Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z top zahraničných postov do parlamentu. Čo láka uznávaných expertov do slovenskej politiky?

.martin Vančo .slovensko

Nové politické strany presvedčili kandidovať do volieb aj významné osobnosti, ktoré doteraz pôsobili v zahraničí.

Z top zahraničných postov do parlamentu. Čo láka uznávaných expertov do slovenskej politiky? SITA/Branislav Bibel Lídri opozičných strán zlákali do politiky zopár zvučných mien vo svojich oboroch.

parlament zrejme zažije po najbližších voľbách intelektuálnu renesanciu. Spoločenská atmosféra posledných dvoch rokov a vznik nových strán prilákali na kandidátne listiny osobnosti kalibru, na ktoré nie je náš parlament veľmi zvyknutý.

Slovensko nemá vzhľadom na svoju veľkosť veľa osobností, ktoré by si dokázali získať renomé a kredit aj na medzinárodnej scéne. Viacerí z nich sa teraz rozhodli opustiť svoje prestížne posty v európskych inštitúciách či prestížnych think tankoch a zapojiť sa pred voľbami do vnútropolitického boja. Možno skončia na ministerských postoch, no ak by sa im neušli, tak budú sedieť v parlamentných laviciach, spolu s poslancami, ktorí podľa vlastných slov nevedia robiť s počítačom.

Ponúka sa preto otázka, či vstup do politiky nie je plytvaním ich talentu, ktorý by sa dal aj pre krajinu zužitkovať inak.

„Z vnútra strany sa dá formovať program oveľa efektívnejšie ako z postrannej čiary.“

Tomáš Valášek je riaditeľom think tanku Carnegie Europe v Bruseli, bývalý veľvyslanec Slovenska pri NATO a medzinárodne uznávaný expert na obranu a medzinárodné vzťahy. Vo voľbách bude kandidovať za stranu Za ľudí. Už pred vstupom do politiky sa zapájal do tvorby verejných politík. Podieľal sa na tvorbe strategických dokumentov, pomáhal stranám s programom, radil ministrom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite