Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

#Voľby2020: kultúrno-etické vojny nevypuknú. Opozícia preferuje status quo

.martin Vančo .slovensko

Pred voľbami je z postojov viacerých opozičných strán cítiť, že kultúrno-etické otázky dávajú na vedľajšiu koľaj.

#Voľby2020: kultúrno-etické vojny nevypuknú. Opozícia preferuje status quo SITA/Marko Erd

politická situácia sa za posledné dve dekády sformovala do podoby, že v akejkoľvek vláde bez účasti Smeru musia spolu existovať liberáli s konzervatívcami. Takáto spolupráca z nutnosti tvorí podhubie pre hodnotové konflikty. 

Naposledy pre takýto konflikt (kvôli výhrade svedomia) skončila predčasne druhá Dzurindova vláda. Analyzovali sme postoje opozičných strán k hodnotovým otázkam, aby sme zistili, či sa to v prípade, že sa im podarí zostaviť vládu, môže zopakovať.

Strany sa snažili týmto konfliktom predísť v lete vytvorením tzv. paktu o neútočení, ku ktorému sa zatiaľ pridali PS/Spolu, KDH, Za ľudí a očakáva sa pripojenie SaS. Strany sa v pakte zaviazali neotvárať debaty o hodnotových otázkach, ktoré ich rozdeľujú. 

Táto zdržanlivosť sa zatiaľ najviac prejavuje u PS/Spolu. Ich postoje sú síce liberálne, ale v dotazníku, ktorý sme im poslali, ako jedna z mála strán, neoznačila eticko-kultúrne otázky ako svoju prioritu. Za prioritu ich nepovažuje ani strana Za ľudí, ktorá sa však od svojho vzniku snaží týmto otázkam vyhýbať. 

Liberáli zo SaS síce deklarujú pre kultúrno-etické otázky vysokú prioritu, ale isté indície o ich dôležitosti nám dávajú spomienky na rokovania o Radičovej vláde. Richard Sulík v minulosti viackrát zdôraznil, že pre stranu je podstatnejší ekonomický liberalizmus. 

interrupcie

V posledných mesiacoch sa parlament niekoľkokrát snažil sprísniť zákon o interrupciách. Žiadna z iniciatív koaličných či opozičných poslancov neprešla. Je otázne, či budú mať tieto snahy šancu na úspech po februárových voľbách, keď dôjde k preskupeniu politických síl.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite