civilným súdom. Ovplyvňovať ju mala bývalá štátna tajomníčka ministra spravodlivosti Monika Jankovská. Obidve sudkyne sa spomínali v komunikácii z aplikácie Threema, ktorú vyšetruje osobitná komisia Súdnej rady SR.

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková sa vyjadrila, že sudkyni Maruniakovej nepozastavili výkon funkcie sudcu preto, lebo aktuálne čerpá rodičovskú dovolenku a teda nie je vo výkone aktívna. Funkcia sudkyne Cvikovej je pozastavená od momentu, ako Súdna rada SR rozhodla. Praženková zároveň podá disciplinárny návrh na obe sudkyne.

Cviková môže mať výkon funkcie pozastavený na pol roka, nemôže dočasne pojednávať ani zdržiavať sa na súde. Pozastavenie funkcie sa jej môže predĺžiť a dokopy môže mať funkciu pozastavenú maximálne na jeden rok.

 

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite