Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ochranári sčasti vyhrali. Ťažiť drevo kvôli lykožrútovi bude zložitejšie

.martin Vančo .slovensko

Lesom v národných parkoch sa môže vďaka novému zákonu trochu uľaviť. Množstvo dobrých návrhov však narazilo na lesnícku loby a poslancov koalície.

Ochranári sčasti vyhrali. Ťažiť drevo kvôli lykožrútovi bude zložitejšie SITA/Radoslav Maťaš

od začiatku roka platí novela zákona o ochrane prírody a krajiny. Ministerstvo životného prostredia to považuje za jeden zo svojich najväčších úspechov končiaceho volebného obdobia. 

„Po dlhých sedemnástich rokoch neriešenia sa podarilo presadiť prvý krok k fungujúcej ochrane našich najvzácnejších lokalít,“ povedal minister László Sólymos tesne po hlasovaní v septembri.

Jedna z najdôležitejších zmien sa týka obmedzenia tzv. náhodnej ťažby, ktorá je najväčším nepriateľom slovenských lesov. Je zodpovedná asi za polovicu výrubu všetkých stromov. 

Náhodná ťažba súvisí s odstraňovaním kalamít spôsobených najčastejšie lykožrútom. Má sa ňou predísť ešte väčším škodám. Ochranári však oponujú tým, že takýto boj nefunguje a je len zámienkou pre výrub stromov v národných parkoch. Ide o dlhotrvajúci spor medzi lesníkmi a ochranármi, v ktorom mali doteraz navrch lesníci. To by sa mohlo teraz zmeniť. 

Na území, na ktorom platí tretí stupeň ochrany, teda na území národných parkov, bude táto ťažba podmienená súhlasom Štátnej ochrany prírody, ktorá sa k takýmto výrubom zrejme bude stavať odmietavo. 

Rezort životného prostredia hovorí aj preto o prelomovej zmene, ktorú sa podarilo presadiť napriek tvrdému lobingu lesníckych organizácií. Nejde však o zákaz plošných výrubov v národných parkoch, ako to rezort prezentoval a viaceré médiá v uplynulých dňoch ochotne preberali.  

Nadšenie zo zákona brzdia aj ochranári. Upozorňujú napríklad na to, že okresné úrady, ktoré budú naďalej niesť zodpovednosť za povolenia na výruby, sú personálne poddimenzované.  

„Táto zmena s veľkou pravdepodobnosťou extrémne zvýši byrokraciu úradov a tým spôsobí ich úplné znefunkčnenie. Ak úrady niekde aj rozhodnú o zákaze ťažby, vzniknuté spory medzi ochranou prírody a lesnými hospodármi budú spravidla končiť na súde,“ reagovala na prijatie zákona iniciatíva My sme les. 

pozmeňováky

Najväčšie výčitky aktivistov však smerujú k pozmeňovacím návrhom poslancov súčasnej koalície. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite