Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Po TASR pomáha Rezník Dankovi aj v RTVS

.transparency International Slovensko .slovensko

Verejnoprávna RTVS dnes nemá odvahu na kritickú žurnalistiku. Nadŕžať aktuálnej vládnej moci a konkrétnej politickej značke sa jej nebridí.

Po TASR pomáha Rezník Dankovi aj v RTVS Ľudovít Vaniher/SITA 17. júl 2019 Bratislava: Predseda Národnej rady SR Andrej Danko, novozvolený generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Dušan Jarjabek počas odovzdávania dekrétu o menovaní do funkcie generálneho riaditeľa RTVS.

za normálnejších okolností by to mohla byť aj správa roka. V stredu 16. októbra sa na internete objavil zvukový záznam Gorily. Mimoriadnej udalosti venovali všetky celoštátne televízie úvodnú časť večerných správ. S jedinou výnimkou – RTVS. Tá tému zaradila až ako 7. reportáž v takmer 12. minúte spravodajstva.

Diváci verejnoprávnej televízie sa tak najprv dozvedeli, o čom v  daný deň rokoval parlament, že bankový odvod zrejme neskončí ani v roku 2021, ministerka Andrea Kalavská nechce zdražovanie liekov, ministerstvo školstva dá cez rôzne programy na prácu s mladými ľuďmi 3,5 milióna eur, SNS dala prísľub odborárom na rozšírenie podpory na podnikové byty a tiež, že eurofondy na výskum by mohli prejsť z ministerstva školstva pod ministerstvo dopravy.

RTVS zaradila správu o existencii zvukovej nahrávky Gorila až ako 7. reportáž večerných správ.TIS/web archív RTVSRTVS zaradila správu o existencii zvukovej nahrávky Gorila až ako 7. reportáž večerných správ.

Zlyhania RTVS, z ktorých profituje Slovenská národná strana, nie sú v RTVS ojedinelé, hoci v prípade Rezníka už môžu byť považované za modus operandi.  Ide o manažéra, ktorého reputácia utrpela práve v súvislosti s touto politickou značkou. Pod jeho vedením v minulosti TASR značnou nadprácou dopomohla národniarom k návratu do parlamentu. Vtedy mimoparlamentná strana dostávala v štátnej agentúre neprimerane veľký priestor a správy o nej často vyzerali tak, ako by ich nepísal agentúrny novinár ale tlačové oddelenie SNS. Rezník čelil kritike i za to, že TASR prizvala do projektu portálu teraz.sk partnera privátnej skupiny Slavia Capital, ktorá je spájaná s SNS.

Rezník vystriedal na čele RTVS v lete 2017  Václava Miku, ktorému sa sčasti podarilo napraviť dlhodobo negatívnu povesť verejnoprávneho spravodajstva. Na výmene riaditeľov profitovala práve SNS, ktorá spomedzi všetkých parlamentných strán najviac narástla v televíznych správach. Podiel správ, v ktorých bola strana zmieňovaná, narástol zo 17 percent v poslednom roku Miku na 21 percent v prvom roku Rezníka, teda o 4 percentuálne body.

Iné strany sa takejto rastúcej pozornosti nedočkali: Smer-SD poklesol v Správach RTVS o 1 percentuálny bod, Most-Híd stagnoval a opozícia dokopy stratila 2 percentuálne body. Väčšia viditeľnosť strany, ktorej šéf obsadil druhú najvyššiu ústavnú funkciu, a ktorá mala už aj prvé kauzy, je logický. Že však RTVS udeľovala národniarom neprimerane veľký priestor, naznačuje aj porovnanie s Markízou, v ktorej spravodajstve SNS medziročne zaznamenala iba polovičný nárast (2 percentuálne body).

Transparency International Slovensko

Protežovanie SNS vo verejnom televíznom spravodajstve naznačujú aj rebríčky TOP10 citovaných politikov jednotlivých televízií za posledný rok (7/2018 až 6/2019).
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite