Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tí, ktorí nepovedali nič

.tomáš Madleňák .slovensko .politika

Na procese vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej vypovedali Norbert Bödör a Jaroslav Haščák. Viac, než to, čo povedali, je zaujímavé to, čo nepovedali.

Tí, ktorí nepovedali nič BORIS NÉMETH 20. január 2020 Pezinok: Pred Špecializovaným trestným súdom vypovedal spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák.

s Norbertom Bödörom súvisí jeden z kľúčových dôkazov, ktorý s celým prípadom vraždy novinára a jeho snúbenice prepája Mariana Kočnera. Ide o sledovanie novinárov, ktoré pre Kočnera zabezpečoval bývalý novinár a agent SIS Peter Tóth.

Tóth tvrdí, že sledovanie mal platiť „pol na pol“ Marian Kočner a nitriansky podnikateľ Norbert Bödör. Ten mal aj z polície zabezpečiť lustrácie osôb, ktoré chcel Kočner a Bödör sledovať. Tóth bol vraj presvedčený, že informácie o novinároch zhromažďujú pre pripravovanú reláciu Na pranieri. Dnes je už presvedčený, že celý príbeh s reláciou bol iba krytím.

Informácie a fotografie, ktoré pri tomto sledovaní nazbierali, boli nakoniec použité pri zadávaní objednávky na vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka. Vykonávateľ vraždy Miroslav Marček aj jej sprostredkovateľ Zoltán Andruskó ich pred súdom identifikovali ako tie, ktoré mali od Aleny Zsuzsovej. 

„Ak je Tóthova výpoveď pravdivá, nitrianski oligarchovia Bödörovci stáli na Ficovej strane.“

Sprostredkovateľ sledovania novinárov Peter Tóth aj šéf komanda, ktoré sledovanie vykonávalo, Miroslav Kriak, tie isté fotografie identifikovali tiež. Potvrdili, že vznikli pri sledovaní novinárov, ktoré si Kočner a Bödör platili. 

Fotografie, ktoré všetkým spomínaným prokurátor ukazoval, sa našli na USB kľúči Mariana Kočnera.

bödör všetko zaprel

Podľa Petra Tótha nitriansky oligarcha Norbert Bödör vedel o sledovaní. Z celkového rozpočtu 140-tisíc eur mal poskytnúť presne polovicu. Mal aj cez svoje konexie na polícii zabezpečiť lustrácie „záujmových osôb“. 

Bödör vo svojej výpovedi priznal, že má známosti a kamarátov na polícii. S bývalým policajným prezidentom Tiborom Gašparom je aj vzdialená rodina a často sa s ním stretáva. 

Akékoľvek zapojenie do sledovania novinárov však poprel. Peter Tóth o ňom pritom tvrdí, že sa stretli aj osobne. Po vražde. Norbert Bödör vraj chcel, aby sledovanie pokračovalo. Zamerať sa však malo na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára a na niektorých politikov Smeru, ktorí „nie sú verní tvrdému jadru strany“. Tóth tvrdí, že to už bolo preňho za čiarou a také sledovanie odmietli. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite