Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Liberáli z SaS chcú návrat dvojkolovej voľby starostov či županov. Aké sú argumenty za aj proti?

.šimon Jeseňák .dávid Jackanič .slovensko

Poslanci zo strany Sloboda a Solidarita sa po troch rokoch pokúšajú zmeniť volebný zákon. Chcú zaviesť dvojkolovú voľbu predsedov VÚC, ale aj starostov či primátorov miest. Odporcami návrhu z dielne SaS sú ZMOS, vláda aj KDH. Naopka, pozdáva sa napríklad koalícii PS/Spolu.

Liberáli z SaS chcú návrat dvojkolovej voľby starostov či županov. Aké sú argumenty za aj proti? Jana Birošová/SITA 4. apríl 2019 Bratislava: Martin Klus (SaS) počas čítania výsledkov hlasovania po tajnej voľbe kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

v roku 2016 sa do parlamentu dostal návrh Martina Glváča (Smer-SD), ktorým sa zmenila voľba predsedov samosprávnych krajov z dvojkolovej na jednokolovú. Podpredseda parlamentu vtedy argumentoval najmä šetrením peňazí a tiež tým, že sa na druhom kole volieb zúčastňuje menej ľudí ako na prvom. Dôvodom je aj to, že v prvom kole si ľudia volia aj poslancov krajských zastupiteľstiev.

Tieto argumenty však boli len dymovou clonou a reálnym dôvodom, prečo chcel Glváč zmenu schváliť, bola snaha pomôcť svojmu straníckemu kolegovi Richardovi Rašimu, ktorý kandidoval vo voľbách do VÚC v Košiciach. Novela zákona mala Rašimu zabezpečiť hladké zvolenie. 

13. marec 2018 Bratislava: Martin Glváč (vľavo) a Richard Raši (vpravo) pred Úradom vlády SR počas rokovania koaličných partnerov k aktuálnej politickej situácii.Martin Medňanský/SITA13. marec 2018 Bratislava: Martin Glváč (vľavo) a Richard Raši (vpravo) pred Úradom vlády SR počas rokovania koaličných partnerov k aktuálnej politickej situácii.

Vládna koalícia sa však prerátala. Zmena Smeru nepomohla, ale skôr uškodila. Richard Raši jednokolové voľby prehral s Rastislavom Trnkom a Smer pohorel aj v iných krajoch. Stratil aj svoju baštu Prešov, kde zvíťazil Milan Majerský. Celkovo počet predsedov samosprávnych krajov s podporou Smeru klesol zo šiestich na dvoch. 

Tieto voľby boli pre Smer po prezidentských voľbách v roku 2014, v ktorých Andrej Kiska porazil Roberta Fica, druhým volebným fiaskom. Predseda Smeru sa síce snažil argumentovať podobne ako Štefan Harabin, teda že „voľby vyhral“, bolo však očividné, že Smer tieto voľby prehral.

„V posledných prezidentských voľbách bola účasť voličov v druhom kole nižšia ako v prvom.“

Zmenu volebného systému v roku 2016 kritizovali opozičné strany aj odborníci.  Politológ Grigorij Meszežnikov vtedy pre denník SME uviedol, že „súčasný  (dvojkolový) systém bol zavedený práve preto, aby sa niektorí kandidáti nestali prekvapivo až šéfmi VÚC.“ Po troch rokoch od týchto účelových zmien poslanci Martin Klus a Milan Laurenčík (obaja SaS) predkladajú nový návrh zákona, ktorý by opätovne zaviedol dvojkolovú voľbu pre predsedov samosprávnych krajov, ale aj pre primátorov miest či starostov obcí. Ich návrh môže naštartovať potrebnú diskusiu o komplexnej reforme samospráv na Slovensku.

Poslanec Martin Klus (SaS) o tom, prečo sa rozhodol podať návrh spomínaného zákona: 

ZMOS, Únia miest Slovenska a KDH vs ZOMOS, PS/Spolu a SaS

Hlavným argumentom odporcov opätovnej dvojkolovej voľby je úspora verejných financií a obava, že by sa na voľbách v druhom kole zúčastňovalo menej voličov. Protiargumentom predkladateľov je, že dvojkolová voľba je demokratickejšia a nenúti politické strany vytvárať umelé koalície. V prvom kole môžu voliči slobodne voliť kandidáta, ktorý je im najbližší. V následnom druhom kole by si ľudia vybrali kandidáta, ktorý je pre nich ideálny, alebo aspoň prijateľný.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite