Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

#Voľby2020: Danko reformu odvrhol, opozícii sa pozdáva

.martin Vančo .slovensko

Dokument Učiace sa Slovensko, ktorý Dankova SNS odvrhla, možno po voľbách znova ožije. Aké sú postoje opozičných strán k najdôležitejším otázkam v školstve a čo možno čakať, ak zostavia vládu?

#Voľby2020: Danko reformu odvrhol, opozícii sa pozdáva SITA/Tomáš Somr

učiace sa Slovensko je zatiaľ najkomplexnejšia vízia školstva, aká u nás vznikla. Nechal si ju vypracovať bývalý minister školstva Peter Plavčan, ktorého nominovala SNS. Jeden z autorov dokumentu Vladimír Burjan v rozhovore pre .týždeň povedal, že dokument priebežne konzultovali so všetkými stranami, vrátane opozičných. Jediná SNS o ňom odmietla komunikovať. Napokon sa táto reforma neuskutočnila práve pre odpor strany, ktorá si ju nechala vypracovať.

„My sme to však nepísali pre SNS, ale pre túto krajinu. Ten materiál stále existuje a je k dispozícii aj pre nasledujúce politické garnitúry,“ povedal Burjan. 

Pýtali sme opozičných strán na niektoré zásadné otázky v školstve, vrátane postoja k tomuto dokumentu. Vyzerá to tak, že ak sa dostanú k moci, mohli by dokončiť reformu, ktorej sa SNS zľakla.

„Dokument Učiace sa Slovensko považujeme za dobrý, najmä jeho časť o regionálnom školstve. Náš program na dokument nadväzuje a nájdete v ňom prieniky,“ tvrdí strana Za ľudí, ktorej teraz so školským programom pomáhal práve Burjan. 

Stotožňuje sa s ním aj PS/Spolu a OĽaNO. „Pre nás je Učiace sa Slovensko dobrý základ, na ktorom chceme budovať školstvo,“ hovorí Miroslav Sopko z OĽaNO. 

Strana Sme rodina hovorí o „veľa inšpiratívnych podnetoch, ktoré by stálo za úvahu využiť“. Sulíkovci tvrdia, že vypracovali mnohé riešenia „podobného charakteru, hoci konkrétnejšie“.

rušenie škôl

Večnou témou v regionálnom školstve je racionalizácia siete základných škôl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite