Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pokračuje pojednávanie s Kočnerom. Vypovedala jeho dcéra, Threemu číta prokurátor aj Kočnerova obhajoba

.ivana Šalgová .slovensko

Hlavné pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza pokračuje 11. dňom. V Justičnom paláci vypovedala dcéra obžalovaného Mariana Kočnera Karolína Kočnerová. Druhý obžalovaný, Pavol Rusko, sa pojednávania nezúčastní.

Pokračuje pojednávanie s Kočnerom. Vypovedala jeho dcéra, Threemu číta prokurátor aj Kočnerova obhajoba Branislav Bibel/SITA

dcéra obžalovaného Mariana Kočnera vypovedala pred senátom Špecializovaného trestného súdu vo veci falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti.

Svedeckú výpoveď Kočnerovej navrhol samotný obžalovaný Marian Kočner. K návrhu predložil prepis komunikácie svojej dcéry s Petrom Tóthom cez šifrovanú aplikáciu Signal. Tóth svedčí proti nemu aj v tomto procese. Poskytnutý prepis má podľa Kočnera preukazovať, že Tóth je „nebetyčný klamár“.

Eugen Korda
Dcéra Mariana Kočnera prichádza do Justičného paláca spolu s Kočnerovými obhajcami.

Kočnerova dcéra prišla vypovedať aj napriek tomu, že má podľa Trestného poriadku ako príbuzná osoba právo odoprieť výpoveď. 

Na súde sa čítal prepis komunikácie z Threemy a vypovedal aj Marián Kolník. Všetky dôkazy, ktoré sa vykonávali počas pondelkového pojednávania, navrhla obhajoba Mariana Kočnera a Pavla Ruska. 

„Tieto výpovede neposunuli procesný stav ani o milimeter,“ povedal po vyšetrovaní dozorujúci prokurátor Ján Šanta. „Predvolanie Mariána Kolníka považujem za absolútne zbytočné, nepovedal vôbec nič,“ dodal na margo predvolaného svedka.

Hlavné pojednávanie bude pokračovať aj v utorok a stredu výpoveďami Františka Mojta, Niny Sobotovičovej, Milana Fiľa, Iana Cvika a svedka Nouzovského. Neskôr bude pred súdom vypovedať aj vdova po Ernestovi Valkovi, pani Valková.

obhajoba sa snaží znížiť dôveryhodnosť Tótha

Na súde hovorila o vzťahu k Petrovi Tóthovi aj udalostiach, ku ktorým došlo bezprostredne po zadržaní jej otca. Tóth sa podľa jej slov po Kočnerovom zadržaní ozval s tým, že by bolo dobré ísť domov a poupratovať tam. Jej komunikácia s bývalým SIS-károm sa zintenzívnila práve po tom, ako bol Marian Kočner zadržaný. 

Oslávte s nami 30 rokov slobody. Bez nezávislých médií nie je slobodná žiadna krajina. Podporte nás kúpou digitálneho predplatného za výnimočnú cenu.

„Keď k nám chodil (pozn. Peter Tóth), často sa pýtal, či máme doma tajné skrýše, či vieme, kde tie zmenky sú,“ povedala Kočnerová podľa denníka SME, ktorý o pojednávaní informuje online.

Podľa Kočnera mala výpoveď jeho dcéry jednoznačne dokázať, že Peter Tóth pred súdom klamal. Obhajoba sa takto snaží znížiť dôveryhodnosť Tótha ako svedka.

Lucia Tandlich, ktorá je šéfkou právneho oddelenia TV Markíza, považuje Kočnerovej výpoveď za snahu prekryť trestnú činnosť jej otca. Kočnerová je podľa nej od otca ekonomicky závislá a predložená komunikácia je pre konanie bezpredmetná.

Threemu už nečíta len prokurátor

Po krátkej prestávke na súde začali s čítaním ďalšej časti komunikácie z aplikácie Threema. K prokurátorovi sa v čítaní pridal aj Kočnerov obhajca Martin Pohovej a chcel vďaka nej spochybniť psychické zdravie svedka Petra Tótha.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite