Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Fico, Danko, opozícia: USA porušili medzinárodné právo

.ivana Šalgová .slovensko

Zabitie iránskeho generála Sulejmáního americkým dronom považujú za porušenie medzinárodného práva predseda Smeru Robert Fico, predseda SNS Andrej Danko aj opoziční lídri. Slovenský parlament čaká mimoriadna schôdza, na ktorej bude rokovať o bezpečnostnej situácii na Blízkom východe.

Fico, Danko, opozícia: USA porušili medzinárodné právo Erfan Kouchari/AP/SITA Generála Kásíma Sulejumáního v piatok 3. januára 2020 v Bagdade zabila americká armáda. Jeho smrť dlhodobé vyostrila napätie medzi Iránom a USA.

zabitie jedného z najmocnejších mužov Iránu Fico prirovnal k situácii, keď Spojené štáty začali vojnu v Iraku. „Argumentovali zbraňami hromadného ničenia či prepojeniami Iraku na Al Káidu, ktoré sa nepotvrdili,“ povedal a dodal, že aj teraz sa vyskytujú iba nepotvrdené špekulácie a fabulácie.

„Človek, ktorý bol zabitý, nebol žiadne neviniatko, ale to neznamená, že svojvoľne môže ktokoľvek rozhodnúť o zabití takéhoto človeka. Je to hrubé porušenie medzinárodného práva,“ povedal predseda Smeru. 

V súvislosti s dianím dnes boli z Iraku presunutí slovenskí vojaci, ktorí v krajine pôsobili ako výcvikoví inštruktori irackej armády, zatiaľ sa nerozhodlo o ich úplnom odsune z regiónu. Robert Fico médiá informoval, že vojaci sa nachádzajú v bezpečí v Kuvajte.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite