Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luxusný kožuch, brilianty, zmenky Penty. Čo všetko zhromaždil Tóth pre Kočnera?

.tomáš Madleňák .martin Vančo .slovensko

Šperkovnica, pomocou ktorej si Trnka tajne nahrával návštevy, brilianty, 24-karátové zlato, ale aj zmenky Penty. Toto všetko zhromaždil Peter Tóth na Kočnerov pokyn. Tóth však cennosti napokon odovzdal polícii.

Luxusný kožuch, brilianty, zmenky Penty. Čo všetko zhromaždil Tóth pre Kočnera? OCCRP V kufroch sa väčšinou nachádza dokumentácia spojená s Kočnerovymi kauzami

bývalý siskár Peter Tóth odovzdal v októbri 2018 vyšetrovateľovi NAKA Kočnerove auto s plným kufrom cenností a dôležitých dôkazov. Okrem iného sa tam našli aj USB kľúče a mobilné telefóny, ktoré boli dôležité pre prepojenie Mariana Kočnera s Alenou Zsuzsovou. 

Vďaka Kočnerovej knižnici, ktorú pre novinárov vytvorila Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov OCCRP a Investigatívne centrum Jána Kuciaka, teraz vieme, čo všetko sa v aute ešte nachádzalo. 

riadil veci z basy

V júni 2018 polícia zadržala Kočnera pre kauzu zmenky. Kočner začal okamžite vyvíjať aktivity, aby sa čím skôr dostal na slobodu. Využíval na to predovšetkým Petra Tótha. 

Kočner Tóthovi dôveroval. Zrejme to bol jeden z posledných priateľov, ktorý mu ostal lojálny aj po jeho zadržaní. Od júna do septembra 2018 po ňom posielal odkazy rôznym vplyvným osobám, tzv. motáky. 

Okrem toho poslal Tótha „poupratovať“ do svojho domu. Tóth odtiaľ zobral viaceré dokumenty, telefón, USB kľúče a šperkovnicu so skrytou kamerou, ktorou Dobroslav Trnka ešte ako generálny prokurátor nahrával návštevy vo svojej kancelárii. Ďalšia časť dokumentácie bola z kancelárie spoločnosti TECHNOPOL, do ktorej mal Tóth prístup. 

Niektoré písomnosti potom Tóth skartoval. „Neviem vám vysvetliť prečo,“ povedal minulý týždeň na súde.  

zlato a brilianty

V aute boli aj ďalšie zaujímavé predmety. Okrem spomínanej šperkovnice napríklad aj luxusný kožuch, perly, brilianty alebo 24-karátové zlato s certifikátom pravosti. 

Medzi Kočnerovymi vecami sa našli aj briliantyOCCRPMedzi Kočnerovymi vecami sa našli aj brilianty

Okrem briliantov boli v aute perly, zlato a časti drahých hodiniek. K väčšine vecí boli aj certifikáty pravosti.OCCRPOkrem briliantov boli v aute perly, zlato a časti drahých hodiniek. K väčšine vecí boli aj certifikáty pravosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite