Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vláda odsúhlasila milión eur na pomoc Prešovu, suma ešte nie je konečná

.redakcia .slovensko

Premiér Peter Pellegrini vyčlení z rezervy predsedu vlády SR milión eur pre mesto Prešov v súvislosti s výbuchom bytovky na Sídlisku III.

Vláda odsúhlasila milión eur na pomoc Prešovu, suma ešte nie je konečná Viktor Zamborský/SITA 6. december 2019 Prešov: Predseda vlády SR Peter Pellegrini na mieste výbuchu plynu na Mukačevskej ulici v Prešove

mesto Prešov má už v pondelok dostať milión eur, ktorý sľúbil premiér Peter Pellegrini na pomoc po piatkovom výbuchu plynu v bytovke na Mukačevskej ulici. Rozhodla o tom vláda hlasovaním per rollam. Potvrdil to predseda vlády Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní snemu Smeru-SD. Vláda je pripravená túto sumu v prípade potreby navýšiť.

„Podpísali sme súhlasné hlasovanie per rollam o uvoľnení toho prvého milióna, ktorý hneď v pondelok ráno bude prevedený na účet mesta Prešov. Považujem to za zálohu,“ uviedol Pellegrini. Peniaze pôjdu na zastabilizovanie budovy, kým sa nerozhodne o jej stave, a pre rodiny, ktoré pomoc potrebujú. Vláda je ďalej podľa premiéra pripravená mestu pomôcť aj pri dlhodobom riešení situácie.

Plyn vybuchol v piatok v jednom z bytov v 12-podlažnej bytovke. Nešťastie si vyžiadalo niekoľko ľudských životov a desiatky zranených. Hasiči zasahovali celú noc, požiar zlikvidovali v sobotu ráno. Svoje domovy museli opustiť obyvatelia viacerých okolitých domov.

Premiér Peter Pellegrini už v piatok avizoval, že mesto dostane na riešenie situácie z rezervy predsedu vlády milión eur. Mesto Prešov zverejnilo číslo účtu, na ktoré môžu ľudia prispieť pre občanov postihnutých tragickým výbuchom na Mukačevskej ulici. Zbierku podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Číslo účtu je SK90 7500 0000 0040 0859 1229. K platbe treba uviesť variabilný symbol 6122019. Polícia zároveň varovala pred možným zneužitím prešovského tragického výbuchu v paneláku a falošnými účtami zbierky.

Premiér sa v piatok spolu s viacerými ministrami zúčastnil na zasadnutí krízového štábu. Deklaroval, že vláda pomôže mestu Prešov a dotknutým ľuďom. Na mieste stále zasahujú všetky bezpečnostné a záchranné zložky aj armáda. Svoje domovy museli opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Ministerka vnútra Denisa Saková uviedla, že na mieste tragédie bolo viac ako 50 kusov záchrannej a hasičskej a záchrannej techniky, v akcii bolo aj viac ako 100 policajtov. Ako priblížila, išlo o ťažký a komplikovaný zásah. 

Podľa jej slov bolo hasičom znemožnené dostať sa k jednotlivým bytom pre zrútenie schodiska. Problémy mali aj s vysúvaním plošiny. Šéfka rezortu vnútra ozrejmila, že príčinou tragédie by mal byť pravdepodobne výbuch plynu na 9. poschodí. Očakáva sa, že likvidačné práce po výbuchu budú pokračovať do ranných hodín.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite