Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Farmár Oravec, 400-tisícový úplatok a podozrivé kšefty s „človekom od Žigu“

.tomáš Madleňák .slovensko

Človek blízky ministrovi Žigovi mal podľa nahrávky dostať 400-tisíc eur za vybavenie eurofondov na elektráreň, ktorá v tichosti patrila Oravcovi. Vyplýva to z nahrávky, ktorú zverejnila firma ESIN.

Farmár Oravec, 400-tisícový úplatok a podozrivé kšefty s „človekom od Žigu“ SITA/Jana Birošová František Oravec počas tlačovej besedy na tému: Stanovačka pokračuje ďalej. Máme toho dosť! pred budovou Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). Bratislava, 23. apríl 2019

na zverejnenej nahrávke František Oravec svojmu bratrancovi hovorí, že „elektráreň je jeho“, hoci na neho nie je napísaná. „Keď dakto k dačomu, ta ja ti to zapriem, čo ti teraz poviem. Elektráreň je moja. Neni na mňa písaná.“

Oravec hovorí o malej vodnej elektrárni Gyňov. Na jej výstavbu získala firma Aqua Energy Gyňov nenávratný finančný príspevok z eurofondov cez Ministerstvo hospodárstva SR, vo výške takmer dva a pol milióna eur. Firmu Aqua Energy Gyňov nevlastnil Oravec, ale istá Kamila Csupková. Tá si na stavbu tejto elektrárne najala Oravcovu firmu EKO OR.

Za vybavenie dotácie z eurofondov na výstavbu tejto elektrárne si mal človek, ktorého Oravec na nahrávke označuje ako „Žigovu ľavú ruku“, vypýtať úplatok takmer 400-tisíc eur. 

poradenstvo či úplatok

Peniaze mali ísť oficiálne cez zmluvu za poradenské služby, ktoré podľa Oravca zabezpečoval istý Ján Šebesta a jeho firma Eurosupport.

„Neplatil som to ale ja, platila to Csupková,“ vysvetľuje dnes Oravec. Priznáva, že spolu s ňou chodil na stretnutia so Šebestom. Zmluvu na poradenské služby podpísala a zaplatila Csupková. Oravec dnes tvrdí, že si naozaj myslel, že ide o seriózne poradenstvo. Až neskôr pochopil, že šlo o korupciu.

Podľa Oravca bol Šebesta „bielym koňom Žigu“. Na nahrávke sa sťažuje, že aj po zaplatení požadovanej sumy Šebesta „držal“ dotáciu na elektráreň ďalšie tri mesiace. Špekuluje o tom, že sa možno nepodelil s „najvyššími“, čím myslí buď súčasného ministra hospodárstva SR Petra Žigu, alebo oligarchov, ktorí sú alebo boli ešte vyššie.

Snažili sme sa získať aj vyjadrenie Jána Šebestu či firmy Eurosupport, ktorá stále figuruje vo FinState.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite