Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aktivisti upozorňujú na skládku, ktorá ohrozuje vodu Žitného ostrova

.redakcia .slovensko

Toxická skládka v bratislavskej Vrakuni nie je jedinou hrozbou pre vody Žitného ostrova. Reálnym rizikom je aj skládka v bratislavskej mestskej časti Rača, v lokalite Žabí majer.

Aktivisti upozorňujú na skládku, ktorá ohrozuje vodu Žitného ostrova Jana Birošová/SITA Ilustračná fotografia.

v utorok na to upozornili aktivisti z občianskeho združenia (OZ) Za našu vodu s tým, že skládka je v bezprostrednej blízkosti záhradkárskych osád a navážal sa na ňu odpad z bývalých chemických závodov. Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS) deklaruje, že pitná voda ohrozená nie je.

Priesak zo skládky Žabí majer podľa aktivistov postupne nateká cez kanál do Malého Dunaja a zároveň do bývalého kanála, takzvanej Smradľavky, ktorá preteká celou Bratislavou a tým má priamo ohrozovať kvalitu vody na Žitnom ostrove. 

„Je to ďalšia časovaná bomba. V otvorenom kanáli sa našli látky, ktorých limitné hodnoty v pitnej vode sú vyjadrené v mikrogramoch. Vzorky vody vykazujú kontamináciu najmä semi-prchavými organickými látkami, ako sú potenciálny ľudský karcinogén lindán, toxický 2-Methylbenzothiazol a ďalšie,“ priblížila predsedníčka OZ Za našu vodu Annamarie Velič.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite