Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Marček sa priznal, opísal pred súdom vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

.tomáš Madleňák .slovensko

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku začalo hlavné pojednávanie s obžalovanými Marianom Kočnerom, Alenou Zsuzsovou, Miroslavom Marčekom a Tomášom Szabóom. Dianie na súde sme sledovali naživo.

Marček sa priznal, opísal pred súdom vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Boris Németh Obžalovaný Marian Kočner je v Pezinku na súde prítomný.

v budove Justičnej akadémie v Pezinku začalo hlavné pojednávanie vo veci úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Dôležité momenty pondelkového pojednávania.

  • Obžalovaní sa vyjadrili k svojej vine či nevine. K vražde sa priznal Miroslav Marček, ostatní vinu odmietajú.
  • Marček súdu popísal, ako dostali objednávku na Kuciakovu vraždu a ako ju vykonal. 
  • Rovnako popísal vraždu poslanca Molnára, ku ktorej sa taktiež priznal. 
  • Kočner sa priznal k nedovolenej držbe zbraní. Náboje mal podľa svojej výpovede doma ešte z čias povinnej vojenskej služby.
  • Alena Zsuzsová akúkoľvek vinu odmieta. Od Marčeka si vraj objednala len pizzu a prerábku izby v rodinnom dome.
  • Kočner a Zsuzsová priznali, že sa poznali. Kočner finančne podporoval obžalovanú aj jej maloletú dcéru.
  • Kočner sa k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej odmietol vyjadriť.

Súd o prijatí obžaloby rozhodol počas predbežného prejednania 18. decembra 2019. Tým sa z obvinených oficiálne stali obžalovaní. 

Súd zároveň v predbežnom prejednaní vylúčil viaceré digitálne a forenzné dôkazy. Predovšetkým ide o prepisy a analýzy Threemy a viacerých Kočnerových USB kľúčov. 

Prokurátor sa však pokúsi tieto dôkazy opäť spracovať a predložiť, nakoľko sú kľúčové pre prepojenie Mariana Kočnera s celým prípadom.

Online z pojednávania sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

19:23 Ďalšie úkony sa budú procesovať zajtra. 

Na utorok 14. janára sú naplánované výpovede rodinných prílušníkov zavraždeného Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vypovedať by mal aj Zoltán Andruskó, ktorý s vyšetrovateľmi a prokuratúrou spolupracoval a za účasť na úkladnej vražde už bol odsúdený na 15 rokov odňatia slobody. 

19:14 Senát rozhodol, že Miroslav Marček sa na ďalších zatiaľ nariadených dňoch hlavného pojednávania v januári a februári 2020 nemusí osobne zúčastniť.

19:12 Miroslav Marček skrze svojho advokáta žiada súd o prehodnotenie spôsobu väzby z tzv. kolúznej vzhľadom na jeho výpoveď a na to, že všetci obžalovaní dnes vypovedali. Taktiež žiada o ďalšie konanie v jeho neprítomnosti.

Prokurátor tieto žiadosti necháva na rozhodnutí senátu. Dodal, že je možné pojednávať aj v neprítomnosti tohto obžalovaného.

Po skončení pondelkového pojednávania:

18:50 Neverí, že Szabó s Marčekom jej brata naozaj zabili kvôli peniazom. O peniazoch sa mali dozvedieť v lete, zabili ho až v zime a žiadne peniaze nenašli. Podľa nej šlo skôr o spoločné kšefty.

18:33 „Tomáš bol posledný rok často s mojím bratom,” začína s výpoveďou svedkyňa. Tvrdí, že aj samotný Andruskó dlhoval jej bratovi peniaze. Pred súdom kladie otázku, prečo jej brata zavraždili.

18:32 Ďalšou svedkyňou je sestra zavraždeného podnikateľa Petra Molnára Silvia. Zložila prísahu v maďarskom jazyku.

18:11 „Ja som nevedela, v akom vzťahu bol pán Szabó s pánom Molnárom. Až po jeho vražde mi bolo oboznámené, že spolu chodievali do Budapešti. Asi keď potreboval šoféra, keď sa chcel zabávať alebo si dať pohár-dva vína,” hovorí Langerová.

Nevie však popísať, či boli Molnár so Szabóom naozaj kamaráti, alebo o aký vzťah išlo.

17:47 Pred súdom bude teraz vypovedať Viktória Langerová, bývalá manželka zavraždeného podnikateľa z Kolárova Petra Molnára.

17:29 „Čo sa týka skutku číslo 1 (vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej), tak vzhľadom k tomu, že môj obhajca a aj ja máme výhrady voči obžalobe ako takej, tak sa k nej nebudem vyjadrovať a nebudem odpovedať na otázky a budem sa vyjadrovať k jednotlivým dôkazom,“ povedal Kočner.

17:26 „Z obžalovaných poznám pani Zsuzsovú,” začal Kočner. Najprv sa chce vyjadriť k takzvanému skutku číslo 3. Začal rozprávať príbeh o tom, že ide o strelivo z čias základnej vojenskej služby.

17:19 Vypovedať teraz príde obžalovaný Marian Kočner. Priviedli ho do sály, stále sa usmieva. Pred výpoveďou sa poradí so svojím obhajcom Marekom Parom.

17:18 Daniel Lipšic konštatuje, že spisové dôkazy vrátane komunikácie v aplikácii Threema sú v rozpore s jej tvrdeniami. Zároveň si myslí, že jej žiadosť vypovedať až po Zoltánovi Andruskóovi je tendenčná a iba chce upraviť svoju vlastnú výpoveď. 

Zoltán Andruskó podľa Daniela Lipšica nemá dôvod ani motív Alene Zsuzsovej škodiť svojimi výpoveďami. Preto si myslí, že toto konanie obžalovanej je nielen tendenčné, ale aj znižuje jej ďalšiu dôveryhodnosť.

17:17 Alena Zsuzsová ďalej odmieta vypovedať predtým, než vypovie Zoltán Andruskó. Po jeho výpovedi je vraj ochotná opäť vypovedať v plnej miere a aj odpovedať na otázky.

17:13 Pojednávanie pokračuje výpoveďou Aleny Zsuzsovej. Tá tvrdí, že ostatných obžalovaných okrem Kočnera nepozná. Kočnera pozná od roku 2012. Ich vzťah definuje zo začiatku ako: „nezáväzné flirtovanie, potom hra kto z koho a nakoniec, keď on si potvrdil to, že nie som zlatokopka a ja to, že ma za ňu nemá, tak sme sa stali veľmi dobrými priateľmi“. Potom sa vraj sám v roku 2014 ponúkol, že sa stane krstným otcom jej dcéry, keďže ona sama ochorela, a začal na jej dcéru finančne prispievať.

16:53 Prokuratúra i zástupcovia poškodených považujú výpoveď Tomáša Szabóa za nevierohodnú, účelovú, vraj iba prispôsobuje svoje výpovede na základe získaných dôkazov. Naopak výpoveď Miroslava Marčeka považujú za vierohodnú, nakoľko by nedávalo zmysel, aby si svojou výpoveďou poškodil.

16:35 Tomáš Szabó síce vypovedá, ale iba hovorí svoju verziu všetkých udalostí a pomáha si pri tom poznámkami. Odmieta odpovedať na akékoľvek otázky súdu, obhajcov či prokuratúry.

Výpoveď Tomáša Szabóa považuje prokurátor za nedôveryhodnú.Boris NémethVýpoveď Tomáša Szabóa považuje prokurátor za nedôveryhodnú.

16:33 Pred súdom vypovedal aj Tomáš Szabó. Jeho výpoveď sa výrazne líši od výpovede jeho bratranca Miroslava Marčeka. Szabó tvrdí, že Zoltán Andruskó si uňho objednal iba zbitie nejakého novinára. Neskôr im identifikoval Jána Kuciaka. Szabó tvrdí, že on s tým nechcel mať nič spoločné, ale jeho bratranec Marček mal finančné problémy a tak mu to v podstate dohodil.

Marček ho do toho zatiahol, aby ho vozil do Veľkej Mače, čo jeho otravovalo a povedal mu po čase, že už ho tam voziť nebude. Marček ho ale v deň vraždy presvedčil, aby ho tam naposledy zaviezol. Keď sa vrátil, tak mu vraj povedal, že na mieste už našiel mŕtvych ľudí. Potom Marčeka zaviezol k Andruskóovi, vraj naňho zdvihol aj hlas, že kde ich to poslal, že tam už boli mŕtvi ľudia. Keď sa neskôr Marčeka na celú vec pýtal, mal sa mu takmer vyhrážať, aby sa na to nepýtal, lebo bude mať problémy on aj jeho rodina, a že sú za tým iní mocní ľudia. 

Szabó tiež úplne odmieta svoje zaplatenie do Molnárovej vraždy, podľa vlastnej výpovede nechápe, prečo ho do toho Marček zaťahuje. Vraj už dlhšie mali pokazené vzťahy, odkedy Marček zničil obchod, ktorý spolu otvorili.

16:06 Tomáš Szabó sa po prestávke ohradzuje proti niektorým veciam uvedeným v zápise z domovej prehliadky. Ide podľa neho najmä o to, že počas domovej prehliadky v skutočnosti neboli použité služobné psy a nič nenašli a ani nezamerali polohu nábojov, pretože boli na iných miestach, ako uvádza zápisnica.

15:34 Miroslav Marček odchádza a po prvýkrát sa usmial. Viditeľne mu po výpovedi odľahlo.

15:21 V dome Petra Molnára chceli Tomáš Szabó a Miroslav Marček nájsť 70-tisíc. Verili, že túto sumu Molnár doma skrýva v záchode. Po tom, čo ho zabili, však nič nenašli. Z domu odišli s menej ako 1000 eurami. Miroslav Marček si podľa svojej výpovede ani nepamätá, na čo ich potom minuli.

15:04 Molnár a Szabó boli pritom podľa Marčekovej výpovede kamaráti, vraj niekam do Budapešti chodili spolu na diskotéky. Samotný Marček sa po vražde zamestnal ako vodič vo firme zabitého Molnára, u Silvie Molnárovej.

15:01 Obžalovaný Miroslav Marček ďalej vypovedá vo veci zavraždeného podnikateľa z Kolárova Molnára, ku ktorej sa tiež priznal. Tomáš Szabó sa mal dopočuť, že Molnár má v dome skrytých 70-tisíc eur, preto sa dohodli, že sa obohatia. 

Oblečenie i zbraň mal zaobstarať Szabó. Raz Marček zbadal v noci Molnárovo auto, šiel preto po Szabóa a prikročili k skutku. Molnár však poznal Szabóa a mohol by ho identifikovať, preto padlo rozhodnutie, že Molnár bude musieť zomrieť. 

K Molnárovmu domu sa dostali cez vedľajší pozemok, zistili, že Molnár je doma sám. Marček preto rozbil okno na dverách, vošli so Szabóom dovnútra a Molnár pred nimi začal utekať. Dostihli ho v spálni, kde naňho Marček zakričal, nech si ľahne na zem. Keď im Molnár potvrdil, že je v dome sám, Marček ho strelil dvakrát do hlavy. Potom začali hľadať peniaze, ktoré mali byť podľa ich informácií skryté na záchode, ale nenašli ich. Tak ukradli iba peňaženku a z miesta činu odišli rovnakou cestou.

14:39 Kočnerov obhajca Marek Para sa zameral pri výpovedi Miroslava Marčeka na to, ako sa zmenil plán vraždy. Pôvodne mal byť podľa Marčekovej výpovede Kuciak unesený a až potom zabitý. Po prvých prehliadkach miesta však zistili, že sa tam nachádza veľa kamier, a únos teda nepripadal do úvahy. Keď to oznámili Zoltánovi Andruskóovi, ten mal bez váhania súhlasiť so zmenou plánu. Para týmito otázkami smeruje k tomu, aby dokázal, že Andruskó celú akciu riadil sám.

14:31 Marček tvrdí, že Szabó prišiel s informáciou, že by bolo dobré vypýtať viac peňazí po vražde Kuciaka. Marček tiež hovorí, že Szabó sa dozvedel o tom, že zabil aj Kušnírovú, hneď, ako nastúpil do jeho auta po vykonaní skutku. Ako na túto skutočnosť reagoval? pýta sa Szabóva obhajkyňa Kochanská. „Povedal, že v poriadku.“

14:28 Marček obhajcovi Aleny Zsuzsovej v odpovedi na otázku potvrdil, že Zoltán Andruskó spomínal rusky hovoriacu osobu. Spomenúť ju mal vtedy, keď od neho Tomáš Szabó pýtal dodatočné peniaze po medializácii prípadu. „Ale neviem ani meno, ani či naozaj takáto osoba existuje,“ dodal Marček.

14:18 Podľa Miroslava Marčeka mal byť vodičom pôvodne Zoltán Andruskó, ale Tomáš Szabó usúdil, že je nezodpovedný. „Že by nám po skutku nemusel dvíhať telefón, alebo by ho stratil, alebo čo.“ Preto sa plán zmenil a Andruskó sa činu samotného nezúčastnil. Obhajkyňa Aleny Zsuzsovej sa pýta, či Zoltán Andruskó niekedy spomenul meno Alena Zsuzsová: „Nie, nikdy,“ odpovedá Marček.

14:14 Marček vypovedá, že vedel o objednávke vraždy prokurátora Žilinku, Šufliarskeho a Jána Kuciaka. Všetky mal objednať Zoltán Andruskó u Tomáša Szabóa.

14:11 Prokurátor predkladá tri vecné dôkazy: modrú bundu, zlatnícku váhu a kliešte. Chce, aby sa k nim vypovedajúci Marček vyjadril. Váhu podľa Marčeka objednal Szabó cez internet, je to zlatnícka váha, ktorou bola vážená prachová náplň do munície, ktorou bol zavraždený Ján Kuciak. 

Bundu podĹa Marčeka nosil Tomáš Szabó pomerne často, mal ju na sebe aj počas niektorých obhliadok miesta činu. Kliešte podľa Marčeka patria jemu, je možné že nimi rozobral niektoré náboje.

14:05 Sudkyňa sa pýta Marčeka, prečo keď upustil od vraždy 19. februára kvôli Martine Kušnírovej, prečo neupustil aj 21. februára. „Pán Andruskó tlačil na to, že to je súrne, preto som sa rozhodol konať.“ Marček hovorí, že predtým pracovali so Szabóm na lodi a nezarábali zle.

13:34 Podľa Marčeka sa veľmi Andruskóa nevypytovali, prečo chce Kuciaka niekto zabiť. „Píše niečo o niekom, čo nemôže písať,“ iba také vysvetlenie dostali.

13:33 Zbraň a všetky jej pôvodné aj dorobené komponenty páchatelia podľa Miroslava Marčeka zahodili 22. februára 2018 do rieky v Kolárove, pod Novozámocký most. 

Zbraň pre nich upravoval spolužiak Tomáša Szabóa, ktorý mal frézu, tak pre nich vyrobil nové hlavne a tlmič. Nechcel to robiť, museli ho presvedčiť a oklamať, že zbraň iba pre niekoho musia urobiť, aby tak splatili dlh, ale nebude ňou nik zabitý. 

Miroslav Marček súdu opísal celý priebeh vraždy.Boris NémethMiroslav Marček súdu opísal celý priebeh vraždy.

Marček osobne znižoval prachovú náplň v nábojoch tak, aby pri vystrelení neprekonal projektil rýchlosť zvuku, pretože vtedy vzniká tresk.

13:33 Marček povedal, že informácie zo sledovania musel vypracovať „nejaký policajt alebo bývalý policajt, nerobil to prvýkrát ten človek“. Kuciaka sledoval Peter Tóth a jeho komando na objednávku Kočnera. 

Komando pozostávalo z bývalého vyšetrovateľa Mlynarčíka, pracovníka Kriminálneho úradu Finančnej správy Kriaka a pracovníka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Škripa.

13:19 Pôvodná objednávka podľa výpovede Miroslava Marčeka bola, aby Jána Kuciaka uniesli a zabili tak, aby ho už nikdy nikto nenašiel. Szabó však mal Andruskóovi povedať, že to už je v dnešnej dobe nereálne, takto niekoho niekam prenášať. Vtedy on povedal, že „dobre, tak keď to nejde tak, pôjde to inak“.

Podľa Marčeka bolo až divné, aké podrobné informácie o Jánovi Kuciakovi dostali od Zoltána Andruskóa. Auto, ŠPZ, časy, kedy sa kde pohybuje, dokonca čo kedy nakupoval, že si kupuje horalky, koľko platí.

13:13 Výpoveď Miroslava Marčeka: „Zoltán Andruskó oslovil môjho bratranca Tomáša Szabá, najskôr to bola požiadavka na likvidáciu pána Žilinku. To sa ale nestalo. Koncom roka 2017 prišlo zadanie na likvidáciu Jána Kuciaka. Informácie o Kuciakovi, kedy a ako chodí domov, sme mali od Andruskóa. Dal nám to na mobilnom telefóne, bolo tam jeho meno, aké má auto, jeho ŠPZ, kedy chodí domov, ukázal nám aj 2-3 fotky. 

Následne sme so Szabóm a Andruskóm vykonali niekoľko obhliadok vo Veľkej Mači v rôznych časoch, buď ráno, keď Kuciak odchádzal do práce, alebo večer, keď sa z nej vracal. Začiatkom januára sme si zaobstarali zbraň, ktorú prerobil Tomášov známy, vyrobil na to dve hlavne a tlmič. 

Muníciu som mal ja, prerábal som ju, znižoval som hmotnosť pušného prachu. Takto pripravení sme 19. februára šli do Veľkej Mače s tým, že tú vraždu vykonáme. Po tom, ako som vnikol do dvora, som zistil, že sú tam ďalšie postavy, tak som odišiel preč. 21. februára sme sa tam opäť rovnako vrátili, Tomáš ma vysadil pri ihrisku do Veľkej Mači, ja som pešo prišiel do dvora toho domu. Nikto tam nebol, tak som dosť dlho čakal v letnej kuchynke. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite