Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda vyhlásila na piatok štátny smútok

.redakcia .slovensko

Slovensko si v piatok 15. novembra uctí obete nehody autobusu pri Nitre štátnym smútkom. Trvať bude od 08.00 do 20.00 h.

Vláda vyhlásila na piatok štátny smútok Martin Havran/SITA 13. november 2019 Okres Nitra: Premiér Pellegrini kvôli tragickej nehode predčasne ukončil svoju cestu na Cypre a navrhol vyhlásenie štátneho smútku.

nehoda, ktorá sa stala v stredu (13. 11.) na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre, patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Doteraz si vyžiadala dvanásť obetí vrátane detí. Ďalších 15 ľudí sa zranilo. Zrazili sa pri nej autobus plný cestujúcich a nákladné auto. Cesta je v súčasnosti stále neprejazdná. 

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) pre tragédiu predčasne ukončil návštevu Cypru a navrhol vyhlásenie štátneho smútku.

Štátny smútok v SR vyhlasuje v zmysle zákona o štátnych symboloch a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta, predsedu Národnej rady SR a predsedu vlády. Vláda tak môže urobiť aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zosnulé osoby na Slovensku alebo mimo neho v prípade, že ich smrť otriasla celou spoločnosťou.

Štátny smútok bude vyjadrený spustením štátnej vlajky v čase určenom v rozhodnutí vlády Slovenskej republiky, tentokrát v čase od 8.00 ráno do 20.00 večer.

Na Slovensku bol doteraz vyhlásený štátny smútok deväťkrát. Naposledy to bolo v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta SR Michala Kováča v roku 2016. Pri podobnom nešťastí vyhlásila štátny smútok vláda naposledy v roku 2009 po tragickej havárii autobusu na železničnom priecestí pri Polomke v okrese Brezno. Pri zrážke autobusu s vlakom vtedy zahynulo 12 ľudí.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite