Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Petra Zajaca: Rok 2019 uzavrel časové okno posledných tridsiatich rokov

.peter Zajac .slovensko .komentár týždňa

Bol to prvý rok po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a tiež rok okrúhleho výročia novembra 1989, v ktorom sa vo svete zatvorilo časové okno posledných tridsiatich rokov.

Komentár Petra Zajaca: Rok 2019 uzavrel časové okno posledných tridsiatich rokov Natália Ložeková / natalialozekova.sk

najvýznamnejšou slovenskou udalosťou roka 2019 boli prezidentské voľby. Zuzana Čaputová zvíťazila vďaka silnému životnému príbehu a zmyslu pre spravodlivosť. Róbertovi Mistríkovi taký príbeh chýbal. František Mikloško mohol byť prezidentom novembrového formátu Václava Havla, Arpáda Göncza a Lecha Walęsu, bolo to však na Slovensko priveľa a nedorástli naň ani Róbert Bezák s Tomášom Halíkom, nie pre podporu Zuzany Čaputovej, ale pre nespravodlivé odvrhnutie Františka Mikloška. 

Víťazstvo Zuzany Čaputovej zužitkovalo Progresívne Slovensko, a paradoxne aj strana Spolu, ktorá predtým podporovala Róberta Mistríka. To, že vytvorili volebnú koalíciu do Európskeho parlamentu, však bol správny krok, ktorý sa zrejme predĺži až do parlamentných volieb v roku 2020, hoci úspech bude zrejme menší ako pôvodné očakávania.  

Vznik strany Za ľudí Andreja Kisku vyvolal doslova nenávistné reakcie strán, na pleciach ktorých ležal dovtedy zápas s Ficovým režimom. Andrej Kiska má však pred všetkými neporovnateľnú výhodu. Päť rokov vo funkcii prezidenta republiky ukázalo jeho jasné smerovanie, no aj to, že si vie za ním stáť. Jeho výhra v parlamentných voľbách závisí len od toho, ako bude schopný ukázať voličovi, že vie byť aj exekutívnou alternatívou dnešnej vládnej moci. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite