Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Danko klamal o kontaktoch so Zsuzsovou. Telefonovali si a dohadovali spoločnú noc

.tomáš Madleňák .slovensko

Počas preslávenej tlačovej konferencie, na ktorej zaznelo aj „chskym​“ a „ani vizuálne“ Andrej Danko klamal. Odmietal vtedy akékoľvek kontakty so Zsuzovou a pripustil iba blahoželania k Novému roku. Nebola to pravda. V roku 2016 si telefonovali a dohadovali spoločne strávenú noc.

Danko klamal o kontaktoch so Zsuzsovou. Telefonovali si a dohadovali spoločnú noc SITA/Branislav Bibel Predseda parlamentu Andrej Danko si písal a telefonoval s Alenou Zsuzsovou, dnes obžalovanou z úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a obvinenou z vraždy exprimátora Kolárova Lászlóa Bašternáka. Danko o ich kontaktoch v roku 2019 klamal.

šéf národniarov Andrej Danko si v čase, keď už bol predseda Národnej rady SR, telefonoval s Alenou Zsuzsovou. Dohadoval si s ňou stretnutie a hovoril jej, ako sa teší, že „už konečne bude jeho celú noc“. Posielal jej bozky „všade“ a prial „dobrú nôcku“.

Potvrdzujú to nahrávky, ktoré sme našli v tzv. „Kočnerovej knižnici“, ktorú vytvorila medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov „Organized Crime and Corruption Reporting Project“ OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka

Nahrávky, na ktorých si Alena Zsuzsová s Andrejom Dankom síce vykajú, no flirtujú a dohadujú si stretnutia s jasným sexuálnym motívom, sa nachádzali na dátových nosičoch, ktoré polícia zhabala u Mariana Kočnera. 

Zsuzsová pracovala pre Kočnera ako „volavka“. Rôznym vplyvným mužom posielala správy a snažila sa od nich získať kompromitujúce erotické správy, fotografie či telefonáty. Získané materiály potom odovzdávala Kočnerovi, ktorý ich následne mohol vydierať. 

Takto zrejme vznikli aj nahrávky telefonických rozhovorov, na ktorých Andrej Danko v roku 2016 telefonuje s Alenou Zsuzsovou. 

V auguste roku 2019 pritom Andrej Danko akékoľvek kontakty s Alenou Zsuzsovou popieral. Tvrdil, že ju nepozná a maximálne mu od nej mohla prísť esemeska či správa na Facebooku s prianím všetkého dobrého v Novom roku.

Podobne odpovedal na naše otázky, ktoré sme mu zaslali v pondelok. Opätovne zdôraznil, že s Marianom Kočnerom sa stretol iba raz a že s Alenou Zsuzsovou sa nikdy osobne nestretol.

Nahrávky telefonátov ho usvedčujú, že v roku 2019 klamal a zahmlieva naďalej.

stretnutie si dohadovali v roku 2016

Tri nahrávky telefonických rozhovorov vznikli podľa metadát 12. a 13 novembra a 4. decemra 2016. Teda v dobe, keď už bol Andrej Danko predsedom Národnej rady SR. Tieto dátumy by mali byť presné aj podľa toho, o čom sa na nahrávkach Danko so Zsuzsovou rozprával.

Na tretej nahrávke spomína pracovnú cestu do Poľska, ktorá ho čaká. Na stránke Národnej rady SR je informácia, že práve 4. decembra 2016 Andrej Danko naozaj cestoval do poľského mesta Przemyśl. Zúčastnil sa tam na neformálnom stretnutí predsedov parlamentov Vyšehradsej skupiny.

Na dvoch skorších nahrávkach si s ňou dohaduje stretnutie na pondelok, pravdepodobne teda na 14. novembra 2016. Vtedy mala Alena Zsuzsová niekoho odviezť na letisko do Bratislavy a potom sa plánovala stretnúť s predsedom parlamentu.

Danko: „Dobrý, tak v pondelok platí, okolo siedmej ju vysadíte na letisku a potom ste okej?“

Zsuzsová: „Ona na siedmu by tam mala byť a potom už som free.“

Danko: „Dobre, tak okolo siedmej Vás zoberiem niekde pri Avione, dobre?“

Zsuzsová: „...tak sedem, sedem pätnásť.“

Danko: „Dobre, tak Vás bozkávam všade a nekonečne sa teším už konečne, dobre?“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite