Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zástupcovia justície: Zlyhali jednotlivci, väčšina z nás je verná hodnotám

.redakcia .slovensko

Advokáti, sudcovia, exekútori, prokurátori a ostatní zástupcovia justičných profesií sa dnes stretli pri okrúhlom stole. Pozvala ich Slovenská advokátska komora, aby spoločne hľadali kompetenté riešenia. Chcú obnoviť dôveru v slovenskú justíciu.

Zástupcovia justície: Zlyhali jednotlivci, väčšina z nás je verná hodnotám Branislav Bibel/SITA Predsedníčka Súdnej rady SR JUDr. Lenka Praženková.

slovenská advokátska komora pozvala k okrúhlemu stolu zástupcov justičných povolaní k debate o etike a smerovaní justície. Zástupcovia inštitúcií po rokovaní podpísali spoločné vyhlásenie.

Zástupcovia justičných povolaní sa zhodli na tom, že justícia dnes stojí pred vážnymi otázkami, ktoré je potrebné riešiť s potrebným dôrazom a odbornosťou v záujme obnovenia dôvery. Zároveň upozornili na tendenciu prijímania skratkovitých riešení. 

Cieľom okrúhleho stola bolo hovoriť o kompetentných riešeniach orientovaných na výsledky. Partneri za okrúhlym stolom pritom vychádzali z toho, že na pozitívne zmeny je potrebný spoločný pokrok vo všetkých oblastiach justície.

Predseda SAK Tomáš Borec zdôraznil, že ak advokátsky stav apeluje na dodržiavanie etických pravidiel v justícii, musia byť tie isté nároky uplatňované smerom do vlastných radov. Komora v poslednom období začala potrebné konania vo vzťahu k viacerým advokátom. Je totiž v záujme celej advokácie i právneho systému voči takýmto konaniam sa vymedziť, a to vo všetkých zložkách justície, čo rovnako vnímali aj zástupcovia ostatných právnických profesií. 

Predsedníčka súdnej rady JUDr. Lenka Praženková vyjadrila, že situácia v justícii vyžaduje viesť aktívnu diskusiu naprieč celou právnickou obcou a práve dobre nastavené etické pravidlá a ich uplatňovanie sú predpokladom výkonu justičnej profesie.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite