Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

10 najdôležitejších dôsledkov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

.martin Vančo .slovensko

Najväčšie protesty od Nežnej revolúcie, Ficov pád, koniec „našich ľudí" či nástup novej generácie politikov. Vybrali sme 10 najdôležitejších dôsledkov vraždy, ktoré zmenili Slovensko.

10 najdôležitejších dôsledkov vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej SITA/Jana Birošová

už zajtra sa začne pojednávanie v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Udalosť sa stala vo februári 2018 a odvtedy zásadne zmenila Slovensko. Vybrali sme 10 najdôležitejších dôsledkov tejto vraždy.  

1. Najväčšie protesty od Nežnej revolúcie

Slováci sa naučili protestovať. Veľkú zásluhu má na tom iniciatíva Za slušné Slovensko. Na jej najväčší protest v marci 2018 prišlo v Bratislave 60-tisíc ľudí a ďalšie desaťtisíce ľudí po celom Slovensku aj v zahraničí. Protesty neutíchli ani v ďalších mesiacoch, a to napriek tomu že sa ich snažil zdiskreditovať Robert Fico bájkou o Sorosovi. Okrem toho prebiehali veľmi kultivovane, nenásilne a boli dobre zorganizované.

SITA/Jana Birošová

2. Talianska mafia na úrade vlády

Bol to posledný text Jána Kuciaka, ktorý ani nestihol dopísať. Odhalil v ňom prepojenia členov talianskej mafie Ndrangheta na osoby, ktoré sa pohybovali v bezprostrednej blízkosti vtedajšieho premiéra Fica. Postupne museli zo svojich pozícií odísť Mária Trošková a Viliam Jasaň. Táto kauza vyvolala kolobeh udalostí, ktoré vyústili až do pádu Ficovej vlády.  

MARTIN MEISSNER/AP/SITA

3. Pád vlády

Tlak verejnosti, prezidenta, ale aj postoj strany Most-Híd nakoniec prinútili Fica k demisii. Ešte predtým musel odstúpiť minister vnútra Robert Kaliňák. Prezident vymenoval novú vládu pod vedením Petra Pellegriniho, v ktorej si však Fico udržal ako predseda najsilnejšej koaličnej strany zásadný vplyv. V tejto zreformovanej vláde už neboli výrazní ministri Lucia Žitňanská a Marek Maďarič. 

SITA/Branislav Bibel

4. Výmena policajného prezidenta

Policajný prezident Tibor Gašpar, na ktorého pokyn pravdepodobne polícia lustrovala novinárov pre Kočnera, sa svojho miesta dlho vzdať nechcel a pred svojím núteným odchodom stihol predčasne ukončiť politickú kariéru Tomáša Druckera. Policajným prezidentom sa stal Milan Lučanský a v polícii sa citeľne zlepšila atmosféra. Neboli to jediné nútené odchody z polície. Dôležitý bol aj koniec šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Róberta Krajmera alebo riaditeľa NAKA Petra Hraška. 

SITA/Diana Černáková

5. Koniec „našich ľudí“ 

To, že sa začína niečo meniť, naznačovalo už zadržanie a väzobné stíhanie Mariana Kočnera v júni minulého roka v kauze zmenky. V marci tohto roka súd poslal na päť rokov do väzenia „nášho človeka“ Ladislava Bašternáka za daňové podvody. Narušila sa tým predstava o nedotknuteľnosti niektorých privilegovaných ľudí s dobrými kontaktmi na politikov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite