Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ja som mŕtvy

.michal Magušin .slovensko .tvár týždňa

Jedna z najsmutnejších postáv na aktuálnej slovenskej scéne je bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka. Muž, ktorý prišiel o vplyv, úctu aj peniaze a rezignoval na česť aj na život.

Ja som mŕtvy VLADIMÍR ŠIMÍČEK/PETIT PRESS/PROFIMEDIA

z nahrávky medzi Dobroslavom Trnkom, ktorý jej obsah spochybňuje, a Mariánom Kočnerom, ktorý ju spochybňovať bude, vyplývajú strašné závery. Ak je nahrávka pravdivá, tak to znamená, že človek, ktorý je obvinený a čochvíľa aj obžalovaný z objednávky vraždy dvoch mladých nevinných ľudí, bol sedem rokov skutočným pánom trestného konania na Slovensku. 

Nahrávka svedčí aj o tom, že Kočner, tento skutočný „pán trestného konania“ v období rokov 2004 až 2011, bol zároveň v kamarátskom a podriadenom vzťahu voči jednému z najbohatších ľudí v krajine, Jaroslavovi Haščákovi. Mal u neho uložené peniaze, celý svoj majetok (ako sám na nahrávke tvrdí), nadobudnutý (aj) zločinným spôsobom. Zdá sa, že z hľadiska reálnej moci sú oveľa dôležitejšími postavami tohto tragického príbehu uneseného štátu ľudia ako Haščák či Kočner. 

Veľkú dieru v ich plánoch im však mohol urobiť generálny prokurátor, osoba volená zástupcami ľudí v Národnej rade. Práve Dobroslav Trnka mohol byť jazýčkom na váhach, mužom kráčajúcim proti vetru, hrdinom. Kedysi dávno túto šancu mal.

„Ja viem, že ma zabijú. Ja som mŕtvy.“

Keď sa Trnka v roku 2004 stal generálnym prokurátorom, mal spomedzi inak slabého výberu kandidátov jednoznačne najlepšiu povesť. Mal štyridsať rokov, bol hlavný vojenský prokurátor a v tejto funkcii začal vyšetrovať nelegálne odpočúvanie denníka SME. Na funkciu generálneho prokurátora ho navrhol poslanec za SDKÚ Ivan Šimko, exminister obrany. 

„Poznáme sa tri-štyri roky. Som presvedčený, že je to človek, ktorý nie je zviazaný so žiadnou záujmovou skupinou a politickou stranou. Táto kvalifikácia je v dnešnej dobe vhodná na generálneho prokurátora,“ hovoril v tom čase podľa denníka SME Ivan Šimko. Trnkovi priala aj konkurencia, keďže proti nemu stál Ján Bernát, nominant Tibora Cabaja z HZDS. 

Bernát pôsobil na odbore špeciálnej prokuratúry na Generálnej prokuratúre a Daniel Lipšic mu neskôr vyčítal fakt, že z 361 prípadov, ktoré mal riešiť, nepodal ani jednu obžalobu, naopak, zastavil trestné stíhanie vo viacerých dôležitých kauzách. Napriek tomu sa za Bernáta postavila Dzurindova SDKÚ, z ktorej medzičasom so skupinkou poslancov Ivan Šimko odišiel.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite