Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Miliónový biznis. Zo systému eKasa profituje vyvolená firma blízka finančnej správe

.martin Vančo .slovensko

Hovorili sme s výrobcami registračných pokladníc a odhalili miliónový biznis medzi finančnou správou a firmou, ktorú založili jej bývalí zamestnanci.

Miliónový biznis. Zo systému eKasa profituje vyvolená firma blízka finančnej správe Oles Cheresko/SITA Elektronické registračné pokladnice (eKasa) s online pripojením do systému Finančnej správy sú povinné od 1.1.2020.

prvotnou motiváciou ministerstva financií pri spustení projektu eKasa bolo zamedziť špekuláciám obchodníkov s DPH. Štát si spočítal, že kvôli podvodom prichádza o približne pol miliardy eur ročne. 

Princíp riešenia bol jednoduchý. Prepojiť všetky registračné pokladnice s portálom finančnej správy. Otázka bola skôr v tom, ako to technicky zrealizovať. 

Ministerstvo financií napokon rozhodlo, že konečné technické riešenie bude pozostávať z dvoch častí: pokladničného programu a takzvaného chráneného dátového úložiska. Ide o zariadenie, do ktorého sa ukladajú údaje z pokladníc, aby sa vzápätí odoslali finančnej správe. 

Všetci výrobcovia pokladníc začali koncom minulého roka vyvíjať riešenie v súlade s požiadavkami finančnej správy. Tá potom každé navrhnuté riešenie musela odobriť v procese, ktorému sa hovorí certifikácia. Sprevádzal ho však kolotoč zvláštnych udalostí, ktoré smerujú k firme CHDÚ. 

Voľba, ktorú ponúkali úradníci finančnej správy, bola nasledovná: buď výrobca pokladníc využije odporúčanú firmu, alebo môžu nastať komplikácie. 

Nielenže finančná správa svoje požiadavky účelovo menila, ale jej zamestnanci otvorene odporúčali výrobcom pokladníc, aby súčasťou ich riešenia bolo chránené dátové úložisko od firmy CHDÚ. Ide o firmu, ktorú narýchlo založili bývalí zamestnanci finančnej správy. 

povinnosť chráneného dátového úložiska (leto-jeseň 2018)

V prvom návrhu ministerstva financií nebola o chránenom dátovom úložisku žiadna zmienka. Nemá ho ani Česká republika a jeho nutnosť napríklad doteraz spochybňuje Slovensko.Digital alebo niektorí výrobcovia pokladníc. Vylobovali si ho až veľkí hráči na trhu v rámci medzirezortného pripomienkového konania. 

Do zákona sa takto dostala požiadavka na chránené dátové úložisko. Zákon však nedefinoval finálne technické požiadavky, takže veľké firmy, ktoré si to vylobovali, museli čakať.

Začiatkom decembra schválil parlament novelu a finančná správa následne 14. decembra zverejnila prvé znenie technických požiadaviek. Až od tohto dátumu bolo možné, aby výrobcovia pokladníc začali vyvíjať svoje riešenia. 

zvláštna firma bývalých zamestnancov FS (zima 18/19)

Tu do hry vstupuje firma CHDÚ s. r. o., ktorá mala chránené dátové úložisko pripravené zázračne rýchlo. Firma pritom vznikla premenovaním inej firmy len 2. februára 2019. Konateľmi firmy sa stali Branislav Slovák a Milan Guťan. Poslanec NR SR Jozef Rajtár nedávno upozornil na to, že títo dvaja pracovali v minulosti na finančnej správe. 

Milan Guťan pôsobil dlhé roky na colnom úrade Bratislave. Práve tento úrad má teraz na starosti certifikáciu. Branislav Slovák je zase bývalý šofér Daniela Čecha, ktorý na finančnej správe pôsobil ako šéf daňovej a colnej sekcie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite