Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kuciakovi kolegovia o Kočnerovej motivácii: Jano bol jediný, kto vedel rozkryť jeho obchody

.tomáš Madleňák .slovensko

Po včerajšom pojednávaní, na ktorom vypovedal Norbert Bödör a Jaroslav Haščák, súd prechádza k vypočúvaniu svedkov. Kuciakovi kolegovia z Aktuality.sk hovorili o jeho trefných článkoch, ktoré odhalili aj chyby vyšetrovateľov, o Kočnerovom výhražnom telefonáte aj o nečinnosti prokuratúry.

Kuciakovi kolegovia o Kočnerovej motivácii: Jano bol jediný, kto vedel rozkryť jeho obchody Branislav Bibel/SITA 21. január 2020 Špecializovaný trestný súd, Pezinok: Ako svedkovia dnes prišli vypovedať Kuciakovi kolegovia z Aktuality.sk. V lavici pre svedkov sedia zľava Peter Bárdy, Ján Petrovič, Annamária Dömeová, Marek Vagovič a Dag Daniš.

súd s obžalovanými vo veci úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, Martiny Kušnírovej, pokračuje. Po včerajšom vypočutí Norberta Bödöra a Jaroslava Haščáka prichádzajú na rad ďalší svedkovia a vykonávanie dôkazov.

Dôležité momenty pojednávania:

  • Z obžalovaných je prítomný iba Tomáš Szabó. Marian Kočner, Alena Zsuzsová aj Miroslav Marček požiadali o konanie vo svojej neprítomnosti.
  • Všetci kolegovia Jána Kuciaka spomínali telefonát, v ktorom sa Kočner Kuciakovi vyhrážal, že bude naňho hľadať špinu. Pred telefonátom sa Kočnera pýtal aj na predaj bytu v Bonaparte.
  • Kuciak podal kvôli Kočnerovmu vyhrážaniu trestné oznámenie na generálnu prokuratúru. Tá vo veci nekonala.
  • Kuciakovi kolegovia vytvorili vo svojich výpovediach širší obraz o možných Kočnerových motiváciách k vražde Jána Kuciaka, upozornili najmä na kauzu Donovaly, v ktorej Kuciakov text spôsobil obnovenie vyšetrovania Kočnerových obchodov.
  • Daniel Lipšic zdôraznil, že prokurátorom, ktorý obnovil toto vyšetrovanie, bol Maroš Žilinka. Zoltán Andruskó už skôr vypovedal, že Alena Zsuzsová mu zadala objednávku zabiť práve Maroša Žilinku. 

Dianie na súde sledujeme naživo.

16:18 Na dnes sa súdne pojednávanie končí, ďakujeme, že ste nás čítali. Správy zo súdnej siene vám budeme sprostredkúvať naživo aj zajtra od 9:00.

16:15 Súd sa dnes poradí a zajtra rozhodne o tom, či a ako sa bude čítať Threema.

Daniel Lipšic včera navrhoval, aby sa Threema vykonávala s použitím počítača a plátna. Teraz Daniel Lipšic upozorňuje na dôkazy, ktoré podľa neho ukazujú, že Threema bola získaná zákonným spôsobom.

15:54 Súd pokračuje výpoveďou Petra Koczkása, dlhoročného priateľa zavraždeného Petra Molnára, ktorý sa poznal aj so Szabóom a Marčekom. Peter Szabó vraj po Molnárovej smrti o ňom začal šíriť klebety a falošné informácie. Pravdepodobne, aby zmiatol vyšetrovanie.

15:40 Meszáros sa s obžalovanými z vraždy Molnára nepozná nijako bližšie, nebol to ich kamarát, iba ich zbežne poznal. Keď prišiel na miesto činu, našiel rozbité sklo na vstupných dverách, cez ktoré sa nedalo vidieť. Zavolal preto Silvii Molnárovej a potom spoločne vstúpili do domu, pričom dvere neboli zamknuté. Vnútri našli telo.

15:25 Meszáros je vypočúvaný v súvislosti s vraždou podnikateľa Petra Molnára z Kolárova. Pracoval ako šofér v jeho firme a so Silviou Molnárovou našli telo zavraždeného podnikateľa. 

Meszáros sa pozná s obžalovanými Tomášom Szabóom a Miroslavom Marčekom, s ktorým chodil na strednú školu.

15:10 Súd pokračuje výpoveďou predvolaného svedka Zsolta Meszárosa. Meszáros nehovorí po slovensky, s výpoveďou mu pomáha tlmočníčka.

15:07 Vachna vypovedá, že sa zúčastnil aj na narodeninovej oslave Zsuzsovej dcéry, kde boli hlavne jej kamaráti zo strednej školy. Oslava bola pomerne honosná, vystupoval na nej aj „jeden raper“. 

Alena Zsuzsová pritom bola oficiálne dlhodobo nezamestnaná a nemala príjem.

15:00 Daniel Lipšic sa Vachnu pýta, aká je jeho výška. „Zhruba 174 cm,“ odpovedá.

Lipšic sa na to môže pýtať preto, že Vachnu si mohol Zoltán Andruskó pomýliť s Petrom Tóthom. Andruskó totiž vypovedal, že Petra Tótha so Zsuzsovou videl, čo Tóth poprel.

Maroš Vachna má na facebookovom profile fotky z roku 2017 a 2018, aj na tých má ale holú hlavu. Je teda nepravdepodobné, že jeho si Zoltán Andruskó pomýlil s Petrom Tóthom. Andruskó vypovedal, že Petra Tótha so Zsuzsovou stretol, ale Tóth vtedy mal dlhšie vlasy. Tóth to poprel s tým, že už roky nosí nakrátko, takmer naholo ostrihané vlasy.

14:50 Výpoveď Vachnu je dôležitá preto, že Zsuzsová deň po vražde Jána Kuciaka poslala Kočnerovi správu: „Idem do BA pre plachtu co zvesili z bigboardu lebo Azariy ju chce pouzit ako pozadie stanku na vystave a potom ju vyvesit na budovu dielne vo Svidniku.“ 

Azariy je časť mena Vachnovej módnej spoločnosti. Vachna vypovedá, že po zvesení plachty táto prišla do Svidníka, kde majú sídlo, kuriérom. V deň, keď Zsuzsová písala Kočnerovi, že ide riešiť plachtu, mala podľa Andruskóovej výpovede Andruskóovi odovzdať peniaze za vraždu. Či už popritom naozaj aj riešila plachtu, alebo nie, mohla sa v Bratislave stretnúť s Marianom Kočnerom, prebrať od neho peniaze a večer ich odovzdať Andruskóovi.

14:25 Dcéra Aleny Zsuzsovej je maloletá, chcela by sa stať modelkou. Alena Zsuzsová o tom často komunikovala s Kočnerom. S firmou Maroša Vachnu spolupracovala často. „Nemala problém ju doviezť autom do Trenčína alebo kam, keď sme vystavovali,“ hovorí.

Nakoľko Zsuzsová chcela svojej dcére pomôcť stať sa známou, ponúkla Vachnovi napríklad aj to, že by zaplatila umiestnenie billboardu Vachnovej firmy v Bratislave pri obchvate, ak by na tomto billboarde bola fotka jej dcéry. Jeden mesiac prenájmu biillboardu zaplatila Zsuzsová, druhý Vachnova firma.

14:15 Súd pokračuje vo vypočúvaní svedkov, poobede bude ako prvý vypovedať Maroš Vachna, krajčír a vlastník módnej značky, ktorý sa pozná s Alenou Zsuzsovou. Zsuzsovej dcéra robila ako modelka reklamnú kampaň na šaty jeho značky.

13:02 Súd je prerušený na obednú prestávku do 14:00

13:01 Daniel Lipšic dáva dnešné výpovede do súvislosti s predošlou výpoveďou Zoltána Andruskóa. 

Lipšic vo svojom vyjadrení k výpovediam upozorňuje, že prokurátor, ktorý po článku Jána Kuciaka zvrátil rozhodnutie zastaviť vyšetrovanie kauzy Donovaly, bol Maroš Žilinka. V tom čase meno Maroša Žilinku nebolo známe. 

Zoltán Andruskó vypovedal, že Alena Zsuzsová mu zadala objednávku zabiť práve Maroša Žilinku. 

Podľa Lipšica Andruskó nemal od koho iného poznať toto meno a nikto iný nemal motív dať zabiť Maroša Žilinku a Jána Kuciaka ako Marian Kočner.

12:49 „Ján Kuciak mal obavy, že ho sledujú,“ vypovedá Dag Daniš. Skôr však ale šlo o obavy, že niekto sleduje jeho komunikáciu, nie, že ho sledujú fyzicky. Nevedel ani kto. 

V skutočnosti ho sledovalo a „paparazzovalo“ komando pod velením exsiskára Petra Tótha. Členovia tohto komanda by mali vypovedať zajtra.

12:43 Dag Daniš je presvedčený, že Marian Kočner bol v minulosti spolupracovníkom „Lexovej“ SIS. Keďže Kočner mal blízke väzby na Čongrádyovcov a Sýkorovcov, služby, ktoré pre SIS zabezpečoval, boli zrejme kriminálnej povahy. A preto, že takéto kriminálne služby Lexovej SIS poskytoval, ho dnes zastupuje Lexov právnik, Marek Para.

12:41 Dag Daniš vypovedá, že v deň, keď boli objavené telá Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, mu večer volal Peter Tóth s kondolenciami. V skutočnosti ho ale zrejme „vyťažoval“, teda zisťoval, čo o prípade vie.

12:53 „V redakcii sme si uvedomovali, že Ján Kuciak pracuje na nebezpečných témach a nešlo iba o Mariana Kočnera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite