Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bödör pred súdom: Nefinancoval sledovanie novinárov, Kočnerovi nijak nepomáhal a Tóth klame

.tomáš Madleňák .slovensko

Pokračuje hlavné pojednávanie s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör vo svojej výpovedi poprel, že by sa podieľal na financovaní sledovania novinárov a vyhlásil, že Peter Tóth pred súdom klamal.

Bödör pred súdom: Nefinancoval sledovanie novinárov, Kočnerovi nijak nepomáhal a Tóth klame Boris Németh Obžalovaný objednávateľ vraždy Marian Kočner vchádza do súdnej siene Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, 20. januára 2020.

v pondelok 20. januára 2020 pokračuje hlavné pojednávanie vo veci úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Minulý týždeň počas troch dní vypovedali obžalovaní a svedkovia. 

Dôležité momenty pojednávania:

  • V pojednávacej miestnosti sedia iba dvaja obžalovaní, Marian Kočner a Tomáš Szabó. Miroslav Marček a Alena Zsuzsová požiadali o konanie vo svojej neprítomnosti.
  • Nitriansky podnikateľ Norbert Bödör, ktorý údajne platil sledovanie novinárov, to vo svojej výpovedi poprel. Petra Tótha označil za klamára. Daniel Lipšic označil Bödörovu výpoveď za nedôveryhodnú. 
  • Jaroslav Haščák si spomenul na SMS o „od*ebaní ču*áka“. S Kočnerom sa vraj vtedy nebavili o Kuciakovi, ale o odstránení vyšetrovateľa Lukáša Kyselicu z vyšetrovania. Zároveň potvrdil, že Kočner mal prístup k informáciám z rôznych vyšetrovaní.
  • Schwartz z golfového areálu v Báči hovoril o stretnutiach Kočnera so Zsuzsovou aj s Dobroslavom Trnkom.
  • Svedok Nyitrayi ukázal na Tomáša Szabóa, videl ho 18. februára 2018 vo Veľkej Mači.
  • Svedok Sehnal usvedčil Tomáša Szabóa. Ten totiž tvrdí, že bol vždy v tom, že Kuciaka ide Marček iba zbiť. Sehnal však hovorí, že vyrobiť hlavne a tlmič ho presvedčil práve Szabó.
  • Threema sa ako dôkaz zatiaľ nevykoná. Predsedníčka senátu nariadila, aby bol vykonaný jej prepis.

Dianie na súde sledujeme naživo.

16:58 Na dnes sa pojednávanie končí, pokračovať bude zajtra o 9:00.

16:52 Marian Kočner žiada súd, aby sa zajtrajšie pojednávanie vykonalo v jeho neprítomnosti. Malo by ísť iba o zajtrajšok.

16:48 Daniel Lipšic navrhuje, aby sa Threema vykonávala pred súdom na počítači s premietaním v miestnosti. Komunikácia z Threemy je totiž v excelovskej tabuľke, kde je možné jednoducho filtrovať.

Roman Kvasnica navrhuje, aby sa v tejto veci súd obrátil na odborný orgán a následne vypočul odborníka. V dôkazoch je totiž množstvo digitálnch dôkazov, ktoré boli premietnuté do písomnej formy a je dôležité pochopiť proces a spôsob, akým to bolo robené.

Marek Para namieta spôsob vykonania dôkazu, aký navrhuje Daniel Lipšic.

16:46 Michal Varga bol známym Tomáša Szabóa, ktorý na povale počas rekonštrukcie strechy našiel zbraň, pravdepodobne ešte z roku 1937. Keď bol so Szabóom na rybačke, pýtal sa ho, ako sa jej môže zbaviť legálne, ale Szabó mu povedal, že to nejde len tak a môže mať z toho prúser. 

Neskôr sa ho Szabó prišiel spýtať, či ju ešte má. „Ja som mu veril, myslel som si, že je to policajt... a komu by som mal veriť, ak nie policajtovi.“ Szabó sa ho vraj spýtal, či by ju predal a on mu ju dal za 400 eur, len aby sa jej zbavil. 

„Mne to ani nenapadlo, keď zabili toho Molnára, že to bolo s ňou. Ešte dva dni potom bol Szabó u mňa a sa smial v obývačke,“ uviedol vo výpovedi Varga.

16:39 Súd číta výpoveď Michala Vargu z prípravného konania, nakoľko nie je osobne prítomný.

16:35 „Stále chcem veriť tomu, že Tomáš nie je schopný zoči–voči chladnokrvne zabiť človeka,“ odpovedá Sehnal na otázku, prečo mu neveril ani príbehy o zabíjaní pirátov počas ochrany lodí. Z rovnakého dôvodu mu od začiatku nesedela ani prvotná verzia polície, že Szabó strieľal a Marček bol šoférom. 

Neskôr sa naozaj ukázalo, že to bolo naopak. Z rovnakého dôvodu aj vraj naivne veril Szabóovi, že zbraň, hlaveň a tlmič boli určené iba na zastrašovanie.

16:25 Sehnal tvrdí, že si celý čas myslel, že účelom zbrane bude zastrašovanie. Že nebude použitá na to, aby sa z nej na niekoho strieľalo. Daniel Lipšic sa ho pýta, načo je pri zastrašovaní potrebný tlmič? „Asi je hrozivejšia s tlmičom,“ odpovedá Sehnal. 

„A na čo sú pri zastrašovaní upravené náboje?“ pýta sa ďalej Lipšic, keďže Sehnal bol aj pri skúškach zbrane a Szabóovi s Marčekom hovoril, že majú upraviť prachovú náplň v nábojoch. Na to Sehnal dôveryhodne odpovedať nevie.

16:11 Marián Sehnal je za to, čo spravil, už právoplatne odsúdený na tri roky podmienečne.

16:02 Sehnal tiež potvrdil, že tlmič, ktorý vyrobil, dokázal tlmiť iba výstrel a expandujúce plyny. Nedokázal by stlmiť hluk, ktorý nastáva vtedy, keď projektil prekoná rýchlosť zvuku –  tzv. sonický tresk. Preto, aby bol tlmič funkčný a zbraň tichá, bolo nutné použiť muníciu so zníženou prachovou náplňou. Tak, aby projektily leteli podzvukovou rýchlosťou. 

Aj to je v súlade s výpoveďou Miroslava Marčeka, ktorý hovoril, že on osobne prachovú náplň do nábojov znižoval a používal pri tom aj zlatnícku váhu, ktorú cez internet kúpil Tomáš Szabó.

15:49 Súd pokračuje výsluchom Mariána Sehnala, kamaráta Tomáša Szabóa a známeho Miroslava Marčeka. 

Počas výpovede priznáva, že pre nich vyrobil komponent do zbrane – hlaveň a tlmič. Szabó a Marček ho v septembri 2017 požiadali, aby im vyrobil hlaveň do pištole, ktorá by im umožnila namontovať tlmič. To odmietal, ale presvedčili ho, že túto pištoľ potrebujú na urovnanie svojho dlhu u nejakého nebezpečného človeka z komárňanského podsvetia. 

Myslel si, že je jediným človekom, ktorý im dokáže pomôcť, a tak sa dal presvedčiť. Potom ho Szabó presvedčil, aby mu vyrobil aj tlmič. Celkovo mu to trvalo asi mesiac a pol, vyrobil spolu dve hlavne a jeden tlmič. Sehnal hovorí, že to bola pištoľ kalibru 9 mm maďarskej výroby a že po nainštalovaní tlmiča nefungovala ako poloautomatická, ale bolo ju nutné po každom výstrele obtiahnuť. 

To je v súlade s výpoveďou Miroslava Marčeka, ktorý tiež tvrdil, že po namontovaní tlmiču zbraň fungovala takto. Sehnal však usvedčuje Tomáša Szabóa. Ten totiž tvrdí, že bol vždy v tom, že Kuciaka ide Marček iba zbiť. Sehnal však hovorí, že s Marčekom by o takýchto veciach ani nediskutoval, vyrobiť hlavne a tlmič ho presvedčil práve Szabó.

15:23 Podľa obžaloby mali vrahovia na miesto činu 21. februára 2018 prísť v aute Citroen Berlingo. To sa podobá na auto, o ktorom vypovedá svedok Nyitrayi. 

Podľa výpovede Miroslava Marčeka sa o vraždu pokúsili už jedenkrát predtým, vtedy sa však Marček rozhodol nestrieľať, lebo v dome videl ďalšie osoby. Podľa Marčeka to malo byť 19. februára 2018, Nyitrayi však hovorí o 18. februári. 

Tomáš Szabó jeho výpoveď spochybňuje a hovorí, že podľa neho Nytrayimu ide iba o sľúbenú odmenu od štátu 1 milión eur, ktoré prezentoval Fico s Kaliňákom a Gašparom počas tlačovky, keď mali v hotovosti tieto peniaze na stole.

15:04 Sudkyňa poprosila svedka, aby sa obzrel po súdnej sieni, či v nej vidí toho muža, ktorého videl v daný deň v aute na čerpacej stanici. Svedok Nyitrayi hovorí, že je to muž napravo v sivej bunde Adidas. Ukazuje na Tomáša Szabóa.

14:58 Nyitray si nie jeúplne istý tým, či to bol naozaj Peugeot Partner. Mohol to byť aj Citroen Berlingo alebo iné podobné vozidlo. Jemu sa však zdá, že to bol Peugeot.

14:56 Súd pokračuje vypočutím svedkov Reného Nyitrayia a Mariána Sehnala. 

Prvý vypovedá Nytrayi, ktorý si podľa vlastných slov v Sládkovičove 18. februára 2018 na čerpacej stanici všimol vozidlo Peugeot Partner s komárňanskou EČV. Stálo na mieste vyhradenom pre hendikepovaných. Vnútri videl šoféra v tmavom roláku s dlhými rukávmi a čiapke. 

Neskôr rovnaké auto predbehol pred Veľkou Mačou, kde toto auto šlo veľmi pomaly, „asi 20 km/h“. Bolo mu to čudné, tak potom pribrzdil a chcel vidieť, kam auto smeruje. Videl, že zabočilo smerom doprava ku mraziarňam. 

Nytrayi zaparkoval v ulici, kde býval aj jeho nový sused, ktorého vtedy ešte nepoznal po mene – bol to Ján Kuciak. Práve niekam odchádzal. Vtedy ho videl poslednýkrát.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite