Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Možnosti dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu a prokurátora sa rozšíria

.redakcia .slovensko

Ak u sudcu alebo prokurátora nastanú dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňajú predpoklady a spôsobilosti, a môže tým byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva, možno mu dočasne pozastaviť funkciu.

Možnosti dočasne pozastaviť výkon funkcie sudcu a prokurátora sa rozšíria SITA/Branislav Bibel Prezidentka pred pár dňami vymenovala nových okresných sudcov.

vyplýva to z návrhu novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorý vo štvrtok odsúhlasila vláda. Kabinet takisto odobril návrh na skrátené legislatívne konanie.

O návrhu predsedu súdnej rady, ministra spravodlivosti alebo predsedu najvyššieho súdu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu z uvedeného nového dôvodu bude rozhodovať Súdna rada Slovenskej republiky ako ústavný orgán sudcovskej legitimity a správy súdnictva. Súčasťou legislatívnej úpravy je aj to, že hlasovanie súdnej rady bude verejné.

„Pri prokurátoroch bude o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora rozhodovať generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov SR alebo, v prípade konania bez návrhu, s jej predchádzajúcim súhlasom,“ dodal predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), ktorý návrh legislatívnej zmeny na rokovanie vlády predložil.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite