Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

S fašistami sa nediskutuje. Ale funguje to?

.kristína Braxatorová .slovensko

Ak by hlasovali len ľudia od 18 do 29 rokov, voľby na Slovensku by vyhrala Kotlebova ĽSNS s takmer 19 %. Vo väčšine médií panuje názor, že s extrémistami sa nediskutuje. Funguje však táto téza?

S fašistami sa nediskutuje. Ale funguje to? SITA/Branislav Bibel

keď sa v roku 2016 dostala do parlamentu krajne nacionalistická ĽSNS, titulky svetových denníkov zapĺňali správy o dianí u nás. Slovenské médiá však čelili väčšej dileme. Ako sa postaviť k extrémistom v NR SR – volať ich do debát a oslovovať ako respondentov, čím získajú legitimitu, alebo ich ignorovať, no s vidinou hrozby, že sa postavia do pozície nespravodlivo ublížených a budú z toho ešte ťažiť?

Spočiatku väčšina médií zastávala názor, že s extrémistami (niektorí novinári a politici ich už dnes otvorene nazývajú fašistami) sa nediskutuje. V mnohých prípadoch to platí dodnes. Napríklad SME ani Denník N nebude do predvolebných diskusií volať zástupcov ĽSNS. 

„Táto strana má fašistickú minulosť a nikdy neprešla zmenou, na základe ktorej by sa od nej mohla autenticky dištancovať. Združuje ľudí, ktorí sa svojimi vyjadreniami hlásia k fašizmu. V časoch, keď vidíme, ako sa demokracia v rôznych krajinách unáša a deformuje, považujeme za zodpovedné nelegitimizovať stranu, ktorá chce demokratické inštitúcie štátu rozložiť,“ hovorí Beáta Balogová, šéfredaktorka denníka SME. 

Dodáva, že „extrémisti môžu tieto diskusie zneužiť na propagáciu myšlienok, ktoré utláčajú ľudské práva, znevažujú iné rasy alebo etnicitu a neveríme, že má záujem o diskusiu. Neignorujeme existenciu tejto strany, v článkoch, ktoré píšeme o tejto strane jej členov oslovujeme a dávame priestor na vyjadrenie.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite