Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Andrej Kiska sa stal predsedom strany Za ľudí

.martina Juhászová .slovensko

Strana Za ľudí mal dnes v košickom Kunsthalle ustanovujúci snem. Za predsedu strany si jej členovia zvolili Andreja Kisku.

 Andrej Kiska sa stal predsedom strany Za ľudí Peter Rusko/SITA

nový predseda

Bývalý prezident Andrej Kiska sa stal predsedom strany Za ľudí, na ustanovujúcom sneme získal hlasy všetkých delegátov. Za podpredsedov zvolili nasledovne: 

  • Veroniku Remišovú ako prvú podpredsedníčku
  • Janu Žitňanskú ako podpredsedníčku
  • Juraja Šeligu ako podpredsedu za žilinský región
  • Vladimíra Ledeckého ako podpredsedu za prešovský región
  • a Michala Luciaka ako podpredsedu za bratislavský región.

Ďalšími volenými členmi predsedníctva strany Za ľudí sú aj Mária Kolíková, Miroslav Kollár, Marek Hattas, Tomáš Valášek, Vladimíra Marcinková, Marek Antal, Martin Oravec, Viera Leščáková.

Andrej Kiska získal hlasy všetkých delegátov a stal sa predsedom strany Za ľudí:

Strana si okrem voľby jej predsedu, podpredsedov a členov predsedníctva, bude schvaľovať na programe sobotňajšej akcie v Košiciach aj schválenie volebného programu.

podpora zvonku

Na sneme vystúpili i predsedovia opozičných strán Miroslav Beblavý zo PS/Spolu a Alojz Hlina z KDH.

Odkaz Alojza Hlinu a Miroslava Beblavého strane Za ľudí:

simon

Predseda strany Spolu/PS Miroslav Beblavý uviedol, že prostredníctvom agentúry Focus sa svojich voličov opýtali na to, či by súhlasili s vytvorením koalície Spolu/PS a Za ľudí. Na základe výsledku, kde až 80 % voličov strany Spolu/PS a 90 % voličov Za ľudí by s týmto riešením súhlasilo, opäť vyzval členov strany Za ľudí, aby sa v parlamentných voľbách pridali ku koalícii PS/Spolu.

„Len veľmi málo voličov sa voči tomuto spájaniu výrazne vymedzilo,“ dodal. Ak by sa PS/Spolu a Za ľudí pred voľbami spojili, predpokladaný spoločný zisk oboch strán by mal byť vyše 21 % voličov.

„Od začiatku vysielame signály, že chceme spolupracovať s vašou stranou, pretože ju považujeme, napríklad programovo, za najbližšiu. Myslím si, že pre Slovensko by bolo veľmi dobré, ak by sme Slovensku dokázali ponúknuť alternatívu k Smeru,“ apeloval Beblavý, aby sa strana Za ľudí správala zodpovedne a nenechala si ujsť svoju šancu uspieť vo voľbách.

„Poďme diskutovať o možnosti spolupráce a o spôsoboch, ako Smeru ukázať dvere,“ dodal.

Andreja Kisku zase prekvapilo, že Beblavý na sneme tieto výsledky prieskum Focusu o spájaní sa do trojkoalície vytiahol. „Bol som prekvapený, že ten prieskum vytiahol na našom ustanovujúcom sneme, ja by som to nespravil,“ povedal.

priebeh snemu strany Za ľudí

15: 20 - Andrej Kiska sa stal predsedom strany Za ľudí. Za podpredsedov zvolili Veroniku Remišovú, Janu Žitňanskú, Juraja Šeligu, Vladimíra Ledeckého a Michala Luciaka.

14:45 - Snem pokračuje za zatvorenými dverami. Delegáti rozhodujú, kto povedie stranu Za ľudí, hlasovať sa bude aj o volebnom programe. Na 16:30 je naplánovaná tlačová konferencia.

14:37 - Hlina predpokladá vo voľbách náročný zápas - no očakáva zmenu. „KDH chce spolupracovať s normálnymi štandardnými politickými stranami. Mám pocit, že tu taká dnes vzniká,“ uviedol.

Predseda KDH Alojz Hlina počas svojho príhovoru na ustanovujúcom sneme strany Za ľudí v Košiciach.Šimon JeseňákPredseda KDH Alojz Hlina počas svojho príhovoru na ustanovujúcom sneme strany Za ľudí v Košiciach.

14:23 - Kiska nevylučuje vytvorenie koalície s ďalšími opozičnými stranami, pokiaľ to zvýši šance na úspech v boji proti Smeru.

14:20 - Podporu strane vyjadrili svojimi príhovormi i lídri opozičných strán Miroslav Beblavý zo strany PS/Spolu a Alojz Hlina z KDH.

14:18 - Podľa Kisku neexistuje ľavicové alebo pravicové Slovensko. Konzervatívne či liberálne. Je iba jedno Slovensko - to naše. Vyzval, aby bol každý rozumne pravicový, i ľavicový, liberálny i konzervatívny a vyzval tiež opozičné strany na spoluprácu.

14:15 - Strana Za ľudí chce byť tmelom medzi stranami - nechce rozdeľovať, ale spájať.

Celý priebeh snemu strany Za ľudí si môžete pozrieť tu:

14:12 - Jedným z hlavných cieľov strany Za ľudí je poraziť Smer. „Chceme odstaviť Smer od moci a vrátiť našu krajinu ľuďom. Znamená to aj poraziť chobotnicu, ktorá polarizuje krajinu, ktorá nechala spustnúť naše regióny, pokaziť vzdelanie našich detí, nechala splesnivieť naše nemocnice a s nimi aj celé naše zdravotníctvo.“

14:10 - Kiska poďakoval prítomným, že sa rozhodli spojiť svoje meno so stranou Za ľudí. 

14:03 - Andrej Kiska chce, aby mal každý región vlastného zástupcu v parlamente. 

Účastníci snemu strany Za ľudí.Šimon JeseňákÚčastníci snemu strany Za ľudí.

13:59 - „ My spolu sme za posledných päť rokov Fica porazili už trikrát,“ povedal Andrej Kiska. 

13:58 - „Slovensko nesmie byť len montážnou dielňou Európy,“ povedal Kiska s tým, že jedným z hlavných smerovaní strany je venovať pozornosť regiónom a zmeniť spôsob financovanie samospráv. „Nie je možné, aby v Rimavskej Sobote mali inú kvalitu štátu ako 200 km odtiaľto.“

13:56 - Vo voľbách chce strana Za ľudí získať dvojciferný výsledok.

13:50 - „Jedna strana Slovensko nezmení, ale milión ľudí, ktorí majú nádej, určite áno,“ uviedol Andrej Kiska vo svojom úvodnom príhovore.  

Snem strany Za ľudí sa konal v priestoroch Kunsthalle v Košiciach.Šimon JeseňákSnem strany Za ľudí sa konal v priestoroch Kunsthalle v Košiciach.

13:35 - Ustanovujúci snem strany Za ľudí začal odohraním slovenskej hymny.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite