Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

15 rokov basy za účasť na úkladnej vražde. Súd vyriekol ortieľ nad Andruskóom

.tomáš Madleňák .martina Bednárová .slovensko

Zoltán Andruskó ako jediný z páchateľov spolupracuje s vyšetrovateľmi, prokurátor s ním preto uzavrel dohodu o vine a treste. Súd s pôvodnou verziou nesúhlasil. „Andruskó zobchodoval ľudský život, predal hodnotu, ktorú zákon vysoko chráni,“ povedala sudkyňa. Navrhla dohodu upraviť, Andruskó súhlasil

15 rokov basy za účasť na úkladnej vražde. Súd vyriekol ortieľ nad Andruskóom SITA/Branislav Bibel Zoltán Andruskó pri príchode na súd.

mal byť sprostredkovateľom vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka  jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Ako jediný z podozrivých s vyšetrovateľmi spolupracoval a pomohol tak k objasneniu prípadu. 

Zoltán Andruskó mal ukázať na Mariana Kočnera ako objednávateľa. V procese s ním a ostatnými obžalovanými bude vystupovať ako svedok. Svojou spoluprácou si vyslúžil dohodu o vine a treste, ktorú s ním uzatvoril prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. 

Pôvodnú dohodu na treste 10 rokov súd odmietol. Následne sa prokurátor s Andruskóom dohodol na treste 15 rokov odňatia slobody, ktorý si už odpykáva v zariadení so stredným stupňom stráženia.

Proces sme sledovali naživo. Ďakujeme za pozornosť.

12:09 Prokurátor po vynesení rozsudku:

12:03 Vyhlásenie rozsudku nad Zoltánom Andruskóom.

12:00 Dnešným dňom Zoltánovi Andruskóovi končí väzba a prechádza do výkonu trestu. Proti rozsudku nemožno podať odvolanie. Teraz odíde v sprievode eskorty späť do ústavu, kde dodnes vykonáva väzbu.

11:58 Andruskó je po vyhlásení výsledku bledý a má neprítomný pohľad.

11:55 Zoltán Andruskó je uznaný vinným, že na základe objednávky od Aleny Zsuzsovej po tom, čo mu poskytla informácie a fotografie Jána Kuciaka, vybavil vraždu u Tomáša Szabóa a Miroslava Marčeka. Poskytol im informácie o Kuciakovi, vykonal obhliadku miest činu a Szabó s Marčekom následne Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú usmrtili. Po tom dokonanie činu oznámili Zoltánovi Andruskóovi, peniaze za realizáciu vraždy Alena Zsuzsová odovzdala Zoltánovi Andruskóovi a ten ich rozdelil medzi vykonávateľov vraždy. Po medializácii vraždy si vykonávatelia vypýtali od Andruskóa ďalšie peniaze, ktoré získal od Aleny Zsuzsovej a odovzdal im ich. 

Teda je vinný, že ako člen organizovanej skupiny, na objednávku usmrtiť iného, čím spáchal obzvlásť závaždý zločin úkladnej vraždy. Za to mu súd ukladá trest  odňatia slobody vo výmere 15 rokov v zariadení so stredným stupňom stráženia.

11:54 Súd schválil dohodu o vine a treste pre Zoltána Andruskóa, za vraždu Jána Kuciaka dostal 15 rokov väzenia. Pôvodne navrhovaný 10-ročný trest súd nepovažoval za spravodlivý a navrhol jeho zvýšenie. Andruskó súhlasil.

11:27 Podľa obhajkyne Zoltána Andruskóa sa obvinený k všetkým trestným činom vrátane účasti na úkladnej vražde priznáva a ľutuje ich. Žiada súd, aby prijal dohodu o vine a treste vo výmere 15 rokov v zariadení so stredným stupňom stráženia.

11:18 Súd kladie obvinenému otázky. Potvrdil, že sa priznal dobrovoľne a bez nátlaku, že rozumie z čoho bol obvinený, a že súhlasí s navrhovaným trestom. Je si vedomý toho, že ak by súd dohodu schválil, nie je možné voči nej podať odvolanie.

11:10 Súd pokračuje. Prokurátor a obvinený dospeli k dohode, Andruskó prijme trest 15 rokov odňatia slobody. „Dospeli sme k dohode, dohodli sme sa, že obvinený príjme trest 15 rokov,“ povedal prokurátor Vladimír Turan. Andruskó to potvrdil.

9:56 Obvinený Zoltán Andruskó si vyžiadal čas na poradu so svojou obhajkyňou. Súd preto prerušil verejné zasadnutie.

9:46 Prokurátor vysvetľuje, že obvinenému navrhol mimoriadne znížený trest aj preto, že Andruskó poskytoval orgánom činným v trestnom konaní informácie o trestných činoch, a to nielen v prípade vraždy Jána Kuciaka. Podľa prokurátora tak robil dobrovoľne a ešte predtým, než mu bola navrhnutá akákoľvek úľava z treste. Poukázal aj na činy, o ktorej vyšetrovatelia vôbec nevedeli, ako je príprava vraždy advokáta a prokurátora či vražda podnikateľa z Kolárova Molnára.

9:42 Sudkyňa navrhuje prokurátorovi aj obvinenému, aby uzatvorili novú dohodu o vine a treste. Špecifikuje, že by súd akceptoval trest odňatia slobody vo výmere 15 rokov.

9:41 „Obvinený Zoltán Andruskó zobchodoval ľudský život, predal hodnotu, ktorú zákon vysoko chráni. Spôsobil tým neodstrániteľný následok a je zrejmé, že žiadny uložený trest nebude schopný ho nahradiť. Následne obvinený zobchodoval aj trest. Mimoriadne znížený trest odňatia slobody súd považuje za opodstatnený aj logický vzhľadom na preukázateľnú spoluprácu. Ale súd sa má usilovať o spravodlivosť pre všetkých, pre spoločnosť, pre spravodlivosť v práve, z toho dôvodu predloženú dohodu súd nepovažuje za spravodlivú,“ hovorí sudkyňa.

9:37 „Jednou z mnohých výhod uzatvárania dohody o vine a treste je možnosť, aby sa obvinený priznal a uznal svoju vinu a aby mu prokurátor navrhol trest znížený o jednu tretinu pod spodnú hranicu trestu, čo by v tomto prípade bolo vyše 16 rokov, pretože za úkladnú vraždu by Andruskó mohol dostať až 25 rokov alebo doživotie. Prokurátor však navrhol ďalšie zníženie vzhľadom na skutočnosť, že Andruskóova spolupráca výrazne pomohla k objasneniu trestného činu,“  hovorí sudkyňa.

9:33 Súd konštatuje, že nezistil žiadne prekážky, prečo by nemohol dnes o dohode rozhodnúť. Súd konštatuje, že dohodnutý trest nie je neprimeraný. Zároveň však dodáva, že dohoda je spravodlivá iba pre obvineného.

9:32 Obvinený Zoltán Andruskó odpovedá na otázky predsedníčky senátu. Potvrdil, že prokurátor predniesol ten text dohody o vine a treste, ktorú s ním podpísal.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite