Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Tóth: Bödör chcel po vražde Kuciaka sledovať politikov Smeru, o Kočnerovej vine nepochybujem

.tomáš Madleňák .slovensko

V stredu pokračoval proces s obžalovanými z vraždy. Súd vypočúval svedkov. Vypovedal Peter Tóth, ktorý mal pre Mariana Kočnera sledovať novinárov. Ten povedal, že nepochybuje o vine Kočnera a Zsuzsovej.

Peter Tóth: Bödör chcel po vražde Kuciaka sledovať politikov Smeru, o Kočnerovej vine nepochybujem Boris Németh Exsiskár Tóth vypovedá proti svojmu priateľovi Marianovi Kočnerovi. Sledovanie novinárov podľa neho financoval aj Norbert Bödoör.

Dôležité momenty pojednávania:

  • Alena Zsuzsová a Miroslav Marček požiadali o konanie v ich neprítomnosti, na súd neprišli.
  • Na pojednávanie prišiel aj advokát Ondrej Mularčík, ktorý chodil v tejto trestnej veci na viaceré výsluchy s Norbertom Bödörom. Vraj zo zaujímavosti, ako verejnosť. Bödör bude v pondelok vypovedať ako svedok.
  • Peter Tóth svedčil, že sledovanie novinárov platil Kočner aj Norbert Bödör. Zároveň povedal, že je presvedčený o Kočnerovej vine.
  • Tóth vypovedal deväť a pol hodiny. Sudkyňa odročila kvôli času výpovede Miroslava Kriaka a Štefana Mlynarčíka na 22. januára.
  • Na súde sa čítali Kočnerove motáky, Tóth potvrdil ich pravosť.

Pojednávanie je prerušené, pokračovať bude v pondelok o 9:00. Ďakujeme, že ste nás čítali. V informovaní o dianí v pojednávacej miestnosti Vás budeme informovať naživo aj budúci týždeň.

19:56 Výpoveď svedka Dučáka bola ukončená.

19:44 Jozef Dučák starší pred súdom tvrdí, že mu nič nehovoria slová „systém“, alebo že „mali systém“. 

Peter Tóth vo svojej výpovedi totiž tvrdil, že keď Ducký zistil, že auto „veľký biely medveď“ používala Alena Zsuzsová, bol vystrašený. Vraj hovoril, že Kočner týmto zničí celý ich „systém“. Pripomíname, že ide o človeka spoluobvineného v kauze Technopol II. (alebo kauza Technopol Servis).

Vo svojej výpovedi však Jozef Dučák starší vystupuje ako veľmi jednoduchý muž, sám sa tak opakovane nazval, ktorý iba v dobrej viere vybavil auto pre Mariana Kočnera od svojho kamaráta. „Chcel som im obom iba pomôcť,“ tvrdí Dučák.

19:19 Jozef Dučák st. je presvedčený, že všetci, ktorí sa nechávajú zavádzať a myslia si, že Marian Kočner je vinný, iba zapĺňajú stránky jeho budúcej knihy. Tá bude podľa neho bestsellerom „a budeme v nej všetci my hrdinovia“.

19:12 „Po výsluchu u Juhásza mi volala nejaká novinárka z Plus 7 dní a citovala mi, čo som na tom výsluchu hovoril,“ vypovedá Jozef Dučák starší. Bolo mu vraj čudné, ako môže nejaká novinárka hneď vedieť, čo hovoril. Konšpiruje o médiách a ich praktikách.

V skutočnosti to mohla byť redaktorka Plusky Ruttkayová, o ktorej je z Kočnerovej Threemy známe, že spolupracovala s Marianom Kočnerom. Písala preňho články na objednávku, kriticky o Lucii Žitňanskej, nekriticky o politikoch Smeru. Marian Kočner jej za to zaplatil dovolenku.

19:05 Podľa Jozefa Dučáka st. sa najprv bál, že aj on nevedome mohol prispieť ku vražde, ale potom pochopil, že "je to všetko inak" a všetky "tlačovky iba manipulujú". Je presvedčený, že "Maroš Kočner" nie je vrahom.

18:59 Daný balík mal Dučák vraj v aute dlhú dobu, zrejme mesiace. Dal mu ho do úschovy Marián Kočner, ktorého počas výpovede nazýva Marošom. Po Kočnerovom zadržaní mu povedal Peter Tóth, kam má balík odviezť - ku golfovému areálu v Báči. Tóthovi mohol túto inštrukciu dať na motákoch Kočner, aby peniaze alebo niečo iné dôležité, čo v krabici bolo, nestratil.

18:49 Dučák vypovedá, že raz ho Tóth poslal do Báču s veľkým balíkom, ktorý podľa neho mohol mať 5-6 kíl. O balíku vypovedal aj Tóth, mali v ňom byť peniaze. Prevzala si ho od neho Alena Zsuzsová. Prekvapilo ho, že prišla práve na danom "veľkom bielom medveďovi", lebo Kočner mu tvrdil, že auto bude používané na produkciu relácie "Na pranieri". Ale povedal si, že asi je aj ona členkou toho tímu.

18:42 Dučák nevie, prečo práve od neho chcel auto, "asi sa pýtal viacerých". Mal to byť veľký biely Mercedes. Dučák si ho od firmy KTL svojho známeho normálne zmluvne prenajal, pričom mesačný nájom mu preplácal Kočner. Pre Kočnera bolo dôležité, aby nemalo bratislavské značky. Zrejme nechcel, aby bolo auto oficiálne naňho napojené.

Zrejme ide o "veľkého bieleho medveďa", ktorého mohla od Kočnera dostať Zsuzsová ako poďakovanie od Kočnera po vykonaní vraždy Jána Kuciaka.

18:39 Jozef Dučák st. však vypovedá v súvisosti so sledovaním novinárov. Marian Kočner ho vraj požiadal, či by mu nevedel pre potreby výroby relácie, ktorú preňho pripravuje Peter Tóth, vybaviť auto bez bratislavských EČV.

Vybavil auto od svojho známeho, od ktorého si ho požičal. To auto však videl v Novom Čase po zadržaní Aleny Zsuzsovej, chcel vysvetlenie a žiadal ho od Petra Tótha.

Vypovedá Jozef Dučák (vpopredí).SITA/Branislav BibelVypovedá Jozef Dučák (vpopredí).

18:35 Súd pokračuje výpoveďou Jozefa Dučáka staršieho, Kočnerovho spolupracovníka, ktorý je tiež obvinený v kauze Technopol II.

18:28 Kočner opäť napáda existenciu vzťahového diagramu, "pavúka", Jána Kuciaka. Lipšic upozorňuje, že medzi dôkazmi je. Podľa Kočnera to nie je ten diagram, ktorý mal údajne dostať od neho. V predošlej výpovedi vraj Tóth tvrdil, že na diagrame od Kočnera bolo uvedené iné bydlisko, ako na diagrame, ktorý je medzi dôkazmi.

18:21 Daniel Lipšic, ktorý zastupuje Kuciakovcov, považuje výpoveď Petra Tótha za vierohdnú. Nemal totiž motív klamať. "Dozvedeli sme sa, že išlo o pre neho (M. Kočnera) najbližšiu osobu". 

Lipšic sa vyjadruje aj k výhradám, ktoré mal Kočner. Napríklad upozorňuje, že vzťahový diagram Jána Kuciaka sa nachádza v prílohách výsluchu, nie je teda pravdivá Kočnerova informácia, že Kuciakov pavúk neexistuje a Tóth o tom klame.

Kočner tiež tvrdil, že Tóth klame, lebo Andruskó potvrdil, že sa s Tóthom stretol. Tóth však už 15 rokov nosí nakrátko ostrihané vlasy a Zoltán Andruskó tvrdil, že videl Tótha a Tóth mal dlhšie tmavé vlasy. "Zoltán Andruskó tak vypovedal, lebo v tom asi v dobrej viere žije," myslí si Lipšic. 

Taktiež Lipšic hovorí o tom, ako mal podľa Tóthovej výpovede Marek Para pripraviť podklady pre predsedu Špecializovaného trestného súdu Trubana, ktorý mal Európskemu súdu pre ľudské práva predložiť prejudiciálnu otázku a do doby jej zodpovedania Kočnera prepustiť z väzby. ide o pomerne komplikovanú právnu záležitosť a Lipšic uviedol, že pri všetkej úcte ku svedkovi, "si neviem predstaviť, že by si túto záležitosť vymyslel."

18:10 Všetky strany sa môžu teraz vyjadriť ku svedectvu Petra Tótha. 

Podľa Mariána Kočnera Tóth upravuje svoje výpovede po tom, ako obhajoba upozornila na možnú manipuláciu s telefónmi. Podľa Kočnera sa v minulosti vyjadril, že telefón bol zobrať z Kočnerovej kancelárie v Technopole. 

Dnes podľa Kočnera vypovedal inak, aby obhajoba nekládla zbytočne otázky, prečo NAKA nezaistila telefón v Technopole sama. Podľa Kočnera totiž najprv upozornil operatívcov NAKA, že v Technopole je telefón a potom šiel poň. Kočner tiež popiera informácie, že nenávidel Jána Kuciaka a navyše, ak by to tak bolo, tak prečo sledovanie novinárov začalo už v roku 2016, ale Jána Kuciaka začali sledovať až na jeseň 2017. 

Kočner hovorí, že Peter Tóth klame. Vraj klame aj o motákoch, po prvom motáku si vraj šiel zobrať Kočnerov telefón od Kočnerovej exmanželky. Avšak advokát Šabík podľa Kočnera bol po jeho vzatí do väzby na dovolenke a moták mu doručiť nemohol. To je však v rozpore s obsahom motákov a Peter Tóth navyše netvrdil, že sa tak stalo ihneď po vzatí Mariana Kočnera do väzby. 

Kočer ale napáda to, že Peter Tóth odovzdal iba 4 motáky, keď tvrdí, že ich dokopy aj s motákmi, ktoré písal on Kočnerovi, bolo až 50.

17:42 Peter Tóth mal mať aj informácie, od osoby s prezývkou "Zemák" zo skupiny Takáčovcov, že Marian Kočner bol niekedy postrelený do stehna Jánom Takáčom. Nevieme, či je to pravdivá informácia ani to, prečo šéf mafiánskej skupiny Takáčovcov mal na Kočnera strieľať.

17:40 Marian Kočner, zdá sa, nechápe, ako ho mohol Peter Tóth zradiť. Pýta sa ho, či od roku 2015 o ňom zhromažďoval akékoľvek informácie s cieľom niekomu ich posúvať za úplatu. Zjavne si myslí, že Tótha naňho niekto už dávno nasadil, lebo si jeho zradu nevie inak vysvetliť.

17:37 Marian Kočner sa ďalej Petra Tótha pýta na veci, ktoré sú spojené s vyšetrovaním a či mal vopred nejaké informácie od vyšetrovateľom alebo od iných zdrojov. Tvrdí, že vedel o tom, že dcéra Mariana Kočnera chce na príkaz jej otca zlikvidovať dokumenty o firme Acer Limited. Tóth tvrdí, že mu to povedala samotná Kočnerova dcéra.

17:30 Peter Tóth na Kočnerovu otázku potvrdil, že Kočner mu hovoril, že Jaromír Čižnár zarábal veľké peniaze na svojej známosti s riaditeľom SIS a cez Jadrovú vyraďovaciu spoločnosť.

Peter Tóth mal aj informáciu, že sa Marian Kočner vyhrážal Jaromírovi Čižnárovi a celej jeho rodine zavraždením.

17:22 Súd pripustil a zahrnul do rozsahu dokazovania dôkaz, o ktorý Kočner žiadal.

Marian Kočner konfrontoval Petra Tótha priamo otázkami.SITA/Branislav BibelMarian Kočner konfrontoval Petra Tótha priamo otázkami.

17:15 Súd prerušil pojednávanie, pretože sa o tejto veci potrebuje dlhšie poradiť.

17:10 Obžalovaný Marian Kočner navrhol vykonať dôkaz. Ide o listinu, vizualizáciu obsahu USB kľúča, ktorý odovzdal Peter Tóth vyšetrovateľovi NAKA. Prokurátor namieta, že Kočner chce vykonať iba jednu listinu zo znaleckého posudku, podľa Lipšica ide o záznam z operatívneho vyťažovania Petra Tótha, a preto obaja navrhujú nevykonať dôkaz. Roman Kvasnica navrhuje naopak, aby Kočnerovi vyhoveli, aby nemohol namietať, že mu boli odopreté práva. Senát sa dlhšiu dobu radí, ako postupovať.

16:57 Podľa Petra Tótha sa Marian kočner zvykol veľmi vulgárne vyjadrovať aj o ďalších novinároch. O nikom však nie tak často, ako o Jánovi Kuciakovi.

16:55 Predsedkyňa senátu prekladá vypočutie svedkov Mlynarčíka a Kriaka na 22.1.2020 o 13:00, sú to ľudia, ktorí vykonávali pre Tótha a Kočnera sledovanie novinárov a ďalších osôb.

16:46 Obhajca Mariana Kočnera Marek Para novinárom poprel, že by Petrovi Tóthovi odovzdal materiály určené pre ústavného sudcu Mamojku, alebo materiály pre predsedu Špecializovaného trestného súdu Trubana, na základe ktorých mali rozhodnúť o prepustení Mariana Kočnera z väzby.

16:34 Do miestnosti sa dostavili aj ostatní členovia komanda, ktoré sledovalo novinárov. Nie je iste, či ich sud vypočuje ešte dnes, alebo ich výsluch preloží na pondelok, keďže od deviatej ráno vypovedá Peter Toth a jeho výpoveď ešte neskončila.

16:17 Všetky písomné správy zo sledovania novinárov boli podľa Tótha časovo rámcované. Dalo sa podľa nich zistiť, aké návyky mali sledované osoby, napríklad čo sa týka toho, kedy chodia do práce a kedy sa vracajú domov. Zoltán Andruskó aj Miroslav Marček vypovedali, že takéto informácie dostali od Aleny Zsuzsovej o Jánovi Kuciakovi.

16:07 V závere sa Daniel Lipšic Petra Tótha pýta, či má obavy o svoj život. „Povedal som, že poznám Mariana kočnera ako pomstychtivého človeka. Viem, že do konca života budem musieť žiť s tým, že pomsta sa musí pritrafiť mne a nemusí to byť len zo strany Mariana Kočnera, lebo tým, že som vydal telefóny Mariana Kočnera som skomplikoval život mnohým ľuďom. Takže určité obavy o svoj život mám,“ hovorí Tóth.

16:05 V jednom z motákov sa spomína miesto, "kde sa prvý krát ukázal veľký biely medveď". 

Jozef Dučák mal Tóthovi povedať, že Kočner od neho v minulosti chcel, aby sa pokúsil skorumpovať prokurátora Šantu. Mal zabezpečiť lízing na biely mercedes GLE, ktorý mal byť úplatkom pre Šantu a mal ho získať bratranec prokurátora Šantu. Keď sa po vražde v Báči stretla Alena Zsuzsová a Marian Kočner, tak Zsuzsová prišla na práve tomto bielom GLE. Dučák tvrdil, že žene odovzdával aj hotovosť v krabici od topánok, asi 200 tisíc eur, ktorá tiež mala byť na úplatok. 

Tóth si teda myslí, že Marian Kočner zavádzal aj Dučáka a v skutočnosti to nebolo pre Šantu, ale pre Zsuzsovú.

Moták, ktorý hovorí o "mieste, kde sa prvý krát ukázal veľký biely medveď", je teda odkazom pre Dučáka, že má prísť do Báču.

15:48 Peter Tóth ďalej vypovedá, že osoba, ktorú Marian Kočner v motáku označuje ako RF, je Robert Fico. Kočner sa totiž v motáku pýta. prečo nič neurobil Mamojka pre to, aby ho prepustili z väzby, že to mal RF vybaviť. 

„Jednou zo žiadostí bolo, aby som sa opýtal Bödöra, či by Robert Fico mohol sudcu ústavného súdu Mamojku požiadať o to, aby vo veci podania obžalovaného Kočnera na ústavný súd, prijal kroky vo veci pána Kočnera,“ vypovedá Peter Tóth. 

Potom, čo sa s Norbertom Bödörom stretol, mal sa nakontaktovať aj na Mamojku a stretnúť sa aj s ním. Odovzdal mu pozdrav od Mariana Kočnera a dokumentáciu s vyznačenou argumentáciou v prospech prepustenia Mariana Kočnera z väzby. Bolo to predtým, než mal senát Ústavného súdu rozhodnúť o Kočnerovej sťažnosti proti väzbe. Ústavný súd však nakoniec Kočnerovej sťažnosti nevyhovej, preto sa v motáku Kočner hneval, "prečo sa na to Mamojka vy...al".

15:41 Daniel Lipšic sa pýta na moták a kto je Michal T., Kočner sa v motáku pýta, prečo z tej veci s Michalom T. bolo hovno.

Podľa svedka Petra Tótha je to predseda tohto súdu Michal Truban, čo mu mal potvrdiť aj Kočnerov obhajca Marek Para. Para mal pre Trubana vypracovať nejaké podklady na základe ktorých by súd mohol prepustiť Kočnera z väzby. „Išlo o podklad, ktorý namietal určité prejudiciálne otázky, ktorý hovoril o tom, že Marian Kočner bol vzatý do väzby za to, že sa živil páchaním trestnej činnosti a ten dokument hovoril o tom, že Kočnerovi nebolo ešte dokázané, že sa živil trestnou činnosťou.“

Tento dokument vraj hovoril o tom, že kým nerozhodne Európsky súd, či je možné niekoho vziať do väzby za to, že sa mal živiť páchaním trestnej činnosti aj keď mu nebola dokázaná, tak by mal byť Marian Kočner prepustený z väzby. Tento dokument mal byť napísaný už vo forme žiadosti na Európsky súd, a Tóth ho mal zaniesť Trubanovi. Neurobil to však, "ja som to skartoval," vypovedá.

15:40 „Pán Bödör mi na jednom zo stretnutí povedal o priebehu vyšetrovania vraždy. Že budú zadržaní nejakí truľovia, že nemajú nič spoločné s politikmi ani so Smerom. Povedal, že aj novinári vedia o aute Citroen Berlingo a že sa obáva, aby informácia neunikla k zadržaným,“ Tóth pred súdom a verejne potvrdzuje, že nitriansky oligarcha mal informácie z vyšetrovania z prostredia NAKA.

15:33  K sledovaniu politikov na žiadosť Bödöra vraj nikdy nedošlo. „Pán Bödör ešte povedal, že má miestnosť, kde sa stretávajú politici a to miesto má monitorované. Pýtal sa, či by tí ľudia z tímu vedeli zabezpečovať aj výmeny kariet v tej miestnosti,” hovorí Tóth.

Je verejne známe, že niektorí politici sa stretávali v nitrianskom hoteli Zlatý kľúčik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite