Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Beblavý, Šeliga, Kostolný - už sa to nedá zastaviť

.štefan Hríb .slovensko .diskusia

Slovensko znovu onemelo. Tentoraz nejde o Threemu, ale o nahrávku rozhovoru medzi generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom. Hovorili sme o nej so šéfredaktorom Denníka N Matúšom Kostolným, s podpredsedom strany Za ľudí Jurajom Šeligom a lídrom strany Spolu Miroslavom Beblavým.

Beblavý, Šeliga, Kostolný - už sa to nedá zastaviť MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

matúš, v Denníku N ste zverejnili nahrávku rozhovoru, o ktorom sa dlho vedelo, že existuje, no do včerajšieho dňa ju nikto nepočul. Čo si pociťoval, keď si si ju prvýkrát vypočul?

Matúš Kostolný: Vedeli sme, že nahrávka existuje a že polícia ju mala niekoľko mesiacov, že je súčasťou vyšetrovania. Vedeli sme tiež, čo na tej nahrávke je a písali sme o tom, no nedá sa pripraviť na jej prvé vypočutie. Je to hrôza. Počúvať dvoch živých ľudí, ako sa rozprávajú týmto spôsobom o fungovaní štátu, o tom, koho zabijú a koho nie, za čo zaplatili a za čo nie a vedieť, že práve v tomto prostredí vznikla objednávka vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, to je niečo, na čo sa nedá pripraviť. Musím povedať, že som už zvyknutý na všeličo, ale toto mnou zamávalo, miestami som dokoncal pocítil strach. 

je v poriadku, že vychádzajú na povrch takéto informácie?

Kostolný: Nie je to v poriadku, no nebude to posledná nahrávka, ktorá sa objaví, nebude to posledný dôkaz, veľa vecí z Threemy ešte nevyšlo von. Vyšetrovatelia majú viac dôkazov a je príde čas, keď sa o nich dozvie verejnosť. Neprejde týždeň, aby sme nezverejnili nejakú šokujúcu informáciu o tom, ako fungoval svet okolo Mariana Kočnera. A nielen okolo neho. Hrozivé na tom je, že sa nerozprávame o minulom storočí a neodhaľujeme archívy tajnej služby po 25 rokoch. Hovoríme o súčasnosti. 

Marian Kočner je vo väzení, ale Dobroslav Trnka je prokurátor na Generálnej prokuratúre. Monika Jankovská bol ešte pred pár týždňami štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti a expresne si pri porušení všetkých pravidiel vybavila to, aby sa stala opäť sudkyňou. Dnes by mohla rozhodovať o ktoromkoľvek z nás a pritom vieme, že jej rozhodnutia z minulosti neboli motivované spravodlivosťou, ale peniazmi alebo vydieraním od Mariana Kočnera.

čo z toho, čo si sa dozvedel, pokladáš za najhrozivejšie?

Kostolný: Do stavu paralýzy ma neprivádza Marian Kočner, Dobroslav Trnka, Monika Jankovská a dokonca ani Jaroslav Haščák. Skôr to, že v tejto krajine sa za posledné roky rozmohol taký korupčný a mafiánsky systém, ktorý prerástol celou štátnou správou. Už teraz vieme, že Monika Jankovská mala okolo seba ďalšie sudkyne a sudcov, ktorých riadila a ktorí boli ochotní pracovať pre Kočnera. 

To isté sa dialo aj na prokuratúre. Každý, kto bolo vo vedení prokuratúry, bol v kontakte s Marianom Kočnerom. Buď musel odstúpiť a vzdať sa svojej pozície, lebo kontakty boli neudržateľné, alebo na tej pozícii stále je a pritom vieme, že v nejakej podobe s chobotnicou Mariana Kočnera prichádzal do kontaktu. 

Všetci čakáme, že vinníci vraždy Jána a Martiny budú potrestaní, no ukazuje sa, že je to všetko oveľa hlbšie prepojené. Buď sa podarí pri vyšetrovaní vraždy ukázať celý zlyhávajúci systém a očistiť prokuratúru, súdy, políciu či politiku od ľudí, ktorí sa do tohto vražedného systému zaplietli, alebo…MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

keď si povedal, že pri počúvaní nahrávky si mal strach, bol to strach o krajinu alebo o seba?

Kostolný: Oboje. Keď sa takíto ľudia pohybujú v prostredí, kde bežnou súčasťou debaty je, že tomu prejde guľka hlavou, toho podrežeme, toho zabijeme, tak nie je dôvod si myslieť, že by týmto spôsobom nefungovali aj naďalej.

keď bývalý prezident Kiska hovoril, že žijeme v mafiánskom štáte, tak sa to mnohým nepáčilo a tvrdili, že prezident tak nemá hovoriť o svojej krajine. Z dnešného pohľadu mal pravdu?

Kostolný: Je to presné pomenovanie situácie, v akej sme boli vtedy a v akej sme aj dnes. Debata sa posunula k tomu, že prezident by nemal škaredo rozprávať o svojej krajine a nieto ešte pred zahraničnými hosťami. Vraj je to absolútne nepochopenie fungovania politiky. No úlohou prezidenta nie je robiť PR našej krajine. Pravda, ktorú vie prezident s autoritou a mocou zo svojej pozície pomenovať, je dôležitá. Teraz si to čoraz viac uvedomujem. 

Každý týždeň uverejňujeme nové a nové skutočnosti a odhalenia a zakaždým sa odhalení priami aktéri, ale aj politici, ktorých sa to týka, pokúšajú spochybňovať tieto informácie, novinárov a ich prácu. Je mimoriadne dôležité, že sa nájdu oficiálni predstavitelia krajiny, ktorí povedia, ako to naozaj je. Z toho pohľadu považujeme vyhlásenia Andreja Kisku za veľmi dôležité.

pamätám sa však aj na diskusie o tom, že Fico nie je až taký zlý, že je za európske jadro a pritom sme už tušili o veciach, ktoré teraz vyliezajú na povrch. Po nahrávke a Threeme sa teda pýtam: čo to bola za diskusia?

Kostolný: Z dnešného pohľadu bola absurdná. Nie je to však len Robert Fico, ale mnohí predstavitelia Smeru dnes nesú politickú zodpovednosť za to, že to dospelo až do tohto štádia. Už z tej nahrávky sme sa dozvedeli, že o tom, že existuje nahrávka Gorily, boli informovaní priamo od súčasného generálneho prokurátora pána Čiznára. 

Celá tá hra o tom, že veď nech sa to vyšetrí, veď Fico s tým nemá nič spoločné, lebo ide o kauzu druhej Dzurindovej vlády, bolo jedno veľké klamstvo. Celý čas vedel, že tá nahrávka u niekoho je. Všetky pochybnosti o tom, čo sa v byte na Vazovovej odohrávalo, by mohli byť už dávno vyriešené, keby pán Fico chcel, aby vyšetrené boli. No v niečom tá diskusia predsa len bola dôležitá, lebo bola o našom vzťahu k Európe. 

Akékoľvek spochybnenie Slovenska v Európe ide ruka v ruke s tým, čo robil Kočner a jeho ľudia. Slabé Slovensko bez fungujúcich inštitúcií, vyšetrovateľov a súdov, je ideálnym priestorom pre týchto ľudí. Dnes vieme, že Slovensko to samo nezvláda. Našou poslednou záchranou je, že sme súčasťou EÚ, inak by nás Andrej Danko zobral do Moskvy a Robert Fico s Marianom Kočnerom by nás mafiánsky rozporciovali.

Stále to máme vo vlastných rukách, lebo rozhoduje sa vo voľbách. Tam nám EÚ nijako nemôže pomôcť.

„Zdroj nahrávok nemôžem odhaliť. Ale neboli ukradnuté,“ Kostolný.

Kostolný: Nepochybne, no ukázalo sa, aké je to dôležité. Už po vražde Jána Kuciaka sem dvakrát prišla misia Európskeho parlamentu. Musíme to vyšetriť my, no vieme, že do vyšetrovania sú zapojené aj európske inštitúcie, čo znemožňuje, aby sa to uhralo tak „po slovensky“, pod koberec. 

odkiaľ máte tie nahrávky?

Kostolný: Nahrávky máme od zdroja, ktorý, samozrejme, nemôžem odhaliť, ale je verejne známe, že sú súčasťou spisu vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Vyšetrovanie bolo uzavreté. V tomto momente k nim majú prístup desiatky ľudí, obhajcovia Mariana Kočnera, prokurátori. Tie nahrávky neboli ukradnuté.

čo považuješ za najdôležitejšie zistenia z nahrávky Kočner – Trnka?

Kostolný: Prepojenie mafie – keďže Marian Kočner je mafián – na Generálnu prokuratúru. Generálny prokurátor na nahrávke vystupuje ako podriadený Marianovi Kočnerovi. Ak sú veci, ktoré sú na nahrávke, pravdivé, a nie je dôvod tomu neveriť, tak je tam opísaná schéma, ako Marian Kočner s Dobroslavom Trnkom robili spolu finančné operácie. Aby nebol Trnka odhalený, tak mu peniaze uschovával Kočner a platil ho podľa potreby. 

Súčasťou tejto operácie bol Jaroslav Haščák, ktorý bol podľa nahrávky ochotný zaplatiť milión eur, aby znovu zvolili Trnku za generálneho prokurátora. Je to zistenie, že súčasťou ich sveta bola agresivita a násilné riešenie problémov. Pre mňa je najzásadnejším zistením to, že ten človek naďalej pracuje na Generálnej prokuratúre, že to vedeli ľudia z Generálnej prokuratúry, a napriek tomu nič neurobili pre to, aby sa to napravilo. Má to pre mňa jediné vysvetlenie, že im to pripadá normálne alebo sú súčasťou tejto operácie. 

súčasný generálny prokurátor Jaroslav Čiznár podľa týchto nahrávok vedel aj o nahrávke Gorila. Vypočul si ju a bol za vtedajším predsedom vlády Robertom Ficom s oznámením, že taká nahrávka existuje. Hovoríme o generálnom prokurátorovi členskej krajiny EÚ. To je v rozpore so všetkým európskym a civilizovaným. Potrebujeme ďalší štrajk, aby táto krajina mala normálneho generálneho prokurátora?

Kostolný: Ak nedôjde k zásadnej zmene vo vláde a v parlamente, ak voľby nerozhodnutú o tom, že s tým treba niečo urobiť, tak sa toho veľa neudeje. Je pravda, že po vražde Jána a Martiny musel odstúpiť Robert Fico. Už táto drobná zmena, že nie je premiérom, že Robert Kaliňák nie je ministrom vnútra, a že Tibor Gašpar už nie je policajným prezidentom, je náznakom, že sa začali nejaké veci hýbať.

MAĽBA NATÁLIA LOŽEKOVÁ/NÁMET RÓBERT CSERE

čo by sa stalo, keby ostali pri moci?

Kostolný: Som presvedčený, že veľkú časť vecí by sme sa nedozvedeli, ani to, akým smerom sa uberalo vyšetrovanie. Už tieto drobné zmeny viedli k tomu, že sa dnes odhaľujú ďalšie a ďalšie informácie. A závažnosť tých informácií je taká veľká, že sa to už nedá zastaviť. Myslím si, že tu musí nastať zásadný zlom, lebo je to ešte horšie, než si povedal. Treba si to znova opakovať. Za vlády Ivety Radičovej navrhol na post generálneho prokurátora Dobroslava Trnku najprv pán Janiš z SDKÚ, potom pri opakovanej voľbe Mojmír Mamojka zo Smeru, dnes ústavný sudca. Monika Jankovská bola donedávna štátnou tajomníčkou na Ministerstve spravodlivosti. Kto by mal teraz konať? Ministrom spravodlivosti je Gábor Gál.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite