Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kotlebovci môžu ešte narásť, ich potenciál je podľa Focusu cez 18 percent

.ivana Šalgová .slovensko

Ak by mali voliči v parlamentných voľbách možnosť odovzdať svoj hlas dvom stranám, Kotlebova ĽSNS by bola druhou voľbou pre 4,6 % z nich. Potenciál výrazne narásť majú aj koalícia PS/Spolu a strana Za ľudí.

Kotlebovci môžu ešte narásť, ich potenciál je podľa Focusu cez 18 percent Branislav Bibel/SITA Predseda strany Kotlebovci - ĽS NS Marian Kotleba počas tlačovej koferencie, na ktorej strana predstavila kandidátku do parlamentných volieb.

volebný potenciál jednotlivých strán namerala agentúra Focus v prieskume, ktorý si u nej objednala koalícia PS/Spolu. Preferencie takzvaných „druhých hlasov“ agentúra zisťovala medzi 10. a 14. januárom 2020. 

V prieskume voliči odpovedali na hypotetickú otázku: Koho by volili, ak by mali vo voľbách dva hlasy. Ich odpoveď ukazuje, ktoré strany ľudia ešte zvažujú a ku ktorým sa možno v konečnom dôsledku priklonia. 

„Medzi decembrom 2019 a januárom 2020 rástol potenciál meraný prostredníctvom tzv. druhých hlasov stranám ĽS Naše Slovensko, koalícii PS/SPOLU a strane Za ľudí,“ uviedol Martin Slosiarik z agentúry FOCUS. 

Vládny Smer, ktorý v prieskumoch stále vedie, by volili ako svoju druhú voľbu 4 % voličov, čo môže predstavovať ľudí, ktorí boli pôvodnými voličmi strany, ale neskôr sa rozhodli odovzdať svoj „prvý hlas“ inde.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite