Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štátna firma chce dovážať a spaľovať rádioaktívny odpad zo zahraničia. Ľudia sa búria

.martin Vančo .slovensko

V Jaslovských Bohuniciach vypukol spor o rádioaktívny odpad. Štátna firma JAVYS chce na Slovensku spaľovať rádioaktívny odpad dovezený zo zahraničia. Narazila však na odpor aktivistov a starostov z okolia.

Štátna firma chce dovážať a spaľovať rádioaktívny odpad zo zahraničia. Ľudia sa búria SITA/Igor Svítok

v okolí jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach vygradoval spor, v ktorom nie je ľahké určiť, kto má pravdu. Na jednej strane sporu stojí štátna firma, ktorá chce navyšovať kapacity svojich prevádzok na spracovávanie rádioaktívneho odpadu a na druhej obyvatelia, ktorí sa boja o svoje zdravie. 

V prospech firmy hovoria stanoviská regulačných orgánov, na strane obyvateľov stojí pochopiteľný strach a právo nesúhlasiť s tým, aby sa v okolí ich domovov spaľoval rádioaktívny odpad, ktorý sa tam spaľovať nemusí.  

JAVYS (Jadrová a vyraďovacia spoločnosť) je firma, ktorú založilo pred rokmi ministerstvo hospodárstva. Dostala jednoduchú úlohu – likvidovať rádioaktívny odpad, ktorý pochádza z vyraďovania jadrových elektrární A1 a V1 v Jaslovských Bohuniciach.  

Firma na to využíva spaľovňu, v ktorej má dovolené ročne spáliť najviac 240 ton rádioaktívneho odpadu. Toto je aktuálny stav, ktorý sa však čoskoro zmení. A nie každému je to po vôli.   

komerčná príležitosť

Prvou zmenou je výstavba novej spaľovne. Tá súčasná je už zastaralá. Obce preto súhlasili s výstavbou druhej, modernejšej a ekologickejšej spaľovne, keďže predpokladali, že bude využívaná na spaľovanie domáceho odpadu.

Lenže firma ju chce nakoniec využívať aj na spaľovanie rádioaktívneho odpadu zo zahraničia. Spaľovanie cudzieho odpadu je pre štátnu firmu komerčnou príležitosťou.  

JAVYS preto teraz žiada o povolenie navýšiť limity na spaľovanie rádioaktívneho odpadu na dvojnásobok, teda 480 ton ročne. 

Aktivisti a väčšina obcí v okolí sa proti tomu búria. Už súhlasili so spaľovaním domáceho rádioaktívneho odpadu a nevidia dôvod, prečo by sme mali dovážať a spaľovať cudzí odpad. Chcú, aby sa JAVYS držal svojho pôvodného účelu. 

„Považujeme to za zásadnú zmenu poslania spoločnosti JAVYS, ako aj charakteru dotknutej lokality, a preto by podľa nás táto zmena mala byť podmienená minimálne súhlasom obyvateľov dotknutého regiónu,“ hovorí aktivista Michal Daniška z iniciatívy Chceme zdravú krajinu. 

Tá nedávno spustila petíciu proti dovozu zahraničného rádioaktívneho odpadu, ktorú podpísalo už viac ako 1700 ľudí. 

nie je to zdravotné riziko

Rádioaktívny odpad zo zahraničia však spracovával JAVYS už aj doteraz. Išlo predovšetkým o odpad z českých jadrových elektrární Temelín a Dukovany, ale má povolenie aj na spaľovanie odpadu z Talianska a Nemecka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite