Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ženy politika odrádza. Nové strany búrajú bariéry len čiastočne

.martin Vančo .slovensko

Nové strany dali na svoje kandidátky viac žien, než je zvykom. Celkovo je počet kandidujúcich do parlamentu stále nízky.

Ženy politika odrádza. Nové strany búrajú bariéry len čiastočne SITA/Jana Birošová

vo Fínsku sa stala premiérkou len 34-ročná Sanna Marinová, matka jednoročného dieťaťa. Povedie koalíciu piatich strán, z ktorých každú vedie žena. 

Fínsko má tiež dlhodobo jeden z najviac rodovo vyvážených parlamentov na svete, kde ženy tvoria takmer polovicu zákonodarneho zboru.  

Pri pohľade na Slovensko vidíme, že od niečoho podobného sme veľmi ďaleko. Keď v roku 2016 skladali novozvolení slovenskí poslanci svoje sľuby, zo 150 zákonodarcov bolo len 28 žien, čiže menej ako pätina. 

Slovensko v tomto ukazovateli dlhé roky výrazne zaostáva za zvyškom Európy. V čase keď sa predsedkyňou Európskej komisie stala Ursula von der Leyenová, je vo všetkých európskych národných parlamentoch úplne bežné, že ženy tvoria zhruba tretinu. Rebríčku jednoznačne dominujú severské štáty, ale aj Belgicko či Španielsko, kde sa podiel žien blíži k polovici. Menší podiel zastúpenia žien ako my, majú len v piatich štátoch EÚ. 

Po budúcoročných voľbách sa zrejme podiel žien v NR SR mierne zvýši. Ovplyvniť to môžu predovšetkým nové strany. 

rovnosť nielen v teórii

Pri pohľade na súčasné kandidátky vidíme dve veci: strany, ktoré kandidovali aj pred štyrmi rokmi sa v zastúpení žien takmer nikam neposunuli. Svetlými výnimkami sú SNS, ktorá však len dorovnala s ostatnými stranami svoj mizerný podiel žien spred štyroch rokov (nárast z 21 na 32 žien) a tiež KDH, ktoré ma síce teraz na kandidátke len 29 žien, ale až osem ich umiestnilo do prvej dvadsiatky. Naopak, počet žien na kandidátkach Smeru, SaS alebo Sme rodina klesol. 

Nové subjekty PS/Spolu a Za ľudí však majú na slovenské pomery nadpriemerný podiel žien. Samotné strany pripúšťajú, že to nie je výsledok náhody, ale o vyváženejšiu kandidátku sa aktívne usilovali. 

.týždeň

.týždeň

„Kládli sme dôraz na to, aby sme mali na kandidátke zastúpené všetky skupiny obyvateľstva a zároveň aj všetky regióny. Týka sa to teda aj zastúpenia žien, ktorým sme chceli dať miesto hlavne na zvoliteľných miestach kandidátky,“ potvrdila nám Veronika Remišová zo strany Za ľudí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite