Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sulíka a Matoviča považuje za klamárov viac ľudí než Kotlebu. Neprávom

.tomáš Madleňák .slovensko

Porovnali sme, koho verejnosť vníma ako najväčších klamárov s tým, ako v skutočnosti narábajú s faktami v diskusiách. Problém majú najmä opoziční lídri.

Sulíka a Matoviča považuje za klamárov viac ľudí než Kotlebu. Neprávom Jana Birošová/SITA

najnovší prieskum, ktorý vypracovala agentúra Focus pre televíziu Markíza, ukazuje, že Slováci politikom skôr neveria. Najhoršie z neho vyšli Štefan Harabin a Robert Fico. Viac ako polovica oslovených si myslí, že väčšinou alebo vždy klamú. Na opačnom póle sa nachádza prezidentka Zuzana Čaputová. 

Tento prieskum však nehovorí o tom, či klamú naozaj, ale či si to o nich myslia ľudia. Vnímanie verejnosti je ale v súčasnej dobe „postpravdy“ problematické a nemusí sa zhodovať so skutočnosťou.

vnímanie verzus realita

Pravdu môžeme vnímať subjektívne. Čo ale subjektívne rozhodne nie je, sú fakty. Overovaním faktickej pravdivosti výrokov politikov sa už roky zaoberá stránka demagog.sk. Jej limitom je, že nedokáže overiť všetko, čo politici povedia, avšak systematicky overuje aspoň vybrané televízne relácie. 

Z údajov portálu demagog.sk vyplýva, že existuje iba čiastočná zhoda medzi reálnymi klamstvami politikov a tým, ako ich pôsobenie a pravdovravnosť vnímajú ľudia. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

 Podľa spomínaného prieskumu veria Slováci najmenej Štefanovi Harabinovi – až 53,8 percenta opýtaných si myslí, že vždy alebo väčšinou klame. Demagog.sk mu zatiaľ overil 41 výrokov, pravdu z toho hovoril iba 11-krát. Dvakrát tak často hovoril nepravdu (22), päťkrát účelovo zavádzal. Opakovane klame napríklad o tom, či telefonoval s drogovým dílerom Bakim Sadikim. Naposledy to poprel v Rádiu Expres 5. marca tohto roku. 

V prieskume Focusu druhú najhoršiu priečku obsadil expremiér Robert Fico s takmer rovnakými číslami ako Štefan Harabin. Neverí mu 53,8 percenta opýtaných. 

Dáta z portálu demagog.sk sú k nemu však o čosi miernejšie. „Iba“ každý tretí jeho výrok je nepravdivý alebo zavádzajúci. Rozdiel medzi Robertom Ficom a Štefanom Harabinom však môže spôsobovať aj dĺžka ich pôsobenia v politike a množstvo overených výrokov. Kým Štefanovi Harabinovi ich stihli overiť iba 41, Robertovi Ficovi už takmer dvetisíc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite