Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

28. október ako štátny sviatok? Takmer celá opozícia je za

.šimon Jeseňák .slovensko

Podľa prezidentky Zuzany Čaputovej, by mal byť 28. október vyhlásený za štátny sviatok. Ideu podporujú aj strany PS/Spolu, Za ľudí, OĽaNO aj SaS. Zvyšok politickej scény je buď proti alebo tému nerieši.

28. október ako štátny sviatok? Takmer celá opozícia je za Branislav Bibel/SITA 28. október 2019 Námestie T. G. Masaryka, Bratislava: Členovia čestnej stráže pri soche T. G. Masaryka a Pamätníku československej štátnosti počas kladenie vencov pri príležitosti spomienky na 101. výročie od vzniku prvej Československej republiky.

návrh na vyhlásenie 28. októbra za štátny sviatok bol počas éry samostatnosti Slovenska v parlamente mnohokrát. Nikdy sa však preň nenašla dostatočne silná politická podpora. 

Naposledy vlani, pri stom výročí vzniku Československa, návrh skupiny poslancov okolo Ondreja Dostála nepodporil Smer, SNS ani ĽS NS a jednotný pohľad na vec nemala ani demokratická opozícia.

Podpredseda SNS Anton Hrnko napríklad argumentoval tým, že „prvá (Československá) republika bola demokraciou len pre Čechov, nie pre Slovákov a Rusínov. Dvakrát sa rozpadla. Každých 20 rokov bola v kríze,“ povedal Hrnko.  

Dostál, naopak, tvrdil, že „vznik Československa znamenal pre slovenský národ prvý raz v dejinách, že sa stal štátotvorným národom. Pre Slovensko šlo o jeho vôbec prvé územné a štátne vymedzenie a základ moderného ekonomického, sociálneho, vzdelanostného a kultúrneho rozvoja.“

prezidentka aj väčšina opozície je za

Najnovšie sa k téme vyhlásenia 28. októbra za štátny sviatok otvorene vyjadrila prezidentka Zuzana Čaputová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite