Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súd uznal Threemu za zákonnú, Zsuzsová chcela do vraždy zatiahnuť Haščáka

.tomáš Madleňák .slovensko

V Pezinku sa konal šiesty deň pojednávania s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypovedali niektorí obvinení, aj muži, ktorí na pokyn Mariana Kočnera sledovali novinárov a iné osoby.

Súd uznal Threemu za zákonnú, Zsuzsová chcela do vraždy zatiahnuť Haščáka SITA/Branislav Bibel Obžalovaní sa dostavili pred súd. Marian Kočner sedí v tesnej blízkosti Aleny Zsuzsovej.

v stredu bol posledný deň pojednávania v januári. Na súd sa dostavili opäť všetci štyria obžalovaní, Marčeka chce súd vyčlenil na osobitné konanie. Threemu ako dôkaz podľa súdu vyšetrovatelia získali zákonným spôsobom, ale zatiaľ sa čítať nebude. Vypočutí boli aj členovia sledovacieho komanda.

Dianie na súde sme sledovali online:

18:35 Súd dnes končí. 

Ďakujeme vám, že ste boli počas januárových pojednávaní s nami. Hlavné pojednávanie vo veci úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude pokračovať v pondelok 3. februára 2020. Keďže dneškom boli vypočutí všetci pôvodne navrhnutí svedkovia, na rad by mali prísť znalecké posudky i digitálne a forenzné dôkazy. 

Stále nevieme, kedy a ako sa bude čítať Threema. Po dnešku vieme, že sa čítať bude, pretože súd nemá pochybnosti o zákonnosti jej získania. 

Čerstvé informácie opäť nájdete v .týždni.

18:27 Senát rozhodol, že Miroslav Marček môže ísť do menej prísneho režimu väzby. Súd to odôvodnil tým, že Marček ku všetkým činom priznal vinu a vypovedal o nich. Dôvod kolúznej väzby pretrvával na základe obavy, aby nedošlo k mareniu a sťažovaniu vykonávania dôkazov. Avšak dôkazy vo vzťahu k jeho osobe už boli vykonané. Marček teda ostáva v útekovej a preventívnej väzbe.

18:16 Predsedníčka senátu číta zoznam majetku Mariana Kočnera, ktorý už bol zaistený: nehnuteľný majetok na viacerých adresách, financie vo viacerých bankách aj v Privatbanke, vrátane korporátnych zmeniek. 

Podľa Romana Kvasnicu však ide pravdepodobne o iné zmenky, pretože Kvasnica vie o zmenkách vystavených právnickou osobou Penta Funding. Predsedníčka senátu čítala zmenky vystavené právnickou osobou Privatbanka. Je možné, že ide v skutočnosti o tie isté zmenky, zástupcovia poškodených ich porovnajú.

18:04 Zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica pripomína, že obžalovaný Marian Kočner má v majetku 24 zmeniek Privatbanky vydaných na jeho fyzickú osobu aj na právnické osoby. Roman Kvasnica navrhuje, aby súd tento majetok zaistil.

Celková hodnota týchto zmeniek by mala podľa Kvasnicu byť cca 12 miliónov eur.

17:51 Aj Mlynarčíka sa obhajkyňa Aleny Zsuzsovej pýta, či bol pred svojou oficiálnou výpoveďou v prípravnom konaní nejakým spôsobom „vyťažovaný“ políciou. Potvrdil, že ho na jeho pracovisku navštívili pracovníci NAKA.

17:50 Prokurátor aj Mlynarčíkovi predkladá fotografie, ktoré sa našli na USB Mariana Kočnera a ktoré vykonávatelia vraždy identifikovali ako tie, ktoré im boli ukázané pri zadávaní objednávky. 

Mlynarčík ale nevie na sto percent potvrdiť, či tieto fotky urobil on, alebo niekto z ich tímu. „Ja som tie fotky nepozeral a neriešil,“ tvrdí Mlynarčík. On ich vraj iba posúval hneď Mlynarčíkovi, pretože individuálne sledovanie ho veľmi nezaujímalo a zmysel videl v monitorovaní baru Next Apache.

Kriak ich predtým naopak identifikoval ako tie fotky, ktoré vznikli počas tohto sledovania.

17:42 „Primárne sme boli zameraní na sledovanie v bare Next Apache,“ vypovedá aj Mlynarčík. Išlo pritom podľa neho o „konzumovanie drog“. Okrem toho mali aj sledovať nejaké osoby, ale to bolo podľa neho nereálne, lebo každý z nich mal svoje denné povolanie. Preto sa viac sústredili na Next Apache, lebo sledovať ho po večeroch v piatky a soboty bolo reálnejšie, než neustále sledovať konkrétne osoby.

17:39 Mlynarčík vypovedá, že za sledovanie dostával od 1000 do 1500 eur mesačne. Bral to ako osobitné finančné prostriedky spravodajskej služby, preto nepociťoval potrebu akokoľvek to vykázať či zdaniť.

17:29 Mlynarčík podobne ako Kriak vypovedá, že sledovanie Kuciaka nemalo zmysel, lebo bolo zjavné, že nemá nič s drogami. Kriak bol z tohto zadania podľa Mlynarčíka aj rozčúlený, no povedal, že „to nejako vykáže“. 

Kriak počas Mlynarčíkovej výpovede čaká za dverami miestnosti, s Mlynarčíkom prišli do Pezinka jedným autom.

17:25 Súd pokračuje výpoveďou člena sledovacieho komanda Štefana Mlynarčíka. Napriek tomu, že pre Tótha a Kočnera sledoval novinárov, je dodnes vyšetrovateľom Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave. „Celý čas som bol presvedčený, že robím pre štát, pre Slovenskú informačnú službu,“ začal dnes svoju výpoveď.

17:20 Alena Zsuzsová požiadala, aby sa dnes pokračovalo už bez jej prítomnosti. Senát jej vyhovej, Zsuzsovú eskorta odvádza zo siene. 

Taktiež požiadala, aby bola na ďalšie nariadené pojednávanie naplánovaná jej výpoveď.

Kriak po vypočúvaní:

16:55 Marian Kočner spochybňuje, že by vlastne cieľom sledovania malo byť získavať informácie o novinároch. 

„Nebolo sledovaných až 28 novinárov, ako tvrdil Tóth,“ hovorí Kočner. Peter Tóth však sám vo svojej výpovedi hovoril, že 28 bolo premrštené číslo a všetkých 28 nesledovali. 

Kočner tiež hovorí, že jediné video, ktoré sa objavilo „Na pranieri“ bolo krátke video Eugena Kordu, „podľa mňa náhodné“. Kočner tvrdí, že komando v skutočnosti sledovalo drogy a Next Apache. Pomer, nakoľko sledovali Next Apache a novinárov je podľa neho „98 percent ku 2 percentám“. 

V spise a prílohách sa však nachádzajú správy zo sledovania, ktoré Kriak a jeho ľudia vypracovali. Novinárom sa venovali naozaj podrobne a aj Eugena Kordu sledovali podstatne viac, než natočili krátke video, ktoré Kočner vo svojom „Na pranieri“ použil. 

16:49 Prokurátor Kriakovi predkladá listinné dôkazy, sú na nich fotografie. Potvrdzuje, že ich pozná. Sú to fotografie Jána Kuciaka, ktoré zhotovili počas sledovania. 

Tie isté fotografie identifikovali aj Miroslav Marček, Zoltán Andruskó a Peter Tóth. Vykonávatelia vraždy ich dostali pri zadávaní objednávky.

16:44 Kriak menuje priezviská novinárov, na ktorých dostali zadania: „Hríb, Korda, Tódová, Kuciak, Valček, Vagovič, Daniš.“

Okrem toho jedenkrát sledovali aj Ruttkayovú z Plus 7 dní, to však bolo podľa Kriaka „cvičné“ sledovanie, počas ktorého si iba skúšali vykonávanie sledovania. 

To, že existuje portál Na pranieri a že sa na ňom objavilo video, ktoré počas sledovania vytvorili, vraj zistil až v septembri 2018. Zachytávalo nášho kolegu Eugena Kordu.

16:43 Kriak vypovedá, že do správy o pohybe Jána Kuciaka uvádzali časy, v ktorých sa vyskytuje doma a v práci, kde prestupuje. O koľkej ráno odchádza z domu a o koľkej sa do domu večer vracia. 

To sú také informácie, o akých vypovedali Andruskó i Marček, že ich dostali od zadávateľa vraždy.

16:30 Kriak vypovedá, že skutočného zadávateľa mu Peter Tóth ozrejmil až niekedy v apríli, možno marci 2018. Vtedy mu povedal, že sledovanie nevykonávali pre štát, ale pre Mariana Kočnera.

16:24 Daniel Lipšic sa Kriaka pýta, či si bol vedomý toho, že Peter Tóth skončil svoju prácu v SIS.

„Áno, asi v roku 2004. Ak vôbec skončil,“ hovorí Kriak. 

„Je to bežné, že človek, ktorý skončil v SIS pred 13 rokmi, oslovuje svojich bývalých kolegov s takýmito ponukami?“ pýta sa ďalej Lipšic. 

„On v SIS neskončil,“ prekvapuje Kriak, „on len skončil na tej pozícii.“

16:21 Sudkyňa Kriakovi kladie otázky, ktorými sa snaží dostať z neho, prečo si myslel, že pracuje pre štát. Kriak sa však stále vyjadruje v tom zmysle, že naňho Tóthove meno aj správanie robili dojem, že robí pre nektorú zo štátnych spravodajských služieb. 

„Ako ste vykazovali tieto príjmy? Mali ste na to živnosť?“ pýta sa ho predsedníčka senátu. Ak Kriak na tomto zarábal a veril, že robí pre štát, mal by nejakým spôsobom vykázať tieto príjmy.

„Nie, nemal. Vykazoval som to ako osobitné...“ 

„Zdanili ste to?“ skočí mu predsedníčka senátu.

„Nie,“ priznáva tichším hlasom Kriak.

16:12 Kriak potvrdil, že asi 10 dní pred svojou prvou oficiálnou výpoveďou sa stretol s vyšetrovateľom NAKA, pričom toto stretnutie sprostredkoval Peter Tóth. „Povedal som mu, že som človek, ktorý dokáže zokruhovať ľudí, ktorí môžu byť zainvolvovaní v skutku, ktorý sa stal vo Veľkej Mači v súvislosti s tými fotkami,“ vysvetľuje Kriak.

16:10 Kriak potvrdil, že mali od Petra Tótha aj zákazku na sledovanie generálneho prokurátora Čižnára. To sa však nerealizovalo.

16:01 Kriak potvrdzuje, že počas sledovania zachytili aj jedného z funkcionárov SIS. Zamerali sa naňho, odfotili ho, pretože „bol záujem o túto osobu“. Tvrdí, že oňho mali záujem v súvislosti s údajným únikom informácií bezpečnostného aparátu štátu.

15:58 Kriak si vo svojej výpovedi miestami mierne odporuje.

„Sledovali ste aj nejaké ďalšie osoby, ktoré neboli novinári?“ pýta sa Marian Kočner. 

„Nie,“ odpovedá Kriak, „Iba raz na stretnutie s novinárom prišiel nejaký politik.“

„Sledovali ste pána Lipšica?“ pýta sa ďalej Kočner.

„Áno,“ potvrdzuje Kriak. Potvrdzuje aj sledovanie Pčolinského a Krajniaka.

15:49 Kriak vypovedá, že sledovali ôsmich alebo deviatich novinárov. Väčšinou podobne intenzívne ako Jána Kuciaka, niektorých ešte menej. Napríklad Adama Valčeka z denníka SME vraj odfotili iba jedenkrát a potom si pravdepodobne vyfabulovali zvyšok správ.

15:40 Kriak vypracúval aj vyúčtovanie, ktoré odovzdával „jedine a výhradne Petrovi Tóthovi“. Účtoval mu činnosť za 4 osoby, aj keď reálne boli iba traja. Dôvodom bolo, že pôvodne mali byť štyria, ale zostali traja a preto mali veľa práce. Po konzultácii s Tóthom tak do vyúčtovania pridali „mŕtvu dušu“. 

Do vyúčtovania udávali aj položku „lustrácie“. Mali tak robiť na pokyn Petra Tótha, ktorý potreboval niečo vyúčtovať. Kriak ale nevedel, čo to bolo.

15:29 Marek Para sa Kriaka pýta, čo ich Tóth posielal aj monitorovať bar Next Apache. „Poznám, ale neodporúčam ho,“ odpovedá Kriak. Dôvodom, prečo sa mali zamerať práve na tento bar bolo vraj to, že mali podozrenie na drogy v tomto bare a „že tam chodievajú novinári“. 

Bar Next Apache toto komando sledovalo aj odpočúvalo. Chodili doňho často novinári aj politici.

15:29 Kriak hovorí, že výsledky sledovania odovzdával na USB kľúči „výhradne a výlučne“ Petrovi Tóthovi a nevytváral si zálohy. „Ani som nepovažoval za vhodné, aby som čosi také držal doma.“

15:19 Peter Tóth vraj Kriakovi pri zadávaní sledovania Jána Kuciaka dal fotografiu, ktorá bola voľne dostupná na internete. Taktiež mu dal meno, priezvisko, adresu Jána Kuciaka. „Väčšinu týchto informácií som dostával na lístočkoch,“ hovorí Kriak. Pôvodne mu vraj dal nesprávnu adresu, zrejme trvalý pobyt, ktorý mal Ján Kuciak ešte u rodičov. Neskôr ale mal Tóth Kriakovi dať aj adresu vo Veľkej Mači.

15:15 Kriak tvrdí, že niekoľko správ o sledovaní si jeho tím aj vyfabuloval. Aj Kuciaka sledovali iba štyri až päť dní, potom fotografie z týchto dní opätovne používali. Vraj aj správy o ňom naschvál písali tak, ako ho vnímali – ako človeka, ktorý nechodí na žiadne zaujímavé miesta a teda nie je podozrivý z ničoho takého, ako bolo Petrom Tóthom prezentované zadanie.

Kriak a Mlynarčík pred vypočúvaním.SITA/Branislav BibelKriak a Mlynarčík pred vypočúvaním.

15:10 Kriak vypovedá aj o sledovaní Jána Kuciaka, ktorý ale nezapadal do profilu, o akom im hovoril Peter Tóth. 

„Keď som sa pozeral na Jána Kuciaka asi 2 – 3 minúty, zavolal som Petrovi Tóthovi a povedal som mu, že to nie je žiadny užívateľ ani distribútor drog. Pôsobil na mňa ako intelektuál,“ vypovedá Kriak, ktorý vraj vtedy chcel sledovanie Kuciaka ukončiť. Tóth mu však povedal, že to ešte nemá zabaliť, ale chvíľu ho napriek tomu sledovať.

15:06 Kriak tvrdí, že počas sledovania aj zachytili „drogy, distribútora drog a únik informácií štátu“.

15:00 Ako prvý bude vypovedať Miroslav Kriak. Bývalý člen ŠtB, ktorého do sledovacieho komanda zverboval Peter Tóth. Kriak si najskôr vraj sledovanie novinárov s vraždou Jána Kuciaka nespojil, po zadržaní Aleny Zsuzsovej rozsiahle vypovedal na NAKA.

14:57 Kočnerove výpovede z prípravného konania sa nakoniec čítať nebudú. Prokurátor to nenavrhol, pretože ani v prípravnom konaní slovami prokurátora „v zásade nevypovedal“. Súd preto plynule prechádza k vypočutiu členov sledovacieho komanda Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka.

14:51 Kočnerove výpovede z prípravného konania sa nakoniec čítať nebudú, prokurátor to nenavrhol. Súd preto plynule prechádza k vypočutiu členov sledovacieho komanda Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka.

14:50 Miroslava Marčeka odvádza eskorta, pojednávanie bude pokračovať bez jeho prítomnosti. O jeho žiadosti na zníženie prísnosti väzby senát rozhodne neskôr.

14:42 Súd pokračuje, Marian Kočner využil svoje právo nevypovedať, súd preto taktiež prečíta jeho výpovede z prípravného konania.

Miroslav Marček žiada, aby sa ďalej opäť konalo v jeho neprítomnosti, chcel by tiež, aby súd uňho znížil stupeň väzby. Momentálne sú všetci obžalovaní v kolúznej väzbe, čo je najprísnejší druh.

13:35 K prečítaným výpovediam Aleny Zsuzsovej sa Roman Kvasnica vyjadril, že sú plné rozporov. Upozorňuje aj na finančné pomery Aleny Zsuzsovej, na ktorú je odkázaná jej dcéra aj matka. „Slovenské orgány sú povinné začať vyšetrovanie toho, z akých prostriedkov žije matka a dcéra obžalovanej a kto je pôvodcom týchto prostriedkov,“ hovorí Kvasnica. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite