Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Threema, USB, mobily. Aké dôkazy súd nepripustil v prípade vraždy novinára Kuciaka

.tomáš Madleňák .slovensko

Špecializovaný trestný súd vylúčil niektoré dôkazy z obžaloby proti Mariánovi Kočnerovi a ďalším obžalovaným v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Threema, USB, mobily. Aké dôkazy súd nepripustil v prípade vraždy novinára Kuciaka AP Photo/SITA/Petr David Josek Dokumentácia a dôkazy navŕšené na stole súdu. Priviezť ich museli na dvoch vozíkoch. Viaceré z nich súd nateraz nepripustil.

počas včerajšieho predbežného prejednania obžaloby senát Špecializovaného trestného súdu rozhodoval o tom, či obžalobu prijme, alebo vec vráti vyšetrovateľovi. Taktiež posudzoval dôkazy a ich prípustnosť.

Obžalobu súd prijal a z obvinených sa stali obžalovaní. Z hlavného pojednávania, ktoré sa začne 13. januára 2020, však vylúčil viaceré dôkazy, vrátane analýz komunikácie cez aplikáciu Threema.

Voči niektorým dôkazom mala pripomienky samotná sudkyňa, namietali ich aj obhajcovia obvinených. Napriek argumentácii prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry nakoniec senát rozhodol, že viaceré dôležité dôkazy nepripustí. 

Podľa advokátov poškodených aj prokurátorov to však neznamená, že tieto dôkazy sú definitívne nepoužiteľné. Súd totiž vylúčil iba ich analýzy, prípadne záznamy, nie samotný obsah Threemy či USB kľúčov. Prokurátori sa ich preto budú snažiť predložiť opäť počas hlavného pojednávania.

ktoré dôkazy súd nepripustil

Nateraz neboli pripustené niektoré digitálne a forenzné dôkazy, respektíve ich analýzy. Ide napríklad o analýzy komunikácie z aplikácie Threema či analýzy USB kľúčov a mobilných telefónov. 

Tieto dôkazy sú dôležité pre prepojenie Mariána Kočnera s Alenou Zsuzsovou. Teda pre dokázanie toho, že práve on bol skutočným objednávateľom vraždy. 

„Budeme sa snažiť nájsť iný spôsob, ako tieto veci dostať do trestného konania.“

Napríklad na nepripustených USB kľúčoch by sa mali nachádzať fotografie zo sledovania Jána Kuciaka, ktoré si Marian Kočner objednal u exnovinára a exsiskára Petra Tótha. Tieto fotografie mal Kočner posunúť Zsuzsovej a ona vrahom pri zadávaní objednávky vraždy.

Po vynesení rozhodnutia o nepripustení týchto dôkazov sa Marian Kočner a jeho obhajca Marek Para tvárili spokojne. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite