Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zoltán Andruskó o vražde Jána Kuciaka: Jeho telo sa nikdy nemalo nájsť

.tomáš Madleňák .slovensko

Počas druhého dňa pojednávania s obžalovanými z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zazneli svedecké výpovede rodinných príslušníkov zavraždených aj Zoltána Andruskóa. Ten prepojil vykonávateľov s objednávateľom vraždy, Marianom Kočnerom.

Zoltán Andruskó o vražde Jána Kuciaka: Jeho telo sa nikdy nemalo nájsť Boris Németh Marian Kočner sa počas prvého dňa hlavného pojednávania tváril sebaisto a uškŕňal sa, v jednom momente aj žmurkol na reportérku Denníka N Moniku Tódovú.

počas druhého dňa pojednávania postupne vypovedali rodinní príslušníci zavraždených aj sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó. 

V prvý deň pojednávania sa k vine priznal vykonávateľ vraždy, Miroslav Marček. Ten mal byť v deň činu strelcom. Počas svojej výpovede detailne popísal celý skutok. 

Marček však nikdy neprišiel do kontaktu s Alenou Zsuzsovou ani Marianom Kočnerom, ktorý mal podľa obžaloby byť hlavným objednávateľom úkladnej vraždy.

Dôležité momenty utorkového pojednávania: 

  • Ako svedok vypovedal Zoltán Andruskó „Ja som sprostredkoval medzi Alenou Zsuzsovou a pánom Szabóom na pokyn pána Kočnera vraždu pána Kuciaka,“ povedal. 
  • Hovoril aj, že Kuciak nemohol čakať pomoc od polície, pretože Kočner tam mal kontakty.  Viac nájdete v prepise jeho spontánnej výpovede.
  • Zlatica Kušnírová vo svojej výpovedi opísala dni, počas ktorých sa dozvedela o vražde svojej dcéry Martiny Kušnírovej. Obžalovaných sa spýtala, kto im dal právo zabiť Jána a Martinu. 
  • Otec Jána Kuciaka Jozef Kuciak takisto hovoril o dňoch, keď nemali žiadne správy o Jánovi a Martine až kým sa nedozvedeli, že došlo k vražde.
  • Spomenul aj vyhrážky, ktoré Kočner viackrát adresoval jeho synovi Jánovi. 
  • Po jeho výpovedi sa Alena Zsuzsová rozplakala, Kušnírová tvrdí, že neplakala kvôli nim, ale kvôli sebe.
  • Matka aj brat Jána Kuciaka vypovedali o tom, že sa o Jána báli. Kočner sa mu podľa ich slov vyhrážal opakovane. 

Pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ja na dnes ukončené. Ďakujeme, že ste ho sledovali spolu s nami.

18:49 Pojednávanie je prerušené, pokračovať bude zajtra o 9:00. Opäť vám budeme prinášať informácie naživo, na pláne sú ďalšie svedecké výpovede, vrátane výpovede Petra Tótha a jeho spolupracovníkov pri sledovaní. 

18:46 Alena Zsuzsová žiada súd o to, aby sa v hlavnom pojednávaní v januári a februári pokračovalo v jej neprítomnosti, s výnimkou pojednávania, ktoré bude 22. januára. 

Senát jej žiadosti vyhovel a v ďalších dňoch bude hlavné pojednávanie pokračovať bez nej.

18:27 Na záver dnešného dňa predsedkyňa prečíta zápisnicu z výpovede Márie Kuciakovej.

Mária Kuciaková, sestra zavraždeného Jána Kuciaka, bola prvá z rodinných príslušníkov na mieste činu. Už tam však boli policajti a poslali ju do Trnavy, kde jej oznámili, čo sa stalo. „Prvé, čo mi napadlo, keď som sa to dozvedela bolo, že to bol Kočner.“

18:35 Podľa Romana Kvasnicu je Zoltán Andruskó síce osobou, ktorá zorganizovala skutok, pre ktorý tu všetci sedíme, avšak napriek tomu jeho výpoveď on i Zlatica Kušnírová považujú za dôveryhodnú. „Podĺa môjho názoru u tohto svedka neexistuje žiadny motív, aby si vymýšľal alebo zavádzal.

18:31 Daniel Lipšic výpoveď svedka Andruskóa považuje za dôveryhodnú. Považuje ju za principiálne v zhode s jeho predošlými výpoveďami, teda rovnako až na detaily. 

Nemal pritom motiváciu klamať, nakoľko tento súd sa ho už netýka a v rovnakej miestnosti mu rovnaký súd uložil výrazne zvýšený trest odňatia slobody. Za najdôležitejšie považuje, že Andruskó spoznal dve fotografie zo sledovania Jána Kuciaka, pričom tieto fotografie boli nájdené na USB kľúči v dome Mariana Kočnera. „Preto je dnešná výpoveď Zoltána Andruskóa kľúčová pre ustálenie viny všetkých štyroch obžalovaných,“ povedal Daniel Lipšic.

18:27 Marián Kočner sa o výpovedi Zoltána Andruskóa vyjadril, že svedok klame. „Svedok tvrdí, že mu bola sľúbená suma 200 tisíc eur za dodanie bieleho koňa. Snáď nikto neuverí, že to je reálna suma,“ my však nemáme predstavu, aká je bežná suma za takéto služby. Možno má obžalovaný Kočner v tejto oblasti lepšie biznisové vedomosti. 

Marian Kočner však trvá na tom, že Andruskó vypovedal za prísľub zníženia trestu a krivo ho obviňuje.

18:24 Podľa Aleny Zsuzsovej svedok Zoltán Andruskó účelovo klame a v jeho výpovedi je mnoho rozporov s jeho predošlými výpoveďami. Väčšina z rozporov, na ktoré upozorňuje, v skutočnosti nie sú rozpormi.

18:12 Roman Kvasnica upozornil súd na neverbálne prejavy obžalovanej Aleny Zsuzsovej smerom k svedkovi, Zoltánovi Andruskóovi. Sudkyňa ju napomenula, aby sa správala tak, ako sa na hlavnom pojednávaní patrí. Spresnila, že už prijala, aj na základe medializovaných informácií, opatrenia. Čo tým myslela možno zistíme zajtra. Alena Zsuzsová robí na svedkov grimasy.

18:11 Marián Kočner sa pokúša pozornosť preniesť na Daniela Lipšica a navádza svedka rozprávať o úplatku 3 milióny eur, o ktorom mu mala Zsuzsová hovoriť. Vraj ho mal dostať Lipšic od Markízy. „Neviem, či to sem patrí, ale hovorila mi dosť aj o zmenkách,“ odbil ho Andruskó.

18:02 Prokurátor navrhuje neštandardne vykonať jeden z dôkazov, malo by ísť o znalecký posudok a fotografické snímky, ktoré znalec získal z nosiča. Znalecký posudok je ale listinný dôkaz, ktorý nemožno ukázať svedkovi. Súd po porade dospel k záveru, že samotné fotografie sú vecným dôkazom, ktorý je možné predložiť svedkovi.

Ide o fotografie zo sledovania Jána Kuciaka. Prokurátor tieto fotografie ukazuje Zoltánovi Andruskóovi. Ten potvrdzuje, že sú medzi nimi aj tie fotky, ktoré mu Alena Zsuzsová ukazovala. Je na nich Ján Kuciak na autobusovej stanici a na ceste z práce.

17:46 Alena Zsuzsová sa mala po vražde začať vyvážať na novom bielom Mercedese. Andruskó si myslí, že ho dostala po vražde od Mariana Kočnera za odmenu. „Ja som sa nepýtal, aký je dôvod, prečo ho od neho (Kočnera) dostala. Bolo jasné, aký je dôvod.“

17:43  Zoltán Andruskó vypovedá, že Alena Zsuzsová mala mať od Mariana Kočnera k dispozícii platobnú kartu, vraj s denným limitom 30 tisíc eur. 

Chválila sa mu s tým vraj počas prechádzky lesom, keď spolu zbierali muchotrávky zelené. To vraj robili tiež pre Kočnera.

17:28 V miestnosti je veľmi zlá akustika, opakovane sa na to sťažujú obhajcovia obžalovaných, ktorí vraj aj preto opakujú už zodpovedané otázky. Potvrdzujú to aj advokáti Kyselica a Lipšic. 

Novinári paradoxne počujú lepšie, pretože reproduktory sú umiestnené až za lavicami, kde sedia právnici, ale pred lavicami, kde sedia novinári.

17:20 Marian Kočner sa odsúdeného Zoltána Andruskóa pýta, čo myslel tým, keď povedal, že „vie, čo je Kočner zač“. 

Zoltán Andruskó mu odpovedá: „Keď zavraždili Basternáka, tak z nejakého zázračného dôvodu pani Zsuzsová nebola odsúdená. Potom išla do Prahy, a nie som si istý, ale myslím si, že sa tam stretla s vami a sa to vybavilo. Ona bola vtedy na súde a nič sa nestalo. Je mi to ľúto, lebo keby ju vtedy odsúdili, tak tu dnes nesedíme.“

Andruskó začína mať Kočnerových otázok dosť, odpovedá rovnako drzo, ako drzé sú  Kočnerove otázky.

17:17 Zoltán Andruskó opakuje, že Alena Zsuzsová mu postupne odkrývala Kočnerove obchody a vzťahy s Ficom, Bašternákom, Kaliňákom, Počiatkom, Trnkom. 

Marian Kočner sa ho pýta, aké vzťahy mal mať s týmito politikmi. „Že ste sa kamarátili a že keď sa niečo malo vybaviť, tak sa vybavilo. Spolu ste biznisovali, čiže ohľadne obchodov. Konkrétne akých, neviem, to nevedela asi ani Zsuzsová.“

17:15 Kočner sa snaží spochybniť Andruskóovu výpoveď o tom, že s ním komunikoval cez esemesky a telefón. Pýta sa ho, ako vedel, že je to on. Andruskó tvrdí, že jeho hlas spoznal pretože ho poznal z médií, aj z relácie „Na pranieri“, ktorú mu Zsuzsová veľakrát ukazovala.

Kočner je v otázkach nahnevaný, vystupuje agresívne, zvyšuje hlas.

17:07 Otázky teraz bude klásť aj Marian Kočner.

17:02 Zoltán Andruskó sa stretol aj s Petrom Tóthom, ktorý pre Kočnera vykonával sledovanie novinárov. Vraj ho navštívil spolu s Alenou Zsuzsovou potom, čo sa Marian Kočner dostal do väzby v kauze zmenky. 

„Nemal som z neho dobrý pocit. Odvtedy som mal pocit, že ma sledujú,“ hovorí. Vtedy ešte nevedel, o koho ide. Vedel iba to, že to bol človek, ktorý mal mať nejakú dôležitú funkciu v politickej strane Cieľ.

17:00 Po otázke Mareka Paru svedok Andruskó hovorí o zapojení Zsuzsovej do hľadania špiny na novinárov, ktoré mal organizovať Marian Kočner. „Veľa ľudí videlo to „Na pranieri“ na internete, išlo o to, zašpiniť novinárov pred ľuďmi. Ľudia si tam písali pripomienky a pani Zsuzsová na ne odpovedala.“ Samotná Alena Zsuzsová sa mu mala na túto prácu sama posťažovať.

16:55 Marek Para sa pýta viacero otázok, ktoré namietajú obhajcovia poškodených ako špekulatívne a hypotetické, prípadne, že sa k nim už Zoltán Andruskó vyjadroval. Predsedkyňa senátu väčšine týchto námietok vyhovuje.

16:52 Zoltán Andruskó nevie povedať, či na celej zákazke vlastne zarobil, možno bol aj v strate. Pýta sa ho na to obhajca Mariana Kočnera Marek Para. „27. septembra som bol rád, že zaklopala polícia a nie niekto iný. Ja som nerátal ani, či som v strate alebo v zisku z tohto.“

16:48 Za Mariana Kočnera bude klásť otázky jeho obhajca Marek Para.

16:47 Podľa Andruskóa Zsuzsová najskôr prezentovala svoj vzťah s Marianom Kočnerom ako milenecký, ale neskôr pochopil, že v skutočnosti Zsuzsová pre Kočnera pracovala.

Vypočujte si nahrávku s celým znením výsluchu Andruskóoa pred súdom:

16:41 Zoltán Andruskó vypovedá, že Alena Zsuzsová vedela o všetkom, aj o tom, kto konkrétne má vraždu vykonať. Ukazoval jej vraj aj fotky Marčeka a Szabóa na lodiach, ktoré strážili. Dokonca sa raz mali aj stretnúť v Andruskóovej reštaurácii. Oni síce nevedeli, že je to ona, ale ona to vedela.

16:39 Obhajkyňa Aleny Zsuzsovej spochybňuje „zrakovú vybavenosť“ svedka Zoltána Andruskóa. On jej odpovedal, že okuliare na čítanie má odvtedy, ako ho zadržali. „To som asi dostal šok, alebo čo, dovtedy som nepotreboval okuliare.“

16:31 Na otázku o mužských známostiach Zsuzsovej odpovedá, že vie o jej vzťahu s Borisom Kollárom „ktorý jej dal džíp“ a s Marianom Kočnerom, ktorý jej dal Porsche a volala ho „môj drahý, po maďarsky, dragan“.

16:30 Alena Zsuzsová nechce klásť otázky sama, v jej mene ich kladú jej zástupcovia. Pýtajú sa na Andruskóov vzťah so Zsuzsovou. „Nikdy som jej nepovedal nie, lebo pred mojimi očami dala zabiť človeka (exprimátora Hurbanova), takže jak povedala, tak som skočil, ako taký šašo.“

16:26 Otázky Zoltánovi Andruskóovi kladie najprv Tomáš Szabó. Na úvod povedal, „no konečne sa mi pozeráš do očí, ty klamár jeden“.

16:21 Na súde po prestávke pokračuje výpoveď Zoltána Andruskóa. Po prokurátorovi mu bude klásť otázky senát, obžalovaní a obhajcovia. V osobitnom článku sme pre vás pripravili prepis jeho spontánnej výpovede a budeme dopĺňať zvukový záznam jeho svedectva.

16:00 Prokurátor nemá ďalšie otázky, súd preto prerušil hlavné pojednávanie na 20 minút.

15:58 Zoltán Andruskó tvrdí, že viackrát počul hlas Mariana Kočnera, keď s ním Alena Zsuzsová pred ním telefonovala. V období pred vraždou mu Zsuzsová opisovala vzťahy medzi politikmi Smeru. 

„Medzi pánom Glváčom, pánom Ficom, pánom...nespomeniem si meno, Strapatý ho nazývali. Aj s pánom Glváčom, že aké má s nimi kontakty. A že všetko s nimi vie vybaviť.“ 

Rovnako tvrdí, že mu hovorila aj o vzťahoch Mariana Kočnera s Dobroslavom Trnkom. Mal o tom vedieť ešte pred vraždou, teda dávno pred tým, ako boli tieto vzťahy medializované. Dokazovať to majú aj jeho výpovede.

15:29 Pôvodná objednávka bola aj podľa Zoltána Andruskóa, aby vykonávatelia Jána Kuciaka uniesli a zavraždili tak, aby jeho telo nikdy nenašli. Podľa neho mu ale až po vražde vysvetlili, že sa to tak nedalo urobiť.

15:27 „So Zsuzsovou sme mali dohodnuté, že nesmiem vykonávateľom povedať, že za objednávkou je Kočner. Povedala, že im mám povedať, že je za tým nejaký bohatý Rus, ktorý má s médiami na Slovensku problém.“

15:15 Alena Zsuzsová mala Zoltánovi Andruskóovi odovzdať výsledky sledovania Jána Kuciaka. Podľa Andruskóa to musel robiť nejaký profesionál, bolo to, akoby ho niekto sledoval niekoľko dní a materiál obsahoval veľké detaily. 

Pravdepodobne šlo o fotografie zo sledovania, ktoré pre Mariana Kočnera vyhotovil Peter Tóth. Výpoveď Petra Tótha pred súdom je naplánovaná na zajtra.

15:14 Andruskó si je istý, že Zsuzsová si kontakt s Kočnerom nevymýšľa, lebo s Kočnerom aj on priamo komunikoval o Bonaparte. „S Kočnerom som písomne cez Zsuzsovej telefón raz komunikoval priamo,“ vypovedá Zoltán Andruskó. 

Bolo to ešte pred objednávkou vraždy. Marian Kočner vraj potreboval zabezpečiť bieleho koňa a sídlo pre firmu. Išlo o firmu, ktorú neskôr premenovali na Fulcrum s.r.o. Cez túto firmu a bieleho koňa, ktorého pre Kočnera Andruskó zohnal, zlikvidovali účtovníctvo ohľadne stavby bytovky Bonaparte, kde donedávna býval poslanec Robert Fico.

15:02 Andruskó ďalej hovorí o tom, ako sa spoznal s Alenou Zsuzsovou. Rozpráva so silným maďarským prízvukom, jeho výpoveď to sčasti ovplyvňuje. 

„S Alenou Zsuzsovou sa to začalo pred 8 rokmi. Spoznali sme sa cez Pokec. Vtedy som im požičal peniaze na ich kampaň pána O. (komunálne voľby). Pani Zsuzsová pred mojimi očami vtedy chladnokrvne objednala vraždu pána Basternáka (myslí vraždu Lászlóa Basternáka, exprimátora Hurbanova. Pán O. pravdepodobne bol jeho protikandidát). A pár dní na to sa tá vražda naozaj stala. Nevedel som, čo mám robiť, bál som sa, rozhodol som sa radšej mlčať, “ hovorí Andruskó.

Spontánna výpoveď Zoltána Andruskóoa:

Andruskó ďalej hovorí o tom, ako sa spoznal s Tomášom Szabóom, o vražde Petra Molnára aj o tom, ako mu ho Zsuzsová poverila vraždou prokurátora Žilinku. Rozpráva aj o tom, ako zadal Kuciakovu vraždu Marčekovi a Szabóovi. 

„Jeden večer mi volal Tomáš, prišli s Marčekom do Chotína a oznámili mi, že tá vražda sa stala. Že zabili Kuciaka, ale nie takým spôsobom, ako bolo dohodnuté, ale že zabili aj jeho priateľku. Zsuzsová zúrila, že aj Martinu zabili, ale povedala, že dobre, že ide za Kočnerom do Báču a že sa mi ozve,“ hovorí o realizácii vraždy. Celú Andruskóovu spontánnu výpoveď vám prinášame v samostatnom texte.

14:31 Zoltán Andruskó vo svojej výpovedi jasne tvrdí, že objednávku mu zadala Alena Zsuzsová, ktorá sa mu pravidelne vyhrážala aj Kočnerom a jeho kontaktami.

Ja si myslím, že ani pán Kuciak nemal žiadnu šancu, keď šiel na políciu oznámiť, že je v nebezpečí. Lebo aké mal Kočner kontakty. Aj mne bolo povedané, že by som nestihol ani na políciu dôjsť, lebo by ma zabili,“ hovorí Andruskó.

14:08 „V prvom rade mi prosím dovoľte, aby som sa prvýkrát osobne ospravedlnil rodinám, Kuciakovcom a pani Kušnírovej. Je mi to strašne ľúto. Neviem, ako to opraviť, asi sa to nedá, ale spravím pre to úplne všetko. To predovšetkým svojou výpoveďou,“ začína svoju výpoveď Zoltán Andruskó. 

„Ja som sprostredkoval medzi Alenou Zsuzsovou a pánom Szabóom na pokyn pána Kočnera vraždu pána Kuciaka,“ hovorí Andruskó o tom, ako si uňho Zsuzsová objednala Kuciakovu vraždu. 

14:02 Súd bude pokračovať vypočutím Zoltána Andruskóa, ktorý bol sprostredkovateľom vraždy, k činu sa priznal a uzavrel dohodu o vine a treste. Momentálne si už odpykáva pätnásťročný trest, aj dnes má na sebe oblečenú modrú väzenskú košeľu.

14:00 Svedok v miestnosti je nesprávna osoba. Nejde o Michala Vargu, ktorý mal pre vrahov zaobstarať zbraň, ale o jeho menovca, ktorý je realitným maklérom. Jánovi Kuciakovi predával dom. Súd teda predvolal omylom nesprávnu osobu.

Realitný maklér Michal Varga nebude vypovedať, prokurátor totiž chcel vypočuť Michala Vargu, ktorý mal zaobstarávať zbraň. Správneho Vargu súd predvolá opätovne, po skončení dnešného pojednávania bude predsedníčka senátu zisťovať, ako mohlo dôjsť k tomuto omylu.

13:46 Do súdnej siene eskorta priviedla aj Zoltána Andruskóa, mal na hlave kuklu, ktorú mu príslušníci ZVJS zložili až po usadení. Pred ním bude vypovedať Michal Varga.

13:41 Súdne pojednávanie sa po prestávke opäť začína. Alena Zsuzsová si opäť snaží počas eskorty zakrývať tvár, tentokrát v golieri svojho ružového svetra.

13:27 Alena Zsuzsová počas pojednávania nosí na zápästí červenú šnúrku, aké majú podľa povier chrániť pred zlými silami a urieknutím. Sedí to do jej profilu, podľa ktorého je poverčivá. S Andruskóom aj Kočnerom mala podľa doterajších zistení chodievať za vešticou. 

12:41 Súd nariadil obednú prestávku v pojednávaní do 13:40.

12:40 Daniel Lipšic usudzuje, že výpoveď Marčekovej expriateľky potvrdzuje včerajšiu výpoveď samotného Marčeka, ktorý tvrdil, že mal s Tomášom Szabóom dobrý vzťah a nemá mu preto teraz dôvod škodiť.

12:27 „Nikdy mi nič nesľuboval, aj mi to hovoril, že mi nebude sľubovať nič, čo nevie splniť. Stále mi hovoril, že nie je dobrý človek. Pýtala som sa ho, ako to myslí, ale on iba povedal, že o sebe vie, že nie je dobrý človek,“ hovorí expriateľka Miroslava Marčeka. Ten sa včera pred súdom priznal k tomu, že zabil Jána Kuciaka aj Martinu Kušnírovú.

12:20 Miroslav Marček podľa jeho bývalej priateľky pracoval dva dni v týždni – pondelky a piatky – ako taxikár. Predtým mali nejaký obchod s Tomášom Szabóom, ale ten mu vraj tak nevynášal, tak z neho vystúpil. Ku koncu augusta 2018 sa so Szabóom prestali kamarátiť, ona si myslela, že je to kvôli nej. Chodila s ním totiž od júla 2018.

12:11 Súd pokračuje a vypovedá Martina Rigová, bývalá priateľka Miroslava Marčeka.

11:56 Mladší brat Jána Kuciaka Jozef vypovedal, že Marian Kočner sa Jánovi vyhrážal opakovane. „Keď sme zistili, čo sa bratovi a Maťke stalo, tak nás ako prvé napadlo, že určite Kočner. Bolo verejne známe to vyhrážanie. Už neviem, čo to bolo, či nejaký sviatok, ale boli sme doma a vtedy mu prišla aj nejaká esemeska od Kočnera. Boli tam nejaké výhražné smajlíky a výpis z obchodného registra, vtedy som sa brata pýtal, že čo to má znamenať.“

11:50 Súd pokračuje výsluchom Jozefa Kuciaka mladšieho, brata zavraždeného Jána Kuciaka.

11:45 Prokurátor prečítal výpoveď Jany Kuciakovej, mamy zavraždeného Jána Kuciaka: „Písal o politikoch, ja som mu vravela, že či sa nebojí, že či nechce písať nejaké iné témy, napríklad šport. On mi vravel, že chce, aby bolo Slovensko lepšie, preto musí písať o tomto. Mala som oňho strach, že píše o takýchto ľuďoch. Nikdy ale nebolo badať, že by ho niečo trápilo alebo mal strach, vždy bol vyrovnaný a statočný. Keď sa Kočner vyhrážal Jankovi, dozvedela som sa to z médií. Keď som sa ho pýtala, či sa nebojí, on povedal, že čoho by sa mal báť, nič sa na Slovensku nemôže stať. Ja som sa oňho bála, nechcela som, aby mu hrozilo nejaké nebezpečenstvo.“

Manželia Kušnírovci prišli na súd ako svedkovia. Výpoveď pani Kušnírovej súd prečítal, pretože mala problém rozprávať.Boris NémethManželia Kušnírovci prišli na súd ako svedkovia. Výpoveď pani Kušnírovej súd prečítal, pretože mala problém rozprávať.

11:35 Súd pokračuje výpoveďou Jany Kuciakovej, matky zavraždeného Jána Kuciaka. 

Má však problém rozprávať, súd preto upúšťa od osobného výsluchu a prečíta zápisnicu s jej výpoveďou z prípravného konania.

11:32 Zlatica Kušnírová slzám Aleny Zsuzsovej neverí. „Ona neplače pre nás. Plače nad sebou.“

V podstate to potvrdil Zsuzsovej advokát, ktorý nám cez prestávku povedal, že sa jej dotkli slová Zlatice Kušnírovej. Tá sa na začiatku svojej výpovede opýtala, akým právom jej zabili dcéru. Zsuzsová sa bránila, že na ňu platí prezumpcia neviny.

11:20 „Tá vražda šokovala celú krajinu, celú Európu, celý svet. Tie spomienky sú niečo, čo si nikto z nás nevie predstaviť, takže tie výpovede boli prirodzene veľmi silné. Prišli o úplne najvýnimočnejší vzťah, ktorý človek v živote má – o vzťah k vlastnému dieťaťu. Pán Kuciak prišiel o prvorodeného syna a pani Kušnírová o svoju jedinú dcéru,“ povedal po výsluchu pána Kuciaka a pani Kušnírovej advokát Daniel Lipšic, ktorý na súde zastupuje rodinu Kuciakovcov.

Daniel Lipšic k dianiu počas druhého dňa pojednávania:

11:16 Súd vyhlásil prestávku, konanie je na 15 minút prerušené.

11:15 Alena Zsuzsová sa nakoniec zlomila a plače, píšu Aktuality, ktoré majú na lavicu obžalovaných lepší výhľad. Príslušníci ZVJS jej priniesli nejaké tabletky. Marian Kočner na ňu pozerá a viditeľne sa mu roztriasli ruky.

11:12 Posledná vec, ktorá ostala otvorená na notebooku Martiny Kušnírovej, bolo podľa Jozefa Kuciaka staršieho vyhľadávanie etikiet na fľaše, pretože chceli svadobným hosťom dávať ako dar fľaše so špeciálnou svadobnou etiketou.

10:56 Vypovedá Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára Jána Kuciaka: „Ono sa to začalo tým, že sme sa im nevedeli vo februári dovolať. Ja nie som z tých, čo často telefonuje, my sme si volali tak raz týždenne. Mne hovoril len, že bude mať cestu na východ, viacej som o tom nevedel. Boli sme v tom, ako je to aj u nás vo zvyku, že keď sa robí duchovné cvičenie nejaké, a oni mali ísť na tú predmanželskú prípravu, tak my sme ich ten víkend nehľadali ani nekontaktovali. Aj ja som vravel, že aby sme ich nejako nehľadali a povedal som, že nechajte ich tak, možno im povedali tam, aby si vypli telefóny. 

A v nedeľu nám to už nedalo, som povedal dcére nech pozrie, či nie sú na internete, ale ani tam neboli, ani telefóny nedvíhali. Ja som potom povedal dcére, že nech sa ide tam pozrieť, lebo býva v Nitre, ale potom mi už ona volala, že do Nitry my nemáme chodiť, ale že rovno do Trnavy. A tam nám povedali, že sa stala vražda. 

Keďže predtým sa synovi vyhrážal Kočner, tak to nám prvé napadlo, že to bol Kočner. 

Je síce pravda, že ja som so synom mal občas priateľské hádky o tom, že ja som vlastne volil Smer odkedy nastúpil, lebo som sa cítil sociálnym demokratom a veril som tým blábolom. Preto som ani tým vyhrážkam Kočnera nejak neveril, lebo vravím, že u nás sa nič také nestane. Máme súdy, políciu, prokuratúru, u nás si to nikto nedovolí. A opak bol pravdou. A Janko ma už vtedy upozorňoval, že píše hlavne o sponzoroch a sympatizantoch Smeru a vravel mi, že aké je to prepojenie, že to prebrali po Mečiarovi. A upozorňoval ma, aby som neveril všetkému, čo hovoria tí naši politici.“

10:49 Súd pokračuje výpoveďou Jozefa Kuciaka, otca zavraždeného novinára Jána Kuciaka.

10:45 „Pri všetkej úcte k jej bolesti, strate a smútku, ja ju chápem aj ako matka. Ale je evidentné že to, že som obžalovaná, pani Kušnírová považuje za dôkaz toho, že som aj vinná,“ vyjadrila sa k svedectvu Zlatice Kušnírovej obžalovaná Alena Zsuzsová.

10:40 „Ja chcem každému odkázať, kto mi hovorí, že ľudia ma budú atakovať za to, že si žiadam nemajetkovú ujmu. Ja vrátim ten milión, nech mi dajú celú zemeguľu, ja ju vrátim, len nech mi oni vrátia Martinku a Janka.

10:39 Po otázke Daniela Lipšica na vzťah Zlatice Kušnírovej s dcérou sa matke prvýkrát zlomil hlas a rozplakala sa. „Bolo to moje všetko,“ hovorí. Vykresľuje ju ako dobrú dcéru, trochu knihomoľku, trochu rebelku. „O všetko to nádherné a krásne sme prišli.“

Doteraz si síce uvedomuje, že už je preč, no niekedy má pocit, že to je celé iba ilúzia, že to nemôže byť pravda.

10:36 Zlatica Kušnírová na otázky Romana Kvasnicu potvrdila, že v dobe od 9. 2. 2018 do vraždy bola Martina Kušnírová vo Veľkej Mači, čo bolo neobvyklé. Obvykle v Mači totiž trávila iba víkendy, lebo pracovala na výskume na východe Slovenska. Vo februári ale zamrzla pôda a pracovať sa nedalo, preto šla neobvykle do Veľkej Mače za Jánom Kuciakom na dlhšiu dobu.

Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, vypovedá pred súdom: "Od začiatku som tvrdila, že je to politická vražda. Vieme, o kom písal a čo písal."Boris NémethZlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej, vypovedá pred súdom: "Od začiatku som tvrdila, že je to politická vražda. Vieme, o kom písal a čo písal."

10:26 Alena Zsuzsová atakuje Zlaticu Kušnírovú: „Na základe akých skutočností ste mi položili tú otázku na začiatku? Aký máte dôkaz na to, že ja môžem za smrť vašej dcéry?“

„Tu je to v spise. Keby ste to nespravili, neboli by ste dnes tu, ale boli by ste pri svojej dcére a ja by som bola pri svojej v Mači!“ odpovedá Kušnírová.

10:22 „Nebude to dnes, zajtra alebo o rok. Ale raz si myslím, že sa Slovensko prebudí a bude tu lepšie,“ boli slová Jána Kuciaka, ktorými odbil svoju matku i Zlaticu Kušnírovú, keď ho žiadali, aby dal Kočnerovi radšej pokoj, lebo je to nebezpečné.

10:18 Zlatica Kušnírová vypovedá pevným hlasom, o Marianovi Kočnerovi hovorí iba „budem ho volať Kočner, ja ho ,pán Kočner‘ nenazvem“. Keď hovorila o Martine Kušnírovej a Jánovi Kuciakovi a ich vzťahu, jej hlas zmäkol.

10:15 Neskôr som vedela, že sa mu vyhrážal Kočner. Som ich upozorňovala, že nech si dávajú pozor, lebo to sú ľudia, čo majú moc, čo majú peniaze a môžu im niečo spraviť. Janko sa usmial iba, že nie sme v Amerike a Martinka, že mám menej pozerať kriminálnych seriálov. Janko nám tú nahrávku toho telefonátu, ako sa mu vyhrážal Kočner, púšťal, mal to nahraté buď na diktafóne, alebo telefóne. Ale povedal, že čo mi môžu urobiť,“ vypovedá Zlatica Kušnírová. 

Ide o známy telefonát, v ktorom sa Marian Kočner Jánovi Kuciakovi vyhrážal, že sa bude oňho zaujímať, hľadať špinu naňho aj na jeho rodinu. Pre toto vyhrážanie Ján Kuciak podal aj trestné oznámenie, ktoré ale nikam neviedlo.

10: 14 Viem, že v roku 2015 mi volala, že Fico dal na Janka trestné oznámenie. Ja som sa pýtala, že prečo, a ona mi povedala, že Janko nič nespravil, ale že tam boli nejaké vrtuľníky z Ukrajiny predražené či čo. Ale potom to Fico stiahol. A za to som bola nahnevaná, keď povedal, že on takého chlapca ani nepoznal. Lebo s ním mal dočinenia.

10:10 Zlatica Kušnírová ďalej vypovedá o živote svojej dcéry, o tom, ako sa zoznámila s Jánom Kuciakom a ako prebiehal ich vzťah. Počas jej výpovede sa Marian Kočner tvári nezúčastnene a má preložené nohy. Alena Zsuzsová sa ošíva, obracia sa často ku svojej advokátke a rozpráva sa s ňou.

10:05 Zlatica Kušnírová adresovala začiatok svojej výpovede obžalovaným:„Najprv by som chcela prehovoriť k obžalovaným, že kto im dal právo siahnuť na životy našich detí. Prečo si dovolili siahnuť na život našich detí, tiež majú deti, dcéry. Kto im dal právo nám toto urobiť?

Čo sa týka vraždy, ja som od prvej chvíle hovorila, že to bola politická práca. Pretože mňa veľmi zaujímala Jankova práca. Vždy ma dcéra odbila po telefóne, že o tom nemôže hovoriť, lebo ich odpočúvajú. 

Mali prísť vtedy k nám na východ, lebo mali prísť riešiť na svadbu veci. Poslednýkrát sme spolu volali deň pred vraždou, ja som jej potom večer volala, ale mi nedvíhala. Ja som si myslela, že majú veľa práce. A na druhý deň som im znova volala, ale mi hovorili, že možno nebudú dvíhať, lebo majú náuky a že jej nemusím furt volať. 

Keď sa neozývali ani v piatok, ani v sobotu, tak syn ma atakoval, aby som volala Kuciakovcom, či oni niečo nevedia, ale nechcela som zase ja byť tá, čo robí paniku. Potom ma v nedeľu Kuciakovci kontaktovali, že ani oni sa im nevedia dovolať. Keď potom Jojo zistil, že ani na náuke neboli, tak sme začali stresovať. V pondelok sme už volali na políciu, ale ma ešte pán odbil, že to je normálne, že sa mladí neozývajú. Že možno niečo popili. No ale to oni určite nie. Ale som mu vravela, že Janko je investigatívny novinár, že sa bojím, či sa im niečo nestalo. 

Potom o hodinu mi volali znova, že či im viem dať popis a čísla občianskych preukazov. Ja som začala stresovať, ale ma ešte odbili, že chcú zistiť, či hľadajú správne osoby. Ja som volala ešte mojej neteri, či by sa nešla pozrieť do Mače, ale ona prišla pár minút po záchranároch. A potom mi volali z polície, že mám prísť do Mače, že sa tam stal trestný čin. 

Mňa zobrali potom na vypočutie, aj som od začiatku tvrdila, že je to politická vražda. Vieme, o kom písal a čo písal.

9:56 Pred súdom vypovedá Zlatica Kušnírová, matka zavraždenej Martiny Kušnírovej.

9:47 Súd predtým, než začne vypočúvať Zlaticu Kušnírovú, vykonáva listinné dôkazy. Ide o faktúry a bločky z pohrebov Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Robí tak, pretože si rodinní príslušníci od obžalovaných nárokujú ich preplatenie.

9:31 O Martine Rigovej, ktorá bude dnes vypovedať, sa písalo, že je družkou Miroslava Marčeka, obžalovaného ako vykonávateľa vraždy – strelca. Pred súdom práve poprela, že by s Marčekom bola v takomto vzťahu.

9:08 Druhý deň hlavného pojednávania sa práve začal.

Prítomní sú traja obžalovaní: Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Obžalovaného Miroslava Marčeka zastupuje iba jeho advokát, keďže včera požiadal o konanie v jeho neprítomnosti. Súd jeho žiadosti vyhovel. Prítomní sú aj poškodení – Zlatica Kušnírová a Kuciakovci.

Osobne by dnes mali postupne vypovedať ako svedkovia Zlatica Kušnírová, Jozef Kuciak, Jana Kuciaková, Jozef Kuciak mladší, Martina Rigová, Michal Varga a Zoltán Andruskó. Mária Kuciaková sa ospravedlnila vzhľadom na svoj zdravotný stav, prokurátor navrhol upustiť od osobného výsluchu a prečítať zápisnicu z prípravného konania.

včera sa priznal Marček

Miroslav Marček na začiatku hlavného pojednávania vyhlásil, že sa cíti byť vinný a formálne vyjadril ľútosť. Vo svojej následnej výpovedi detailne popísal priebeh činu.

Priznanie sa mu nemusí pomôcť získať nižší trest. Ešte predtým totiž prokurátor i on sám vyhlásili, že nemajú záujem rokovať o dohode o vine a treste. To však iba zvyšuje hodnovernosť jeho výpovede.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite