Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ministerstvo školstva premrhalo 400 miliónov. Reformy ostali na papieri

.martin Vančo .slovensko

Spomínate si na vyhodenú miliardu eur na digitalizáciu? Eurofondy v rezorte školstva dopadli podobne.

Ministerstvo školstva premrhalo 400 miliónov. Reformy ostali na papieri Ján Slovák/SITA Za čias bývalého ministra školstva Dušana Čaploviča sa schválila väčšina národných projektov.

prejav bývalého prezidenta Andreja Kisku na konferencii ITAPA rezonoval v ľuďoch ešte dlho po tom, ako ho na konci roku 2015 predniesol. Aj keď v ňom len pomenoval už vtedy známe fakty, urobil to s prekvapivou priamosťou. O eGovernmente hovoril ako o „hanbe“. Suma takmer 900 miliónov eur z eurofondov, ktorá išla na digitalizáciu, sa podľa jeho slov minula často netransparentne a v mnohých prípadoch bez úžitku. Premrhaná miliarda na digitalizáciu sa stala súčasťou národného folklóru o eurofondoch.

Rovnakú pozornosť by si však zaslúžil aj rezort ministerstva školstva. Eurofondy tu zanechali veľmi podobný príbeh, o ktorom sa hovorí len v kontexte pochybení u jednotlivých projektov. Pritom do roku 2015 sa v rezorte školstva vyčerpalo za niekoľko rokov prostredníctvom tzv. národných projektov takmer 400 mil. eur.

Začalo sa to o tri roky skôr, keď sa vlády ujal Smer a ministrom školstva sa stal Dušan Čaplovič. Čerpanie v rámci operačného programu Vzdelávanie bolo alarmujúco nízke a čas sa krátil. Ministerstvo preto rozhodlo, že podstatnú časť zostávajúcich financií minie prostredníctvom svojich priamo riadených organizácií. Malo to nielen urýchliť čerpanie eurofondov, ale aj naštartovať mnohé systémové zmeny, ktorým dovtedy často chýbali financie.

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

Do roku 2015 sa tak zrealizovalo 26 národných projektov, z ktorých niektoré sa pohybovali v sumách desiatok miliónov eur. Opozícia už vtedy kritizovala neskúsenosť a nedostatočné kapacity priamo riadených organizácií, ktoré mali odrazu spravovať projekty v sumách, ktoré niekoľkonásobne prevyšovali ich národné rozpočty.

Priamo riadené organizácie sa s tým vyrovnali tak, že prijali desiatky nových ľudí, ktorí dostali zmluvy na dobu určitú. Ich odchod po skončení projektov znamenal v mnohých prípadoch ohrozenie kontinuity a udržateľnosti zrealizovaných výstupov. Ďalším problémom bolo aj to, že množstvo aktivít bolo presunutých na dodávateľov. Aktivity sa tak skončili ich odchodom po skončení projektov. Po rokoch môžeme povedať, že ak niekto skutočne benefitoval z národných projektov, tak to boli predovšetkým dodávateľské firmy s miliónovými zákazkami.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite