Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Súboj posledných: prečo sa 150. miesto na kandidátkach stalo príťažlivým

.tomáš Madleňák .slovensko

Kandidovať z posledného miesta bolo doteraz špecifickým ťahom Igora Matoviča. Aj ostatné strany sa už ale naučili, že výrazných kandidátov nemusia dávať vysoko.

Súboj posledných: prečo sa 150. miesto na kandidátkach stalo príťažlivým SITA/Branislav Bibel Igor Matovič sa do parlamentu prekrúžkoval z posledného miesta už trikrát. Vo februári ho chcú napodobniť minimálne štyria ďalší.

keď sa v roku 2010 z posledného miesta kandidátky strany SaS do parlamentu prekrúžkoval Igor Matovič a ďalší traja „obyčajní ľudia“, bola to novinka. Matovič nám vtedy demonštroval, že nie je podstatné byť na kandidátke vysoko.

Omnoho efektívnejšie je byť na mieste, ktoré je dobre viditeľné. Samozrejme, čím je politik nižšie na kandidátke, tým viac „krúžkov“ potrebuje, aby sa posunul na zvoliteľné miesto. Aj ostatné strany sa už naučili, že číslo 150 má svoju silu. Výrazných kandidátov na túto priečku postavilo v nadchádzajúcich voľbách päť strán.

súboj rasistu a blogera

Prvou je už tradične OĽaNO, kde bude mať číslo 150 opäť Igor Matovič a je viac než pravdepodobné, že sa opäť prekrúžkuje do parlamentu.

Tento „Matovičov trik“ sa rozhodla využiť aj extrémistická strana Mariana Kotlebu. ĽSNS na miesto 150 postavila jednu zo svojich najvýraznejších tvárí.

„Odsúdený rasista, dve biele vrany, Matovič a Danko. Posledné miesta na kandidátkach sú zaujímavé.“

Paradoxne, Milanovi Mazurekovi jeho rasistické reči v žilinskom rádiu Frontinus neublížili. Hoci bol za ne právoplatne odsúdený a zbavený mandátu, ĽSNS to využíva na to, aby Mazureka prezentovala ako martýra a bojovníka za slobodu slova.

Po tom, čo Mazurek súdom uloženú pokutu zaplatil, jeho trestný čin bol zahladený a môže opäť kandidovať. Kotlebovci sa rozhodli dať mu symbolické posledné miesto na kandidátke. To rozhodne nie je trest. Naopak, Mazurek bude na jasne viditeľnom mieste jednoduchšie zbierať preferenčné hlasy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite